7 načina kako odgajati djecu da izrastu u pametne, uspješne i sretne ljude

Metoda nagrada i kazni možda se čini kao učinkovita pri odgoju djece, no pedagozi savjetuju da je bitno uložiti mnogo više. Evo 7 stvari koje je dobro činiti kako bi djeca izrasla u uspješne i zadovoljne ljude.

Čitati vijesti zajedno i raspravljati o pročitanome

Na taj će način i naučiti mnogo o životu, uz roditeljevu pomoć, kada mu objasni ono što ne razumije. Gledati ili čitati novosti iz političkog i društvenog života dobro je kako bi dijete razvilo sposobnost kritičkog mišljenja.

Pokazati im kako prebroditi pogreške

Nakon neuspjeha normalno je osjećati se frustrirano i tužno. Roditeljska je uloga objasniti djetetu da su greške koje činimo dio u našem procesu učenja i da nakon pogrešaka dolazi uspjeh.

Oblikovati dobru osobnost djeteta

Važno je ukazati djetetu na prave vrijednosti u životu. Kada u mladosti nauče biti dobri prijatelji, u odrasloj će dobi nastaviti njegovati moralne vrijednosti.

Naučiti kako biti dobar influencer

Živimo u dobu društvenih mreža i to je nemoguće izbjeći, a još gore bi bilo zabraniti djetetu služiti se društvenim mrežama pored ostale djece koja to čini. No zato je dobro naučiti dijete kako biti dobar influencer, što znači da će objavljivati samo ono što je istinito, korisno, inspirirajuće te da ne krši pravila dobrog ponašanja.

Dati komplimente

Pohvale i komplimenti učinkovitija su mjera nagrade od nekih materijalnih stvari, pokazala su istraživanja.

Neka ne ostane sve na riječima

Lekcije života ne daju se samo razgovorom i “očitavanjem bukvice”, čega se mnoga djeca najviše boje. Kad roditelj nešto kaže, treba to i provesti u djelo. Zato pedagozi uvijek kažu: “Nemojte govoriti djeci da ne prelaze pješački prijelaz na crveno ako vi to činite pred njima.”

Dati djetetu dovoljno prostora za igru

Igra je jedna od najvažnijih pedagoških mjera u razvoju djeteta. Na taj način dijete i uči, iako se mnogima čini kao da se samo zabavlja. Kad dijete može raditi ono što ga čini sretnim, svoj će entuzijazam prenijeti i u druga polja u životu, kao što je na primjer obrazovanje.

 

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.