Breza – snažan diuretik i lek za urinarne infekcije

Od svih delova breze u lekovite svrhe najviše se koristi lišće jer ima snažno diuretičko dejstvo. Posebno se preporučuje za lečenje bakterijskih infekcija urinarnog trakta i kod uretritisa.

Od svih delova breze u lekovite svrhe najviše se koristi lišće jer ima snažno diuretičko dejstvo. Posebno se preporučuje za lečenje bakterijskih infekcija urinarnog trakta i kod uretritisa.

Ako imate problema sa srcem ili bubrezima, ne smete da pijete čaj od lišća breze jer su u takvim slučajevima neželjena dejstva prilično opasna
Breza je od 10 do 25 metara visoko drvo s tankim, vitkim grančicama i belom glatkom korom, koja se može ljuštiti na tanke listiće. Listovi na peteljkama su trouglasti i zašiljeni, a cvetne rese dugačke od tri do četiri centimetra.

Aktivni sastojci u lišću su uglavnom flavonoidi, a osim njih i esencijalna ulja, pelini, tanini, saponini i vitamin C.

Biljni sok breze sadrži stimulatore biljnog rasta, organske kiseline i soli. Kora drveta bogata je betulinom, poznatim i kao brezin kamfor. Smola je bogata fenolima, i to krezolom i gvajakolom.

ŠTA JE LEKOVITO

Od svih delova breze u lekovite svrhe najviše se koristi lišće jer ima snažno diuretičko dejstvo. Posebno se preporučuje za lečenje bakterijskih infekcija urinarnog trakta i kod uretritisa. Osim toga, lišće ima blago dezinfekciono dejstvo, pa se koristi i protiv ukočenosti mišića. Iako u ovom momentu ne postoje medicinski dokazi za to, dosta ljudi veruje da korišćenje lišća breze pomaže kod reumatizma i gihta.

ZA ŠTA SE KORISTI

Čaj od brezinog lišća često se upotrebljava za prolećne tretmane pročišćavanja organizma jer ispira soli, pesak i kamenje iz bubrega. Kaže se da redovno korišćenje biljnog soka breze stimuliše rast kose tako što se utrljava u kožu glave, a pranje lica čajem od lišća breze može poboljšati ten.

Ako imate problema sa srcem ili bubrezima, ne smete da pijete čaj od lišća breze jer su u takvim slučajevima neželjena dejstva prilično opasna.

ČAJ ZA IZBACIVANJE TEČNOSTI

Naspite šolju kipuće vode preko pune kašičice sušenog lišća breze. Ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procedite. Pijte četiri šolje dnevno, između obroka. Nakon čaja popijte i šolju vode.

TRETMAN ZA PROČIŠĆAVANJE KRVI

Pripremite mešavinu od 35 g lišća breze, 70 g izdrobljenog semena komorača, 70 g lišća matičnjaka, 35 g ploda divlje ruže, 35 g cvetova zove i 35 g ljubičice. Kašičicu čajne mešavine prelijte šoljom vrele vode. Ostavite da stoji deset minuta, pa procedite. Pijte tri šolje dnevno u periodu od četiri do šest nedelja da biste pročistili organizam.

PROTIV UPALE PROSTATE

Pomešajte po 30 g lista breze, uve, preslice i 10 g cveta podbela. Supenu kašiku mešavine kuvajte oko 5 minuta u 2 dl vode, poklopite i ostavite da stoji petnaestak minuta. Procedite i pijte mlako. Čaj pijte dva-tri puta dnevno u toku dana pre jela.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 19. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 18. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 17. MAJ 2021

Pročitaj →

MESEČNI HOROSKOP ZA JUN 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 16. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 15. MAJ 2021

Pročitaj →

LJUBAVNI NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 14. MAJ 2021

Pročitaj →

Patlidžani punjeni povrćem

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 13. MAJ 2021

Pročitaj →

UKUSNI BRUSKETI S JAGODAMA

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.