Breza – snažan diuretik i lek za urinarne infekcije

Od svih delova breze u lekovite svrhe najviše se koristi lišće jer ima snažno diuretičko dejstvo. Posebno se preporučuje za lečenje bakterijskih infekcija urinarnog trakta i kod uretritisa.

Od svih delova breze u lekovite svrhe najviše se koristi lišće jer ima snažno diuretičko dejstvo. Posebno se preporučuje za lečenje bakterijskih infekcija urinarnog trakta i kod uretritisa.

Ako imate problema sa srcem ili bubrezima, ne smete da pijete čaj od lišća breze jer su u takvim slučajevima neželjena dejstva prilično opasna
Breza je od 10 do 25 metara visoko drvo s tankim, vitkim grančicama i belom glatkom korom, koja se može ljuštiti na tanke listiće. Listovi na peteljkama su trouglasti i zašiljeni, a cvetne rese dugačke od tri do četiri centimetra.

Aktivni sastojci u lišću su uglavnom flavonoidi, a osim njih i esencijalna ulja, pelini, tanini, saponini i vitamin C.

Biljni sok breze sadrži stimulatore biljnog rasta, organske kiseline i soli. Kora drveta bogata je betulinom, poznatim i kao brezin kamfor. Smola je bogata fenolima, i to krezolom i gvajakolom.

ŠTA JE LEKOVITO

Od svih delova breze u lekovite svrhe najviše se koristi lišće jer ima snažno diuretičko dejstvo. Posebno se preporučuje za lečenje bakterijskih infekcija urinarnog trakta i kod uretritisa. Osim toga, lišće ima blago dezinfekciono dejstvo, pa se koristi i protiv ukočenosti mišića. Iako u ovom momentu ne postoje medicinski dokazi za to, dosta ljudi veruje da korišćenje lišća breze pomaže kod reumatizma i gihta.

ZA ŠTA SE KORISTI

Čaj od brezinog lišća često se upotrebljava za prolećne tretmane pročišćavanja organizma jer ispira soli, pesak i kamenje iz bubrega. Kaže se da redovno korišćenje biljnog soka breze stimuliše rast kose tako što se utrljava u kožu glave, a pranje lica čajem od lišća breze može poboljšati ten.

Ako imate problema sa srcem ili bubrezima, ne smete da pijete čaj od lišća breze jer su u takvim slučajevima neželjena dejstva prilično opasna.

ČAJ ZA IZBACIVANJE TEČNOSTI

Naspite šolju kipuće vode preko pune kašičice sušenog lišća breze. Ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procedite. Pijte četiri šolje dnevno, između obroka. Nakon čaja popijte i šolju vode.

TRETMAN ZA PROČIŠĆAVANJE KRVI

Pripremite mešavinu od 35 g lišća breze, 70 g izdrobljenog semena komorača, 70 g lišća matičnjaka, 35 g ploda divlje ruže, 35 g cvetova zove i 35 g ljubičice. Kašičicu čajne mešavine prelijte šoljom vrele vode. Ostavite da stoji deset minuta, pa procedite. Pijte tri šolje dnevno u periodu od četiri do šest nedelja da biste pročistili organizam.

PROTIV UPALE PROSTATE

Pomešajte po 30 g lista breze, uve, preslice i 10 g cveta podbela. Supenu kašiku mešavine kuvajte oko 5 minuta u 2 dl vode, poklopite i ostavite da stoji petnaestak minuta. Procedite i pijte mlako. Čaj pijte dva-tri puta dnevno u toku dana pre jela.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Zbog debljine 2 godine nije mogla ustati iz kreveta, pogledajte kako danas izgleda

Pročitaj →

Jelena Tomić iz Beograda nogama kuha, pegla, čisti

Pročitaj →

Koronu najviše šire prijenosnici bez simptoma

Pročitaj →

Možete kupiti korona haljinu

Pročitaj →

Što više grlite svoju djecu, ona postaju pametnija

Pročitaj →

Vazelin za efikasno uklanjanje neželjenih dlačica sa tela

Pročitaj →

Milanče Radosavljević u bolnici

Pročitaj →

20 izvrsnih kaputa sa printom

Pročitaj →

Sena biljka biljka s kojom treba postupati razborito

Pročitaj →

kuća stara 40 godina Pogledajte kako izgleda

Pročitaj →

Da li ćete smršati ako preskačete večeru?

Pročitaj →

Mini-pite sa sirom

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.