Bajaga & Instruktori

Bajaga i instruktori je jugoslovenska i srpska rok grupa. Grupu je osnovao kompozitor, tekstopisac i gitarista Momčilo Bajagić Bajaga u Beogradu 1984. i grupa je i dan danas aktivna. Grupa ima bogatu diskografiju i veliki broj hitova koji je smeštaju u sam vrh rok scene bivše Jugoslavije, uz ostale popularne grupe kao što su Bijelo dugme i Riblja čorba.

1980-e

Momčilo Bajagić je bio član rok grupe Riblja čorba od 1978. do 1984.

Prvi album, Pozitivna geografija (1984.) je postao hit, sa pesmama poput Limene trube i Papaline. Grupa je posle samo godinu dana izdala i drugi album, nazvan Sa druge strane jastuka. Na albumu su se našle hit pesme Zažmuri, 220 u voltima, Ti se ljubiš, Dvadeseti vek, Dobro jutro džezeri, Vidi šta sam ti uradio od pesme, mama, Francuska ljubavna revolucija, Sa druge strane jastuka, i druge.

Bajaga i instruktori su objavili album Jahači magle 1986. godine. Na albumu cu bile hit pesme 300 na sat, Samo nam je ljubav potrebna, Kao da ne zna da je gotivim, 442 do Beograda, Red i mir, i druge.

Nakon Jahača magle, Dejan Cukić je napustio Bajagu i instruktore i osnovao svoju grupu Spori ritam bend. I pored toga, Bajaga i instruktori su izbacili nov album pod imenom Prodavnica tajni 1988. godine, uključujući hitove Plavi safir, Gore-dole, Verujem, ne verujem, Godine prolaze i Život je nekad siv, nekad žut, i druge.

Povratak grupe bio je 1989. albumom Neka svemir čuje nemir, kompilacijom nastupa uživo i novih pesama, uključujući Na vrhovima prstiju i naslovnu pesmu Neka svemir čuje nemir.

1990-e

Grupa je objavila EP Četiri godišnja doba 1991. godine. Sledi album Muzika na struju (1993.), uključujući pesme Muzika na struju, Grad, Jedino to se zove ljubav, i Balkan.

Sledeće godine objavljena je muzika za film Ni na nebu, ni na zemlji. Pored naslovne numere i nekoliko ranije objavljenih pesama, na albumu se našla i hit pesma Moji drugovi.

Zatim je sledio album Od bižuterije do ćilibara (1997), uključujući pesme Iza nas i Još te volim.

21. vek
Bajaga i instruktori su objavili studijski album Zmaj od noćaja (2001) sa bonus pesmom Zvezda, u čast FK Crvena zvezda, koja je izdana istovremeno sa albumom.

Grupa je snimila spot za singl Pesma protiv maleri 2002. godine. Bajaga je komponovao muziku za film Profesionalac (2003), uključujući pesmu Pada vlada. Grupa je objavljuje kompilaciju starijih hitova tematski vezanih za Beograd, nazvanu Ruža vetrova Beograda, 2003. godine. Kompilacija je sadržavala dve nove pesme: Novosti i naslovnu pesmu Ruža vetrova Beograda, kao i urbani remiks iste pesme.

Bajaga i instruktori su 2005. objavili novi studijski album nazvan „Šou počinje u ponoć.

Dok se grupa nalazila na turneji u Sloveniji, 28. septembra 2008., iznenada je preminuo gitarista Ljubiša Opačić.

Grupa je je objavila album Daljina, dim i prašina 2012. godine.

Nasleđe

Knjiga “YU 100: najbolji albumi jugoslovenske pop i rok muzike” je rangirala četiri albuma Bajage i Instruktora: “Sa druge strane jastuka” (broj 13), “Pozitivna geografija” (broj 37), “Jahači magle” (broj 58), i “Prodavnica tajni” (broj 79).

Godine 2000., pesma Zažmuri je zauzela 70. mesto na listi “100 najboljih pesama cvih vremena YU roka”. Godine 2006., ista pesma je zauzela 40. mesto u anketi najboljih domaćih pesama, koju je sproveo B92.

Obrade

Grupa “Next of Kin” je obradila pesmu Strah od vozova na albumu Way to the top, koji je objavljen 1990. godine. Pank grupa Trula koalicija je obradila pesmu Tišina, koju je objavila sa izmenjenim stihovima na albumu Plakao sam kad je pala sekuritatea (1992.), pod imenom Alkololičarka. Grupa “Six Pack” je obradila pesmu Francuska ljubavna pevolucija pod imenom La musique, na albumu Musique, koji je objavljen 2004. godine. Iste godine je obrađena pesma Ti se ljubiš (na tako dobar način), na albumu Teodora, koji je te godine izdala pop pevačica Teodora Bojović. Poljski pevač Mačej Malenjčuk je obradio pesmu Verujem — ne verujem 2011. godine, pod nazivom Ostatnia nocka.

Članovi grupe

Sadašnji članovi
Momčilo Bajagić Bajaga — glavni vokal, gitara
Žika Milenković — gitara
Saša Lokner — klavijature
Miroslav Cvetković — bas-gitara
Čeda Macura — bubnjevi
Marko Nježić — gitara

Bivši članovi
Dejan Cukić — vokal, gitara
Nenad Stamatović — gitara
Vlajko Golubović — bubnjevi
Vlada Negovanović — gitara
Ljubiša Opačić — gitara

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.