Astrološki pojmovi

AFLIKACIJA: Nepovoljan međusobni položaj astroloških planeta na nebeskoj sferi, npr. kada je ugao između njih 90, 180 stepeni, a u pojedinim slučajevima i 0 stepeni.
APLIKACIJA: Kada se dve planete usled svog kretanja približavaju obrazujući određeni međusobni aspekt.
ASCENDENT: Stepen ekliptike koji izlazi na istoku. U astrologiji simbolizuje spoljnju manifestaciju ličnosti, onakvu kakvom je drugi vide.
ASPEKT: Geometrijska razdaljina izražena u ugaonim stepenima između dve planete ili drugih tačaka u natalnoj karti.
BENEFIK: Dobre planete, najčešće Sunce, Mesec, Jupiter, Venera i Merkur ako su u dobrom aspektu.
ČVOR: Tačke u kojima planetarne putanje presecaju ekliptiku.
DETRIMENT: Znak u kome je planeta u egzilu (progonu, izgonu).
DESCENDENT: Stepen ekliptike koji zalazi na zapadu, 180 stepeni suprotno od Ascedenta. U astrologiji simbolizuje odnos prema braku, partnerskim vezama i poslovnim odnosima.
DIREKCIJE: Metodi u astrologiji pomoću kojih se izračunavaju budući događaji. Nazivaju se još i progresije.
DIREKTNO KRETANJE: Normalno kretanje planete kroz Zodijak u smeru zapad – istok.
DISPOZITOR: Planeta koja vlada znakom u kome se nalazi Sunce (Znak) ili Ascendent (Podznak).
EFEMERIDE: Tabele u kojima se nalaze podaci o položajima astroloških planeta u toku određenog vremenskog perioda ( jedna godina ).
EGZALTACIJA: Mesto u nekom znaku gde planeta izuzetno povoljno deluje.
EGZIL: Ili progon. Znak suprotan znaku u kome je planeta vladar. U njemu je dejstvo planete najmanje.
EKLIPTIKA: Prividni godišnji put Sunca preko neba. Podeljena je na 12 astroloških znakova od kojih svaki zauzima po 30 stepeni.
EKVIDISTANCIJA: Sredina između položaja dveju planeta.
ELEMENTI: Podela 12 znakova Zodijaka po drevnim elementima, zemlja, voda, vatra i vazduh. Opisuje temperament znakova. Zemljani znakovi ( Bik, Devica, Jarac ) su melanholični. Vodeni znakovi ( Rak, Škorpion, Ribe ) su flegmatični. Vatreni znakovi ( Ovan, Lav, Strelac ) su kolerični. Vazdušni znakovi ( Blizanci, Vaga, Vodolija ) su sangvinični.
ELEVACIJA: Visina planete iznad horizonta. Najveću elevaciju imaju planete u devetoj i desetoj kući.
ELONGACIJA: Ugaona udaljenost neke planete od Sunca.
FIKSNI ZNACI: Znaci volje. Odlučni, istrajni, usredsređeni na očuvanje postojećeg stanja. Bik, Škorpion, Lav i Vodolija.
GEOCENTRIČNI SISTEM: Koordinatni sistem u kome se položaji svih planeta i nebeskih tela računaju u odnosu na Zemlju. Najčešće se koristi u astrologiji.
GLAVNI ASPEKTI: Konjukcija , Sekstil, Kvadrat, Trigon, Opozicija. Najznačajniji aspekti zajedničkog dejstva dveju planeta.
HAYZ: Sunce, Jupiter i Mars, ako se nalaze iznad horizonta u dnevnom rođenju imaju jači uticaj. Mesec, Venera i Saturn imaju jači uticaj ako se nalaze ispod horizonta u noćnom rođenju.
HELIOCENTRICNI SISTEM: Koordinatni sistem u kome se položaji svih planeta i nebeskih tela računaju u odnosu na Sunce. Takođe se koristi u astrologiji.
HIRON: Nebesko telo otkriveno 1977. godine između Saturna i Urana. U pitanju je kometa ili odbegli satelit. U astrologiji je povezan sa patnjom i isceljenje

JUŽNI MESEČEV ČVOR: Ili rep Zmaja. Tačka u kojoj Mesečeva putanja seče Eklipiku, prelazeći sa severne na južnu hemisferu. U horoskopu predstavlja negativan odnosno sputavajući životni pravac.
KARDINALNI ZNACI: Preduzimljivi su i iniciraju promene. Ovan, Rak, Vaga, Jarac.
KONJUKCIJA: Ugaono rastojanje dve planete od 0 stepeni. Može se tolerisati odstupanje do 8 stepeni, za planete, i 10 stepeni za Svetla ( Sunce i Mesec ). Označava zajedničko delovanje obeju planeta. Može biti i dobar, ali i loš aspekt.
KOSMOGRAM: Kompletna slika položaja nebeskih tela u momentu rađanja natusa. Ustvari, natalna karta.
KVADRAT: Ili kvadratura. Ugaono rastojanje dve planete iznosi 90 stepeni. Može se tolerisati odstupanje do 8 stepeni, za planete, i 10 stepeni za Svetla ( Sunce i Mesec ). On predstavlja sukob dveju planeta. Manifestuje se kroz unutrašnje sukobe, napetost i frustracije. Spada u loše ili neharmonične aspekte.
KULMINACIJA: Planeta u najvišoj tački svoje putanje iznad horizonta.
LATITUDA: Širina. Udaljenost planete od ekliptike izražena u ugaonim jedinicama.
LONGITUDA: Udaljenost planete od 0 stepeni na ekliptici.
LEDIRANA PLANETA: Ostećena planeta jer se nalazi u nekom lošem aspektu.
LUMINARI: Svetla. Sunce i Mesec.
LUNACIJE: Konjukcije Sunca i Meseca.
MALEFIK: Loše planete, a takođe i Merkur u lošem aspektu.
MESEČEV ZNAK: Astrološki znak u kome se nalazi Mesec u trenutku rađanja natusa.
MODALITET: Podela 12 znakova Zodijaka prema načinu i obliku njihovog izražavaja. Dele se na kardinalne, fiksne i promenljive. Kardinalni ( Ovan, Rak, Vaga, Jarac ) koriste svoju energiju da bi menjali postojeće stanje. Fiksni znaci ( Bik, Lav, Škorpion, Vodolija ) koriste svoju energiju da bi sačuvali status quo. Promenljivi znaci ( Blizanci, Devica, Strelac, Ribe ) koriste svoju energiju da bi se uklopili u promene.
MUNDANA ASTROLOGIJA: Oblast astrologije koja se bavi krupnim svetskim događajima kao što su ratovi, sudbine država i naroda, značajni politički i istorijski događaji, itd…
NADIR: Donji nebeski meridijan.
NAPUŠTENI MESEC: Ili Mesec izvan kursa. Vremenski interval između poslednjeg glavnog aspekta Meseca u jednom znaku i ulaska u sledeći znak. U tom intervalu započeti poslovi imaju manje izgleda na uspeh, a donete odluke su najčešće pogrešne.
NEGATIVNI ZNACI: Ženski znaci ili Jin. Tu spadaju zemljani i vodeni znaci. Zatvoreniji, prijemčiviji i subjektivniji.
OPOZICIJA: Ugaono rastojanje između planeta je 180 stepeni. Može se tolerisati odstupanje do 8 stepeni, za planete, i 10 stepeni za Svetla ( Sunce i Mesec ). Ona predstavlja međusobno kočenje i sputavanje planeta. Prouzrukuje spoljašnje sukube i probleme. Predstavlja loš ili neharmoničan aspekt.
ORBIS: Krug oko planete, izražen u stepenima. Kada se planete približe dovoljno da se njihovi orbisi dodirnu, tada počinje dejstvo njihovog aspekta.
PAD: Znak suprotan znaku egzaltacije neke planete. U njemu su dobri potencijali planete smanjeni, a loši naglašeni.
PADAJUĆI ZNACI: 3,6,9 i 12 znak Zodijaka.
PADAJUĆE KUĆE: 3,6,9 i 12 kuća.
PLACIDUSOV SISTEM KUĆA: Računa se horizontalna podela kuća za svaku po 30 stepeni, počevši od Ascendenta. Danas je najviše u upotrebi.
PLANETARNI RANGOVI: Za svaku astrološku planetu postoje znakovi u kojima one bolje ili lošije deluju. Najbolja je u znaku u kome je vladar, zatim dolazi znak u kome je u egzaltaciji gde je njeno dejstvo izuzetno povoljno. U znaku egzila znatno gubi od svog povoljnog uticaja, a u padu dolaze maksimalno do izražaja i negativne osobine planete.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.