5 Ideja za uređenje idealne sobe za školarca

​Osim brige za nove udžbenike i školski pribor, odjeću i obuću, soba je prostor koji je nakon školskih učionica, najčešće korišten od strane vašeg đaka.

Osigurajte vašem školarcu prostor za učenje, igru i zabavu. Ako dijete nema svoju sobu, ili je dijeli s bratom ili sestrom, na tržištu postoji čitav niz funkcionalnog namještaja koji kombinuje krevete i radne stolove na više razina.

Ako dijete nema svoju sobu, ipak mu osigurajte nekoliko kvadrata privatnosti: pregrade, paneli, zastori, staklena cigla…postoje načini na koji možete ograditi dnevnu sobu da bi se stvorio privatan prostor. On je jako važan!

1. Anatomska stolica i funkcionalan radni sto
U nedostatku prostora na l-nosače, možete postaviti deblju površinu/dasku. Ispod nje stavite ladičar, i radni kutak je spreman za malo novaca! Neka radni sto bude čvrst, ali ne prevelik. Osigurajte police, kutije i sve ono što može pomoći prilikom spremanja stvari i zaobilaženja haosa.

Stolica neka bude ergonomski oblikovana, udobna i podupirajuća kako bi se smanjilo opterećenje leđa.

2. Računar/Laptop
Računar je već odavno nezaobilazno nastavno sredstvo, ali i prostor istraživanja i komunikacije. Osigurajte dovoljno svjetlosti za radni sto i računar. Po mogućnosti neka dijete izabere neku biljku – naučitće se brinuti za nju, a i korisna je pri „čišćenju zraka“ ako je u sobi računar.

3. Krevet i ormari
Za krevet je važno da nije prevelik i da ne zauzima pola sobe. Neka bude jednostavan. Novac uložite u kvalitetan madrac i jastuk, kako bi školarac bio odmoran prije školskih obveza. Ormari sa policama, ladicama i vješalicama idealni su za slaganje i organizaciju. Ukoliko nemate prostora, pričvrstite čvršće police na zid i jednostavno ih prekrijte dugim zastorom. Jednostavno i efektno!

4. Stolarija
Vrlo je važno da je stolarija nepropusna u dječjoj sobi i da ima dovoljno svjetlosti. Ako je riječ o staroj stolariji zamijenite je. Propuh i hladnoća nisu poželjan prijatelj i gost. Uložite i u sobna vrata ako su dotrajala. Svakako imajte rezervni ključ sobe – tinejdžeri posebno vole zaključati vrata, i ne javljati se nikome satima!

5. Male i velike sitnice
Dječje želje su važne. Ako imate osnovnoškolca, a pogotovo tinejdžera, dozvolite mu da izabere zavjese, tepih, sitnice, ukrase…

Ako dijete voli crtati, neka to učini na velikoj ploči koju možete jednostavno pričvrstiti za zid, ili mu dajte jedan dio zida. Soba raste s djetetom. Imajte na umu kako svake godine dolaze nove želje, novi idoli, najdraža boja…

Budite mudri, pa ne farbajte zidove u boje – neka budu neutralni. Puno ćete lakše promijeniti zavjese ili ukrase, neko farbati svake godine zidove u drugu boju.

Dijete voli putovanja, avanture, daleke zemlje? Zemljovidi ili globus bit će idealan poklon za njega. Tinejdžer je u fazi bunta i nereda? Ne kopajte mu po stvarima, ne premještajte mu stvari i ne ulazite u sobu bez njegovog znanja. Poštujte privatnost. Pa i vi ste nekad bili tinejdžeri!

Ako želi imati tisuću plakata, postera, zakrčen radni stol, slušalice na ušima ili što god…ostavite mu to. Sve su to faze koje će proći.

I za kraj, uživajte u zajedničkom sređivanju i pospremanju sobe, poželite djetetu puno novih spoznaja i zabave u njegovom prostoru! Jer ionako prebrzo odrastu.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.