Bolero

Bolero je bosanskohercegovačka rok grupa koja je osnovana 1982. godine u Sarajevu. Naziv grupe potiče od istoimenog dela francuskog kompozitora Ravela. Iako je grupa bila aktivna svega nekoliko godina, u tom periodu je objavila dva studijska albuma koji su dobro prošli kod publike.

Grupu su 1982. godine u Sarajevu osnovali Miroslav Bartulica, Mile Anđelić, Mustafa Čizmić, Zoran Grabovac i Nedžat Hadžić. S obzirom da je Hadžić morao u vojsku, njega je 1985. godine privremeno zamenio Dino Olovčić. Iako je grupa osnovana 1982. godine, sa snimanjem se počelo tek 1985. godine. U periodu 1985—1989. godine izdali su dva albuma — Na kraju slavlja (1986) i O Jesenjinu (1988). Iz naziva drugog albuma vidi se da je Bartulici uzor bio ruski pesnik, a u pesmama grupe se čak mogu čuti i delovi samog Ravelovog Bolera.

Iako je prvi album izašao novembra 1986. godine, predstavljen je tek u maju 1987. godine. Uprkos tome, prodat je u oko 150.000 primeraka. Drugi album je prodat u gotovo 100.000 primeraka, i njega, za razliku od prvog, odlikuju melanholija i seta. Na albumu je gostovao glumac Rade Šerbedžija. Verovatno najpoznatija pesma na albumu jeste Jelena, a album je predstavljen i promovisan na velikom koncertu pred sarajevskom katedralom.

Grupa se je razišla 1989. godine, a njeni članovi su, usled neprilika širom Jugoslavije, izbegli u različite države. Nakon razlaza, Bartulica je ostao u Livnu, gde je snimio kantautorski album Ludnik.

Članovi grupe su se 2006. godine sastali u Splitu i snimili singl Bosna u basni, pokušavši time da ponovo oforme grupu, ali su pokušaji bili neuspešni.

Godine 2010. aktivirana je ideja o ponovnom pokretanju grupe, a odlučeno je da novi naziv grupe bude Grupa.Bolero-reunion. Sledeće godine izdali su singl Dispertango, čiji je cilj bio najava povratka grupe, ali, kao i 2006. godine, i ovoga puta je ponovno okupljanje prošlo neuspešno. Tokom brojnih pokušaja da se vrati na scenu, grupa je 2013. godine ostala bez bubnjara Grabovca, koji je u tom periodu preminuo.

Iste, 2013, godine, grupa je održala dva koncerta — u Livnu i Sarajevu — i time označila povratak na scenu. Sastav grupe se prilično promenio — od originalne postave ostali su samo Bartulica i Čizmić, dok su novi članovi bili Vedran Kalinić, Damir Sinanović i Dino Olovčić.

Dana 2. decembra 2016. godine, grupa se ponovo vratila na scenu sa svojim originalnim imenom, kada je održala humanitarni koncert u Skenderiji.

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.