Značaj lekovitog bilja

Priroda nam nudi veliki izbor lekovitog bilja. Ono je uvek dostupno, jeftino i može pomoći u lečenju mnogih bolesti i tegoba. Često nismo ni svesni koliko nam lekovito bilje može pomoći u nekim slučajevima.
Lečenje biljem ili fitoterapija koristi se vekovima, i to veoma uspešno. Pre pedesetak godina, lekovito bilje je bilo zapostavljeno, zbog sintetičkih lekova, a u novije vreme ponovo dobija na značaju.
Bilje sadrži dosta hranljivih i lekovitih sastojaka, samo ga treba dobro izabrati, čuvati i pripremati, kako bi se ostvarila prava korist. Biljke se mogu koristiti kao hrana, kao začin i kao lek.
Većina ljudi lekovito bilje koristi kao pomoćno sredstvo za lečenje, dok se ono u nekim slučajevima pokazalo kao jedino ili nezaobilazno sredstvo za lečenje. I savremena farmacija i kozmetika sve više koriste sastojke iz lekovitih biljaka za spravljanje lekova i preparata za lečenje mnogih bolesti.
Obično se pod lekovitim biljem smatraju trave, a zapravo u lekovito bilje spadaju: koreni biljaka, listovi, stabljike, plodovi (voće, povrće, semenke…). Pojedine biljke (cveće) imaju višestruku upotrebu: hrana, miris, ukras, lek itd, samo ih treba prepoznati i pravilno koristiti.
U novije vreme su ponovo popularni čajevi ili mešavine čajeva koje se koriste i u narodnoj i u konvencionalnoj medicini kao lek.
Lekovito bilje je dostupno svima, a ako ga sami berete, onda za njega ne morate izdvajati novčana sredstva kao za lekove. I onima koji žive u gradu bilje je dostupno, jer se može nabaviti kod proverenih travara ili u prodavnicama zdrave hrane.
Kod bilja je važno da onaj ko ga bere zna šta skuplja i u koje vreme. Za bilje treba znati u koje vreme se bere, kako ga sušiti i kako ga koristiti da se ne bi izgubili korisni i lekoviti sastojci. Naravno, treba imati na umu da se pojedine biljke koriste suve, a pojedine u svežem stanju.
Način korišćenja lekovitog bilja:

dodatak jelima
spravljanje lekovitih čajeva
inhalacija
kupke
lekovite masti
melemi
obloge
sokovi
tinkture
eterična ulja
Raspoznavanje
Dobar berač razlikuje lekovito bilje od korova, zna kada se bere, kako i kada se suši, kako se čuva i kako se koristi bilje. Važno je znati da većina lekovitog bilja ima svoj rok trajanja. Treba znati i kako se priprema lekovito bilje, jer se, recimo, prilikom preteranog kuvanja iz nekih biljaka izdvajaju i štetne, pa čak i otrovne supstance, tako da se postižu sasvim suprotni rezultati.
Podsećamo da treba koristiti samo zdrave biljke, jer ukoliko je biljka napadnuta nekim štetočinama (biljnog ili životinjaskog porekla), ona nema korisno dejstvo.
Ne treba koristiti bilje koje je zagađeno hemikalijama: pesticidi, smog, izduvni gasovi, industrijske hemikalije, industrijski pepeo i prašina.
Ekologija
Pri branju lekovitog bilja, treba biti pažljiv i ne čupati velike količine biljaka ili nekom drugom „mehanizacijom“ uništavati zasade. Neopreznim i bahatim branjem biljaka, biljke se uništavaju iz korena, pa se može desiti da ih narednih godina neće biti na istim prostorima.
Čuvanje bilja
I prilikom čuvanja bilja, treba voditi računa o tome da se spremljeno lekovito bilje ne pokvari ili ne ubuđa. Najbolje je suvo bilje čuvati u novim i čistim papirnim kesama ili poluzatvorenim kartonskim kutijama, jer u plastičnim kesama bilje može da se navlaži i ubuđa. Bilje treba čuvati u mračnim posudama na umerenoj temperaturi.
Pojedino lekovito bilje posebno se čuva već polupripremljeno, u vidu masti, tinkture, tečnosti… pomešano sa medom, zejtinom ili nekim drugim preparatima.
Lekovito bilje u našim krajevima
Na našim prostorima ima dosta lekovitog bilja, što priznaju i mnogi svetski stručnjaci. U našim krajevima se lekovito bilje koristilo u prošlosti za lečenje mnogih bolesti, pa i otvorenih rana nastalih povredama (i u ratu), što je opevano i u mnogim narodnim pesmama.
U našim krajevima poznato je lekovito bilje sa: Rtnja, Ozrena, Suve Planine, Svrljiških Planina, Stare Planine, Vlasinske visoravni, Jastrepca, Kopaonika, Radana, Zlatibora, Zlatara, Tare, Fruške Gore, Čemernika, Pešterske visoravni, Cera…
Oprez
Još jednom napominjemo da sa lekovitim biljem treba biti oprezan, jer je potrebno znanje (ili uputstvo) o tome kakvo bilje, kakav preparat za šta koristiti, kako bi se iskoristili korisni sastojci i postigli povoljni efekti, a izbegle neželjene posledice.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 27. JANUAR 2021

Pročitaj →

Kad žena odluči otići, ništa je neće natjerati da se predomisli

Pročitaj →

I ona želi ljubav kao i sve žene – 5 stvari koje bi svaka prevarena žena trebala znati o ljubavnicama

Pročitaj →

Imate problema sa plućima? Ovaj lek pomaže

Pročitaj →

U znaku toplih zimskih kaputa

Pročitaj →

Pravila o vaspitanju koja treba da ukrademo od Japanaca

Pročitaj →

Kako da imate dugu i negovanu kosu

Pročitaj →

Savršen autfit uz senzulane preppy mini suknje

Pročitaj →

Macina trava za lecenje steriliteta

Pročitaj →

Boje koje se savršeno slažu sa crvenom bojom u enterijeru

Pročitaj →

Krem juha od brokule u 30 minuta

Pročitaj →

Jaja sa šparogama

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.