Zlatni saveti za srećnu porodicu

Ukoliko niste sigurni sprovodi li vaša porodica sva ‘pravila’ koja će je učiniti srećnom, pogledajte savete UNICEF-a, najpoznatijeg međunarodnog fonda za decu i omladinu.

U složnu porodicu sreća dolazi sama od sebe – kaže narodna poslovica. Unicefovo istraživanje je to potvrdilo: odnosi među članovima porodice jedan su od najvažnijih osnova za sreću. Poverenje, podrška, posvećenost i emotivna sigurnost su ‘recept’ za odgajanje srećne dece. Odnosi unutar porodice su ključ porodične sreće!

9 najsrećnijih životnih trenutaka

Evo zlatnih saveta ove organizacije:

Jedan od najvećih rizika za sreću porodice su konflikti.

Nesuglasice rešavajte mirno, otvoreno, uz razumevanje i poštovanje druge strane. Čak i kad se naljutite, važno je da ne vičete, ne koristite pogrdne reči i druge oblike ponašanja koji povređuju druge i koji mogu da pospeše konflikt. Ne ostavljajte probleme da tinjaju – deca osećaju i negativnu atmosferu u kojoj se prikrivaju nesuglasice i oseća nezadovoljstvo.

Zajedno – reč koja detetu mnogo znači.

Učešće oba roditelja u životu deteta bitan je sastojak recepta za srećnu porodicu. Izuzetno je važno da roditelji i deca imaju bar jednu zajedničku aktivnost u kojoj svi učestvuju. Partnersko roditeljstvo znači da, pre svega, oba roditelja u podjednakoj meri provode vreme sa decom, a pokazalo se da je to naročito značajno ako je dete uzrasta od 6 do 12 godina. Među porodicama koje sebe procenjuju kao nesrećne ni u jednoj nije prisutno partnersko roditeljstvo!

Uzajamno poštovanje i usaglašeni stavovi u vaspitanju.

Nove porodične konfiguracije jesu izazov za decu, ali su isto tako i „sredine“ u kojima deca mogu da dostignu svoj put potencija. Iako oba roditelja ne moraju nužno da žive u istom fizičkom prostoru, oni porodične odnose mogu da zasnivaju na vrednostima kao što su uzajamno poštovanje i razumevanje, i treba da imaju usaglašene stavove po pitanju vaspitanja dece. To su stvari koje deci ulivaju sigurnost i pozitivno utiču na sreću.

Kada slušate, da li stvarno čujete?

Za decu je od suštinske važnosti da znaju da će ih roditelji uvek saslušati i potruditi se da ih razumeju. Ovo za roditelje nije uvek lako jer je često potrebno da prevaziđu svoje strahove i brige, i da pokušaju sve da posmatraju iz perspektive deteta. Važno je naglasiti da dobar odnos ne podrazumeva da dete mora sve da deli sa roditeljima i da priča o svemu – dete ima pravo na svoju privatnost i na svoje tajne. Važno je da postoji poverenje, da dete zna da u roditelju ima oslonac i osobu sa kojom može da porazgovara.

Šta biste danas mogli da radite zajedno?

Idite na javne događaje, u park, šetatajte, igrajte se, bavite se hobijem ili sportom, čitajte priče i gledajte filmove, kuvajte zajedno ili razgovarajte – sve ovo jača vašu porodicu. Najsrećnije su one porodice koje imaju mnogo zajedničkih aktivnosti. Čak 90.9% srećnih porodica obeduje zajedno skoro svakog dana – zajednički obroci su prilika da se porodica okupi, druži, razgovara, zbližava.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Kontrolirajte zdravlje svojih zuba i desni

Pročitaj →

Top komad koji ide uz sve

Pročitaj →

Savjeti kako mališanima osigurati prostor za prve korake

Pročitaj →

Najdjelotvornije prirodne maske za lice

Pročitaj →

Moderni i seksi pleteni setovi

Pročitaj →

Macina trava olakšava put do potomstva

Pročitaj →

SAVREMEN DOM SA ČAK 16 RAZLIČITIH PODNIH NIVOA

Pročitaj →

ČORBA PUNA ZDRAVLJA

Pročitaj →

TJESTENINA U UMAKU OD CRVENE PAPRIKE

Pročitaj →

Plakanje je uvijek poziv upomoć

Pročitaj →

Ovaj znak hladan je kao stena

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 20. APRIL 2021

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.