Zlatni saveti za srećnu porodicu

Ukoliko niste sigurni sprovodi li vaša porodica sva ‘pravila’ koja će je učiniti srećnom, pogledajte savete UNICEF-a, najpoznatijeg međunarodnog fonda za decu i omladinu.

U složnu porodicu sreća dolazi sama od sebe – kaže narodna poslovica. Unicefovo istraživanje je to potvrdilo: odnosi među članovima porodice jedan su od najvažnijih osnova za sreću. Poverenje, podrška, posvećenost i emotivna sigurnost su ‘recept’ za odgajanje srećne dece. Odnosi unutar porodice su ključ porodične sreće!

9 najsrećnijih životnih trenutaka

Evo zlatnih saveta ove organizacije:

Jedan od najvećih rizika za sreću porodice su konflikti.

Nesuglasice rešavajte mirno, otvoreno, uz razumevanje i poštovanje druge strane. Čak i kad se naljutite, važno je da ne vičete, ne koristite pogrdne reči i druge oblike ponašanja koji povređuju druge i koji mogu da pospeše konflikt. Ne ostavljajte probleme da tinjaju – deca osećaju i negativnu atmosferu u kojoj se prikrivaju nesuglasice i oseća nezadovoljstvo.

Zajedno – reč koja detetu mnogo znači.

Učešće oba roditelja u životu deteta bitan je sastojak recepta za srećnu porodicu. Izuzetno je važno da roditelji i deca imaju bar jednu zajedničku aktivnost u kojoj svi učestvuju. Partnersko roditeljstvo znači da, pre svega, oba roditelja u podjednakoj meri provode vreme sa decom, a pokazalo se da je to naročito značajno ako je dete uzrasta od 6 do 12 godina. Među porodicama koje sebe procenjuju kao nesrećne ni u jednoj nije prisutno partnersko roditeljstvo!

Uzajamno poštovanje i usaglašeni stavovi u vaspitanju.

Nove porodične konfiguracije jesu izazov za decu, ali su isto tako i „sredine“ u kojima deca mogu da dostignu svoj put potencija. Iako oba roditelja ne moraju nužno da žive u istom fizičkom prostoru, oni porodične odnose mogu da zasnivaju na vrednostima kao što su uzajamno poštovanje i razumevanje, i treba da imaju usaglašene stavove po pitanju vaspitanja dece. To su stvari koje deci ulivaju sigurnost i pozitivno utiču na sreću.

Kada slušate, da li stvarno čujete?

Za decu je od suštinske važnosti da znaju da će ih roditelji uvek saslušati i potruditi se da ih razumeju. Ovo za roditelje nije uvek lako jer je često potrebno da prevaziđu svoje strahove i brige, i da pokušaju sve da posmatraju iz perspektive deteta. Važno je naglasiti da dobar odnos ne podrazumeva da dete mora sve da deli sa roditeljima i da priča o svemu – dete ima pravo na svoju privatnost i na svoje tajne. Važno je da postoji poverenje, da dete zna da u roditelju ima oslonac i osobu sa kojom može da porazgovara.

Šta biste danas mogli da radite zajedno?

Idite na javne događaje, u park, šetatajte, igrajte se, bavite se hobijem ili sportom, čitajte priče i gledajte filmove, kuvajte zajedno ili razgovarajte – sve ovo jača vašu porodicu. Najsrećnije su one porodice koje imaju mnogo zajedničkih aktivnosti. Čak 90.9% srećnih porodica obeduje zajedno skoro svakog dana – zajednički obroci su prilika da se porodica okupi, druži, razgovara, zbližava.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.