Branka Šćepanović – Biografija

Za Branku Šćepanović se slobodno može reći da je živa legenda tradicionalne i narodne crnogorske muzike, mada ona uvek ističe da će uvek bila i biće ponosnija na svoju ulogu supruge i majke, koja je, po njenom mišljenju, njena primarna uloga.

Biografija
Branka Šćepanović je rođena u Piperu, u Crnoj Gori, mada često ljudi mešaju da ona dolazi iz Kolašina, a odrastala je kao jedinica u svojoj porodici.

Iako se u vreme njene mladosti podrazumevalo da će crnogorske devojčice imati isključivo uloge majki i domaćice, dok će se profesionalnim karijerama baviti isključivo muškarci,

Branka Šćepanović se nije dala pokolebati, te je već 1968. godine kao mlada devojčica počela da se aktivno bavi pevanjem i od 1969. godine je počela aktivno da objavljuje ploče i albume.

U suštini, ona je počela da peva i kao učenica osnovne škole, kada je i nastupala na brojnim priredbama, a kasnije je upisala Muzičku školu u Podgorici, pa nastavila da peva u KUD – u ,,Budo Tomović”.

Veoma dugo se njen otac protivio njenom pozivu, jer je, po njegovom mišljenju, pevanje moglo samo da je dovede do kafane, ali je vremenom shvatio da je ona postala veoma uticajan solista na radiju i televiziji, te je od tog momenta i počeo da je podržava u svom pozivu.

Na samom početku svoje karijere se Branka Šćepanović i udala, a, kako i sama kaže, njen suprug je u potpunosti razumevao njenu ljubav za pevanjem, te je od samog početka njihovog braka imala njegovu potpunu podršku.

Čak je odlučio i da nađe posao u Beogradu, kako bi sa Brankom mogao da se preseli tamo, jer je u to vreme Beograd bio centar kulturnih dešavanja.

Kasnije su dobili i dvoje dece – sina i ćerku, a sada imaju i dvoje unučadi, te, od kad su u penziji, najviše vremena i provode sa svojim unučićima.

Karijera
Prvi javni nastup je Branka Šćepanović imala kao učenica osnovne škole, kada je u emisiji ,,Mikrofon je Vaš” otpevala pesmu ,,Sarajčice, hajdemo”, poznatog pevala Safeta Isovića.

Kasnije je upisala i Muzičku školu u Podgorici, te je nastavila da peva u Kulturno umetničkom društvu ,,Budo Tomović.

Svoj prvi singl pod nazivom ,,Crnogorske narodne pjesme pjeva” u saradnji sa Jugotonom je Branka Šćepanović objavila 1969. godine, a potom i nastavila uspešno da ređa singlove u saradnji sa ,,PGP RTB” – om ,,Devojko sa planine” i ,,Da je meni mladoj zorom” 1970. godine, ,,Pjesme iz Crne Gore” 1970. godine, ,,Vasojevka” 1972. godine, ,,To je majko Crnogorac” 1972. godine, ,,Crnogorske narodne pjesme” 1973. godine, ,,Kršna moja Crna Goro” 1973. godine, ,,Oj, Moračo” 1973. godine, ,,Đe si sada, moja Goro?” 1974. godine, ,,Zapjevajte svatovi” 1975. godine, ,,Djevojačka pjesma” 1976. godine, ,,Mladi lovac” 1977. godine, ,,Volim tebe, Crna Goro” i ,,Poljem se vije zor delija” 1978. godine, ,,Kad đetići U Beograd krenu” i ,,Zelen bore” 1981. godine.

Pored singlova, Branka Šćepanović je snimala i albume, počev od 1974. godine, kada je u saradnji sa diskografskom kućom ,,PGP RTB” snimila album ,,Branka Šćepanović”, na kom su se našle pesme ,,Gledala sam s koma plava”, ,,Čiji je prsten, onoga đevojka”, ,,Da si zdravo, moj golube beli”, ,,Pođosmo li, pođosmo?”, ,,U planini glas se čuje”, ,, Moj Dragane, zlatno slovo”, ,,Vasojevka”, ,,To je, majko, Crnogorac”, ,,Čobanica sa Komova”, ,,Durmitorka”, ,,Vezak vezla lijepa đevojka” i ,,Kršna moja Crna Goro”.

Par godina kasnije, tačnije 1980. godine, izlazi drugi po redu album Branke Šćepanović ,,Kad zapeva Crnogorka”, koji je takođe objavljen u saradnji sa diskografskom kućom ,,PGP RTB”, a na ovom novom albumu su se nalazile pesme: ,,Kad zapjeva Crnogorka”, ,,Zape mi momce za oko”, ,,Dode detic do livade”, ,,Ja sam bjela golubica”, ,,Od Berana pa do Gore”, ,,Poljem se vije”, ,,Pjevaj Maro”, ,,Kom Planina Puna Brava” i ,,Pomracina Celo Selo Spava”.

U saradnji sa diskografskom kućom ,,PGP RTB” 1984. godine izlazi i novi album Branke Šćepanović ,,Baš me zanima”, na kom su se, pored naslovne numere, našle i pesme ,,Zaljubih se, majko mila”, ,,Što nisko letiš, more sokole?”, ,,Htela bih da znam”, ,,Drug Iz školske klupe”, ,,Zaigralo kolo vito”, ,,Voljela sam Marka sa Žabljaka”, ,,Mladosti, cvete moj”, ,,Zelen bore” i ”Dao si reč”. Na ovom albumu su radili Zoran Milojević, Andrija Marjanović, Svetozar Baltić, Blagoje Popović, Milutin Popović Zahar, Panta Radivojević i Boro Majdanac.

Album ,,Hoćemo li, đevojke?” je u saradnji sa ,,PGP RTB” – om izašao 1988. godine, a na njemu su se, pored naslovne numere, našle i pesme ,,Radovane, Rade”, ,,Evo mene”, ,,Danas svati put putuju”, ,,Želja đevojačka”, ,,Ja prošetah”, ,,Vala momče” i ,,Stara ljubav”. Na njemusu radili Sofija Maćešić, Boris Maćešić, Radmila Mudrinić, Dragan Knežević, Zdravko Đuranović, Jelena Zabrdac, M. Popović Zahar i S. Živanović.

1994.godine u saradnji sa ,,PGP RTS” – om, Branka Šćepanović izdaje album ,,Narodni biseri”, a na njemu se nalaze pesme ,,Gledala sam s koma plava”, ,,Oj, moja ružo rumena”, ,,Bjelasicom pasla stada”, ,,Da mi je znati, Bože moj”, ,,Zavolje se dvoje mlado”, ,,Čobanice, lijepa djevojko”, ,,Oj, vesela veselice”, ,,Mlada Jelka”, ,,Bejturane Jado”, ,,Poljem se vija” i ,,Šetajući pored Ljubovića”.

Poslednji album koji je Branka Šćepanović izdala je objavljen 1997. godine i zove se jednostavno ,,Branka Šćepanović”, a na njemu se nalaze pesme ,,Ja sam žena bez sna”, ”Što si tužna, stara majko moja?”, ,,Čas si bolji od anđela”, ,,Polimska elegija”, ,,Podgoričke noći vrele”, ,,Fenjerdžija”, ,,Jedno jutro u svitanje zore” i ,,Volim te”.

Iako je sada srećno penzionisana i uživa u mirnom životu, Branka Šćepanović još uvek rado odgovara na pozive svojih kolega i producenata da povremeno nastupa i uživa u svom pozivu.

Ime i prezime: Branka Šćepanović Popović

Mesto rođenja: Piper, Crna Gora

Zanimanje: Pevačica izvorne tradicionalne muzike

Facebook: https://sr-rs.facebook.com/branka.scepanovicpopovic

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.