Alen Islamović – Biografija

Ono što je svakako najviše obeležilo karijeru poznatog pevača Alena Islamovića, i po čemu ga javnost regiona pamti, jeste da je bio jedan od najkvalitetnijih vokala nekada najpopularnije grupe sa ovih podneblja, Bijelog Dugmeta.

Zajedno sa Alenom, Bijelo Dugme je bilo grupa koja se slušala širom bivše Jugoslavije, a pored sjajnih Željka Bebeka i Mladena Vojičića Tife, ovaj poznati pevač se ubraja u najbolje muške vokale bivše Jugoslavije.

Grupu Bijelo Dugme je osnovao legendarni Goran Bregović, a pored Alena Islamovića u njoj su pevala i druga dva pomenuta pevača.

Biografija
Alen Islamović je rođen u mestašcu koje se nalazi nedaleko od Bihaća, Bosna i Hercegovina, na oko 5km od ovog grada i koje se zove Sokolac. Rođen je 17. avgusta 1957. godine, a u svom rodnom Sokolcu živeo je sve do svoje druge godine, kada se njegova porodica, zbog novog posla koji je njegov otac dobio, seli u Bihać.

Alen Islamović je bio najmlađi od četvoro dece, a upravo njegova dva starija brata i sestra su mu usadili ljubav prema muzici, kada je još kao mali zajedno sa njima preslušavao LP ploče na svom novom gramofonu, tokom šezdesetih i sedamdesetih godina.

Prvi dodir sa gitarom Alen je imao tokom sedamdesetih godina, kada je njegov stariji brat kupio akustičnu gitaru. Upravo na ovom instrumentu je Alen i počeo da uči da svira. Posle završetka osnovne škole, koju je pohađao u Bihaću, Alen Islamović upisuje i srednju tekstilnu, takođe u Bihaću.

Ubrzo nakon upisivanja srednje škole, Alen osniva svoju prvu grupu koja se zvala „BAG“, u kojoj je pored toga što je bio pevač, svirao i gitaru. Kasnije je Alen postao gitarista grupe „TNT“, a 1975. godine je postao i njihov pevač.

U tom periodu sedamdesetih godina, u Bihaću je popularna grupa „BIVIS“, za koju je Alen nastupao u periodu od 1976. godine, pa do 1978. godine. Zajedno sa ovom grupom, Alen je nastupao na žurkama za učenike srednjih škola, igrankama, a koje su se održavale svake subote.

Krajem 1978. godine, Alen Islamović je otišao na odsluženje vojnog roka, a nakon povratka, 1980. godine, on ponovo osniva svoj srednjoškolski bend „BAG“, sa kojim, pored Bihaća, nastupa i po okolnim mestima i gradovima, među kojima su bili Prijedor, Drvar, Banja Luka, Bosanski Petrovac, Šibenik i drugi.

Tih godina je Alen, zajedno sa svojim bendom „BAG“, najčešće nastupao kao predgrupa, tada već poznatoj rok, hevi metal grupi „Divlje Jagode“.

Iako je u tom periodu Alen imao stalno zaposlenje u Bhaću, na nagovor i veliku podršku svog starijeg brata, on prihvata ponudu da postane gitarista ove kultne jugoslovenske grupe.

Zajedno sa grupom „Divlje jagode“, a kasnije i sa legendarnim „Bijelim dugmetom“, Alen postaje deo slavne i kultne istorije muzike nekadašnje Jugoslavije.

Muzička karijera
Početak velike muzičke karijere ovog proslavljenog pevača vezuje se za njegov povratak iz vojske, kada je od Seada Lipovače dobio ponudu da se priključi sastavu „Divlje jagode“.

Alenu je u ovoj grupi bilo povereno mesto bas gitariste, a zajedno sa ovom kultnom grupom je 1980. godine snimio album koji nosi naziv „Stakleni hotel“. Pesma „Autostop“ koja se našla na ovom albumu, naišla je na ogromnu podršku publike, te je vrlo brzo postala veliki hit, što je „Divlje jagode“ vratilo na put stare slave.

U „Divljim jagodama“, Alen Islamović je počeo da peva 1982. godine, a već iste godine su nastupili na preko 200 nastupa, na kojima je Alen vrlo često pevao i pesme jedne od najpopularnijih rok grupa na svetu AC/DC.

Takođe, ove 1982. godine, oni su izbacili i neke od pesama koje su kasnije postali veliki hitovi, kao na primer „Motori“, „Šejla“ i „Nasmješi se“. Na ovim pesmama se Alen pokazao i u ulozi tekstopisca.

Album „Motori“ je izašao 1982. godine, a pored toga što je pevao i svirao gitaru, Alen je pisao i tekstove pesama. Upravo ovaj album doživljava ogroman uspeh, te biva prodat u, tada rekordnih, 400 hiljada primeraka. Ovakav uspeh omogućava grupi da krene na veliku turneju, na kojoj su nastupali širom Jugoslavije, od Makedonije do Slovenije, a koncertne dvorane su svugde bile rasprodate.

Velika popularnost koju je upravo Alen Islamović doneo grupi Divlje Jagode, nije ostala neprimećena, jer je upravo ovaj sastav proglašen rok grupom godine, a sam Alen rok pevačem i gitaristom godine. 1984. godine Divlje jagode su rešile da snime novi album, „Čarobnjaci“, a iste godine, Alen dobija tajnu ponudu od Gorana Bregovića da postane član „Bijelog dugmeta“.

Isprva je Alen ovu ponudu odbio, iz razloga što se sa Divljim jagodama tada spremao da osvoji i inostrano tržište, najpre na zapadu. Ž

Sledeće, 1985. godine, Divlje jagode, zajedno sa Alenom Islamovićem, počinju snimanje albuma namenjenog inostranom tržištu i to u Londonu. Tada su održali i legendarni koncert u „Marky klubu“, poznatom po tome što su u njemu nastupali i najveći bendovi sveta poput „Bitlsa“, „Rolling stonsa“, a takođe i brojni drugi poznati bendovi.

U tom periodu je Alen Islamović provodio po 12 sati učeći engleski jezik, kako bi ga što bolje savladao. Međutim, već iste godine, Divlje jagode se vraćaju u Jugoslaviju i tada dolazi do njihovog konačnog raspada.

S početka 1986. godine, Alen Islamović nastupa solo i to po svim većim diskotekama Bosne i Hercegovine. Nakon što se vest o raspadu grupe Divlje jagode pročula, on ponovo dobija ponudu od strane Bijelog dugmeta, koju, nakon par dana i prihvata. Tada počinje snimanje prvog albuma sa Bijelim dugmetom, pod nazivom „Pljuni i zapjevaj“.

U to vreme je u medijima kružila vest da je Goran Bregović odabrao Alena upravo zbog njegovog „normalnog načina života“, a ne toliko zbog njegovog neospornog talenta. Naime, tome je u korist išla činjenica da Alen niti pije, niti se drogira, već posle svakog nastupa ide nazad u svoj Bihać, gde je, pored bavljenja ugostiteljskim poslom, igrao i stoni tenis.

Sve do 1989. godine, kada se Alen povukao iz grupe, napustivši turneju iz zdravstvenih razloga (kasnije je izbio rat i grupa se konačno raspala), on je snimio nekoliko albuma sa Bijelim dugmetom: „Pljuni i zapjevaj“, „Mramor, kamen i željezo“, „Nakon svih ovih godina“, „Ćiribiribela“. Posle ovoga, Alen Islamović zvanično otpočinje svoju solo karijeru.

Svoj prvi solo album Alen izdaje upravo 1989. godine, pod nazivom „Haj nek se čuje, čuje, haj nek se zna“. Od njegovih solo albuma treba još pomenuti i „Gdje je moj rođeni brat“, „Mrtvo hladno“ i „Alkatraz“.

Što se tiče novije karijere Alena Islamovića, nastupao je i u grupi „4 ASA“, kao ritam gitara i pevač, a 2005. godine je nastupao i na oproštajnim koncertima grupe „Bijelo dugme“.

Zajedno sa folk pevačicom Indirom Radić, Alen je 2003. godine snimio pesmu „Lopov“, a 2016. godine je izašla pesma „Još se branim ćutanjem“, koja je duet sa Milicom Pavlović.

Turneja na koju je Alen krenuo 2017. godine, pod nazivom „Alen i Jagode“, organizovana je povodom 40 godina od osnivanja Divljih jagoda.

Privatni život
Ono što je karakteristično za rok muzičare jesu razuzdan stil života i loše navike, ali je Alen Islamović važio za izuzetak. On je oduvek voleo da vodi sportski život, a ono što je nepoznanica jeste da je Alen igrao u FK „Jedinstvo“ iz Bihaća, a naročito je voleo stoni tenis.

Danas Alen Islamović živi sa svojom suprugom Marijanom, te imaju i dve ćerke, stariju Unu, koja je već udata i mlađu Laru.

Kako sam kaže, slobodno vreme najviše voli da provodi u krugu svoje porodice, kada se odmara od brojnih nastupa. I dan danas je Alen Islamović tražen, te na svojim nastupima uglavnom izvodi popularne hitove Bijelog dugmeta.

Datum rođenja: 17. avgust 1957. godine

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.