Aplikacije koje bi trebalo odmah da obrišete sa Android telefona

Korisnici Android-a bi trebalo da odmah provjere svoje telefone kako bi se uvjerili da na svojim uređajima nemaju instalirane ove aplikacije prepune malverima

Korisnici Android-a suočavaju se sa još jednom ozbiljnom pretnjom jer hakeri koriste novu tehniku koja oponaša popularne aplikacije u pokušaju da prevare korisnike da ih instaliraju na svoje telefone, gdje mogu dobiti pristup ličnim podacima, uključujući bankarske detalje i privatne poruke.

Posljednji napad, koji je otkrio tim iz Bitdefender-a, pokazuje da se hakeri oslanjaju na nove metode kako bi pokušali da dobiju pristup uređajima i svim ličnim podacima koje na njima skladištimo.

Tekstualne poruke, pa čak i detalji o bankovnim računima bile su poslate pravo kriminalcima, a da žrtve nikada nisu ni primjetile da se napad dogodio. Sa Google-ovom Play prodavnicom koja je sada mnogo bezbjednija, sajber lopovima je sve teže da ubace zlonamerni softver na to izuzetno popularno tržište.

Umjesto toga, oni stvaraju lažne aplikacije izvan Google-ove zvanične digitalne Play prodavnice, obećavajući korisnicima antivirusni softver, pristup besplatnim TV uslugama i još mnogo toga.

Jednom kada se aplikacije preuzmu i instaliraju, izgledaju kao usluge zvanične aplikacije i malo je vjerovatno da će korisnik uočiti da nešto nije u redu dok ne bude prekasno. Aplikacije na koje treba paziti uključuju:

Uplift: Health and Wellness App
BookReader
PlutoTV
Kaspersky: Free Antivirus
VLC MediaPlayer

Novi virus Teabot

Za razliku od Apple-ovog iOS-a, Google dozvoljava vlasnicima Android pametnih telefona i tableta da odobre preuzimanja van sopstvene prodavnice aplikacija. Iako ovo omogućava korisnicima veću kontrolu nad sopstvenim uređajima – takođe uređaje otvara ranjivima.

Jednom kada su prevareni da ih instaliraju, korisnici su zatim ciljani novom vrstom virusa nazvanim Teabot koji ima mogućnost da uživo prenosi sve na ekranu pravo ka sajber prevarantima.

To znači lični SMS sa partnerom, provjeravanje aplikacije za mobilno bankarstvo i, naravno, detalji kartice prilikom kupovine na mreži mogu se pregledati i ukrasti.

Bitdefender kaže da je identifikovao čudan metod distribucije za novi napad sa prevarantima koristeći lažni blokator oglasa koji djeluje kao okidač za malver.

Zvanične verzije ovih aplikacija, na koje malver ne utiče, preuzete su preko 50 miliona puta i čini se da hakeri koriste veliku popularnost tih aplikacija u pokušaju da ostanu neprimjećeni. Ako mislite da na telefonu imate neku od lažnih aplikacija navedenih gore, trebalo bi da ih odmah izbrišete.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.