Beba u nesvijesti, oslobađanje dišnog puta

Ukoliko ste ustanovili da je vaša beba u nesvijesti, najvažnije je da pozovete pomoć. Za to vrijeme pristizanja pomoći, ostanite s bebom i nemojte se odvajati od nje. Tapkajte je što laganije možete ili je nježno protresite. Ukoliko ne možete pozvati pomoć, zamolite nekog drugog da to napravi umjesto vas.

U ovakvim je slučajevima najvažnije reagirati na vrijeme. Položite dijete na leđa, a zatim ga okrenite pridržavajući mu glavu i vrat. Tako ćete ga zaštititi od daljnje ozljede kralježnice. Otvorite bebin dišni put zabacivanjem njene glave, odnosno dizanjem brade. Jednom rukom podignite bradu, a drugo pritišćite čelo prema dolje.

Pri tome obavezno zabacite bebinu glavicu u što neutralniji položaj. Ne zatvarajte joj usta jer dišni put mora biti otvoren kako biste odredili diše li ili ne diše. Stavite uho preko usta bebe i promatrajte joj prsa. Osluškujte zvukove disanja. Ako vaša beba ne pokazuje znakove disanja, počnite joj davati umjestno disanje.

Svojim se ustima čvrsto priljubite preko usta i nosa dojenčeta. Upuhujte zrak u usta i nos, najprije dva puta, puneći pluća između upuhivanja. Dopustite djetetovim plućima da se spuste prije sljedećeg upuhivanja zraka. Ako ste naišli na onesviješteno dojenče, morate pokušati dovesti zrak u njegova pluća.

Ako mu se prsa dižu kada mu dajete umjetno disanje, znači da mu je dišni put dovoljno otvoren. Međutim, ukoliko se prsa ne podižu, pokušajte ponovno namjestiti glavicu da oslobodite dišni put.

Ako je umjetno disanje bilo neuspješno, pokušavajte ponovno sve dok ne stigne pomoć. Najčešći razlog neoslobađanja zatvorenog dišnog puta nepravilno je zabačena glava, odnosno podignuta brada. Pokušajte ponovno namjestiti pravilan položaj.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.