4 razloga zašto kašica od rižinih pahuljica nije dobra za bebe

Rižine pahuljice nikako ne bi trebale biti vaš prvi odabir za bebu, evo i zašto
Dječja kašica od rižinih pahuljica jedan je od omiljenih odabira novopečenih majki. Lagana, bez dodatnih sastojaka, hranjiva…usto, proizvođači se kunu u njen sastav i kvalitetu.

Sve što jedan roditelj želi jest upravo to – da mu deklaracije potvrde da kupuje ono najbolje za svoje dijete – bila to hrana, vitamini, voda ili bočica.

Na pakiranjima rižinih pahuljica stoji da su one primjerene za konzumaciju kod djece od 4 mjeseca starosti na dalje. Dakle, mnogi će reći, idealne za početak dohrane. No, zašto u stvari to uopće nije dobra ideja:

Majčino mlijeko, kao i ono umjetno imaju više željeza od rižinih pahuljica
Do šestog mjeseca bebina života majčino ili umjetno mlijeko pružit će djetetu svu potrebnu količinu željeza. Kada krenete s dohranom što nije preporučljivo prije navršenih šest mjeseci, bebi će trebati hrana bogata željezom, ali jednako tako i majčino ili umjetno mlijeko.

Pedijatri objašnjavaju kako će bebama kada krenu s čvrstom hranom uglavnom trebati povećane količine željeza i cinka. No, željezo bi, smatraju, bilo poželjnije apsorbirati iz prirodnog izvora. Na primjer iz mesnog obroka, umjesto umjetno napravljenih rižinih pahuljica.

Svježe je uvijek najbolje
Kupovna dječja hrana, poput hrane u obliku pahuljica ili one u teglicama danas se uz pomoć skupog marketinga prezentira kao praktična i zdrava alternativa hrani pripremljenoj kod kuće. Takva hrana može biti korisna u nekim trenucima kada jednostavno ne stignete ništa pripremiti sami ili idete na neko putovanje. No, nije namijenjena niti bi se trebala upotrebljavati svaki dan.

Takva hrana često je siromašna nutrijentima, a bogata šećerima i konzervansima te drugim neželjenim dodacima. Svježe je uvijek najbolji odabir za vašu bebu.

Dijete s četiri mjeseca nije spremno na rižine pahuljice
Roditelji trebaju modificirati hranu ako ju žele ponuditi bebama prije nego su razvojnu za nju spremne. U prvih šest mjeseci bebe imaju razvijen refleks izbacivanja hrane jezikom, koje ih štite da ne progutaju ništa osim tekućine. No, kada od hrane činite pire, dodajete višak tekućine kako bi j učinili što vodenastijom, tada tjerate bebu da tu hranu proguta.

Ona će to učiniti iako u stvari za nju nije spremna. Žitarice za bebe s rižom izumljene su u stvari u vrijeme još kada su roditelji djeci počinjali krutu hranu servirati sa 6 do 12 tjedana starosti! Dakle, takva prehrana je vrlo zastarjela.

To nije baš najzdraviji odabir za vaše dijete
Želite bebu od očetka dohrane zdravo hraniti? Onda rižine pahuljice sigurno nisu pravi izbor za vas. Naime, stručnjaci u posljednje vrijeme pronalaze zabrinjavajuće količine arsena u proizvodima od riže.

Prema američkoj akademiji pedijatara, prirodni arsen nalazi se u tlu, zraku i vodi. No, njegovo se prisustvo također počelo povezivati s rakom kože, pluća, bubrega i mjehura. Također, liječnici ne skrivaju da hrana kojoj su djeca izložena u najranijoj dobi može značajno utjecati na njihovo zdravlje u budućnosti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 17. MAJ 2021

Pročitaj →

MESEČNI HOROSKOP ZA JUN 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 16. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 15. MAJ 2021

Pročitaj →

LJUBAVNI NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 14. MAJ 2021

Pročitaj →

Patlidžani punjeni povrćem

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 13. MAJ 2021

Pročitaj →

UKUSNI BRUSKETI S JAGODAMA

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 12. MAJ 2021

Pročitaj →

PILETINA I POVRĆE IZ RERNE

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.