BEBE NAM SE SMIJU JER VOLE KAD SMO SRETNI

Malo stvari u životu pruža toliko sreće kao bebin prvi osmijeh. Prema studiji kalifornijskih naučnika sa Univerziteta u San Diegu, čini se da bebe savršeno razumiju kako želimo da nas učine sretnima.

Naučnici tvrde da se bebe svjesno smiju majkama jer očekuju da im one vrate istim izrazom lica. Bebe, naime, uspostavljaju ovu vrstu komunikacije s mamom jer je vole vidjeti kako se smije, tvrde naučnici.

U istraživanju su učestvovale bebe između četiri i 17 sedmica starosti te njihove majke. Naučnici su željeli otkriti koje reakcije nastaju kad se majka i dijete istodobno osmjehuju i kad se nijedno ne smiješi. Ispitivali su i šta se dogodilo kad se samo majka smiješila te što kad se samo dijete smiješilo.

Da bi izmjerili učinke tih ponašanja majki i njihovih beba, naučnici su koristili tehnike koje se koriste u robotici, psihologiji i računalnoj nauci.

Bebe su pokazale specifično ponašanje kad su se njihove majke smješkale u odnosu na ponašanje kad su imale ozbiljan izraz lica.

Bebe su se majkama osmjehnule kad su im se majke, gledajući ih u oči, nasmiješile, što su naučnici i očekivali. U situaciji kad su se već (od ranije) nasmiješene majke okrenule prema svojoj bebi, dogodilo se suprotno: bebe im nisu uzvratile gestu.

Bebimil
Bebe su, naime, vraćale osmijeh samo kad je on bio spontan i isključivo usmjeren i namijenjen njima. Znanstvenici koji su proveli eksperiment potvrdili su i da je potrebno igrati se s bebama kako bi se one nasmiješile. Studije su već davno pokazale da djeca uče imitacijom. Njihova percepcija je vrlo oštra od najranije dobi, a sve što se radi s njima budi u djetetu neurološki odgovor.

Dakle, ako beba vidi da je majka sretna dok je gleda, kopirat će je, ako odrasli rukom uzmu igračku, to će učiniti i dijete.

Autori studije istaknuli su kako su ovim istraživanjem utvrđene osnove interakcije između beba i roditelja, nešto što dosad nije bilo istraženo.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,16 EUR

MAKEDONIJA

53,1 MKD

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.