Amir Kazić Leo

Amir Kazić rođen je 17.oktobra, u znaku Vage, u Tomini, Sanski Most. Već u ranoj mladosti stiče svoja prva muzička iskustva kao član kulturno umjetničkog društva “Grmeč”. Muzikom se počeo baviti ozbiljno već u srednjoj školi, a 1989-e godine počinje prva saradnja sa muzičarima iz Hrvatske. 1995. godine upoznaje Đordja Novkovića i tako nastaje prekretnica u Leovoj karijeri. Već nakon godinu dana uspješne saradnje, Leo nastupa na hrvatskoj “Dori” 1996-e godine u Opatiji, kada ne ostavlja ravnodušnima ni publiku ni muzičke kritičare izvedbom pjesme “Do posljednjeg daha”.

Početak uspešne karijere

Iste godine na “Osijekfestu” Leo dobija treću nagradu publike, nakon čega nastaje i prvi samostalni projekat naziva “Leo” sa nekoliko hitova. Projekat je izašao početkom 1997-e, u izdanju “Croatia-records-a”.

Na “Dori 97” osvaja visoko 6. mjesto, a u Izboru 99 radijskih stanica između 40 izvođača zauzima 5. mjesto. Ponovno učešće na “Osijekfestu” 1997-e mu donosi 2-gu nagradu publike i nagradu za najbolju interpretaciju, a u augustu iste godine u duetu sa Blanšom na melodijama “Cro Jadrana” za interpretaciju pjesme tipičnog dalmatinskog melosa osvaja nagradu “najdebitanti”.

1997. godina je početak veće medijske prisutnosti Lea u Bosni, kada ga “Večernje novine” proglašavaju pjevačem godine. U januaru 1998-e, dobija međunarodnu nagradu “Zlatna ruža mira” za najbolji audio materijal. Na festivalu “Bihać 98” osvaja prvu nagradu publike, prvu nagradu žirija, te nagradu za najbolji scenski nastup. Krajem 1998-e otvara se evropsko trižište gdje je proveo gotovo cijelu 1999-u godinu.

U oktobru 1999-e godine, Leo izdaje novi album sa kojeg, kao prvo, izdaje singlove “Ljubi Ljubice”, “Ostala si uvijek ista”, a nakon toga i duet sa Severinom Vučković “Kreni”, koji je ujedno i naziv ovog novog albuma, a pjesma osvaja sve medijske top liste.

Nagrade

Na promociji albuma u Sarajevu, dobija “Zlatni CD” za tiraž koji je postigao prethodni album. Nakon toga,dolazi nastup na međunarodnom festivalu “FORTE 2000”, koji se
održao 28.decembra, 2000-te godine u Sarajevu. Na ovom festivalu odlukom stručnog žirija, Leo osvaja pobjedničku titulu sa kompozicijom “Ti možeš sve” i ujedno nagradu za
najbolju interpretaciju ovog festivala. Nagrada je bila novčana, u iznosu od 10.000 DM, od čega Leo izdvaja 5000 DM i poklanja u fond za stipendiranje djece bez roditelja.

Nakon ovih, nizaju se uspješni nastupi i razne nagrade. 2001-e godine diskografska kuća “Nimfa Sound” mu dodjeljuje Zlatni CD za tiraž albuma “Ljubav života”. Na Valentinovo, 14. februara, 2001.godine, Leo pobjeđuje na međunarodnom festivalu u Podgorici sa pjesmom “Sram te bilo”, a iste godine u Beogradu dobija nagradu “Oskar popularnosti” za najpopularnijeg pjevača godine, sa prostora bivse Jugoslavije. 2003-a godina mu donosi nove nagrade. U martu te godine osvaja “Zlatni mikrofon” na muzičkoj manifestaciji u Banja Luci i nagradu RTV Pink u Beogradu, za BH pop pjevača godine.

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.