Životna priča Snežane Dakić

Snežana Dakić je srpska radijska i televizijska urednica, novinarka i voditeljka, profesor španskog jezika i književnosti, te asistent na predmetima Radio i TV novinarstvo i Agencijsko novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije Univerziteta Megatrend.

Snežana Dakić je rođena je 19. marta 1969. godine u Beogradu. Bila je udata za biznismena Vladimira Mikića s kojim ima ćerku Lauru. Živi i radi u Beogradu, piše Biografija.org.

Novinarsku karijeru je započela još kao srednjoškolka u omladinskom radiju „Indeks 202“. Nakon toga je na „Studiju B“ vodila emisiju „Prekobrojni čas“, te „Niko kao ja“ na Radiju „Beograd“. Od 1991. godine radila je na Radiju „Politika“ kao novinar, urednik i prezenter vesti. Njena emisija „U trendu“ počela je da se emituje prvo na radiju, a potom i na Televiziji „Politika“.

Prošireno izdanje kolažne emisije „U trendu“ je od 2000. do 2006. godine uređivala i vodila na Televiziji „BK“. Sa novim konceptom i u novom formatu, te pod imenom „Život u trendu“ Snežana je 2007. godine svoju emisiju počela da radi na televiziji „Pink“. Od 2015. do 2017. godine je bila autor, urednik i voditelj brojnih emisija na „Ženskoj TV“, a od kraja 2017. godine vodi jutarnji program vikendom na televiziji „Hepi“ („Happy“).

Dakićevu mnogi smatraju začetnikom modnog novinarstva u Srbiji, a tokom dugogodišnje karijere uspela je da intervjuiše mnoge svetske dizajnere, modne kreatore, glumce, modele i pevače, te da publici na ovom prostorima donose ekskluzivne izveštaje s velikih modnih događaja. Njena emisija „U trendu“ je nedavno proslavila 20. godišnjicu postojanja.

Tokom dosadašnje karijere Dakićeva i njena emisija osvojile su brojne prestižne nagrade, a 2017. godine proglašena je Naj ženom 21. veka. Svoje znanje i iskustvo već nekoliko godina prenosi studentima na Fakultetu za kulturu i medije Univerziteta Megatrend u Beogradu.

Snežana Dakić je rođena 1969. godine u Beogradu. Živela je u naselju Karaburma i pohađala Osnovnu školu „Stepan Stevo Filipović“. Bila je jedna od troje vukovaca u svom odeljenju. Nakon toga upisala je Petu beogradsku gimnaziju, novinarski smer. I tokom srednje škole je bila odličan đak, pa je i tada stekla Vukovu diplomu. Maturski rad je pripremala u časopisu „NIN“ gde joj je mentor bio Aleksandar Tijanić.

Dve godine se bavila umetničkim klizanjem, a nakon toga atletskim disciplinama skok u vis i skok u dalj koje je trenirala pet godina. Uglavnom je osvajala bronzane i srebrne medalje, a dobila je i po neko zlato.

U jednom intervjuu kazala je da je redovno trenirala, ali da nije bila „olimpijska nada“.

Još tokom srednje škole počela je da radi na radiju, pa se zbog manjka slobodnog vremena odrekla karijere profesionalne sportistkinje i započela novinarsku karijeru.

Posle srednje škole upisala je Filološki fakultet u Beogradu, smer španski jezik i književnost. Priznaje da su je oduvek zanimale humanističke nauke, ali da se plašila da neće moći da pronađe posao ukoliko završi filozofiju ili psihologiju.

Diplomirala je 1998. godine, te stekla zvanje profesor španskog jezika i književnosti. Nešto kasnije je upisala doktorske studije na Univerzitetu Megatrend iz oblasti komunikoloških nauka. Osim španskog i engleskog jezika, Snežana govori francuski, italijanski i ruski jezik.

Karijera

Karijeru radijske voditeljke Snežana Dakić je započela još dok je pohađala srednju školu. Radila je na omladinskom radiju „Indeks 202“ i „Studio B“. Godine 1991. zaposlila se na Radiju „Politika“ gde je radila kao novinar i voditelj emisije „Strogo poverljivo“. Radila je i na emisijama „Teleordinacija“, te uređivala i vodila emisiju u „U trendu“. Sledeće godine je na televiziji „Studio B“ uređivala i vodila emisiju „Stil“, a 1993. je prešla na televiziju „Politika“ gde je radila kao voditeljka u informativnoj redakciji. Iste godine je osmislila vlastitu emisiju „U trendu“ koja je trajala 10 minuta, a u kojoj su gledaoci mogli da čuju novosti iz sveta mode.

Emisija je emitovana nekoliko puta u toku dana, u repriznim terminima. Do 1996. godine radila je uporedo i na radiju i na televiziji, a njena emisija je sledeće godine prerasla u kolažni TV magazin koji se emitovao jednom nedeljno. Tri godine kasnije je sa svojom emisijom prešla na televiziju „BK“, a njena „U trendu“ je skoro svake sezone dobijala novi koncept. Od desetominutnog kolažnog programa, emisija je proširena, pa je varirala u trajanu od 35 minuta kolažnog programa, do više od sat vremena tokom kojih je s gostima u studiju razgovarala o aktuelnim temama ili donosila reportaže sa modnih događaja iz celog sveta. Za to vreme redovno je posećivala modne revije u Evropi i svetu, pa je Snežana imala priliku da razgovara sa svetski poznatim dizajnerima, manekenima, glumcima i muzičarima.

Pred njenom kamerom našli su se kreatori Karl Lagerfild, Džon Galijano i Roberto Kavali. Među prvim je srpskim novinarima kojima su pred objektivom stajali glumci Džon Travolta ), Žan Klod Van Dam, Izabela Roselini, Pirs Brosnan, Hale Beri i drugi.

Razgovarala je i s engleskim muzičarom Malkomom Meklarenom), režiserom Džejmsom Kamerunom, te slikarom Vladimirom Veličkovićem. Među prvim novinarima na ovim prostorima Snežana je izveštavala sa prestižnih filmskih festivala u Kanu i Veneciji. Publika je mogla da pogleda ekskluzivne snimke sa velikih modnih događaja u Parizu, Londonu, Milanu, Firenci, Dizeldorfu, Napulju, Meksiku, Njujorku, Hong Kongu i drugim gradovima širom sveta.

Pravila je putopisne reportaže iz Italije i Španije, te se trudila da, osim najnovijih modnih trendova, gledaocima pokaže i znamenitosti gradova u kojima je za to vreme boravila. Nakon sedam godina provedenih u televizijskoj kući „BK“, Dakićeva je prihvatila ponudu Željka Mitrovića da svoju emisiju radi na televiziji „Pink“. „U trendu“ je postala „lajfstajl“ magazin, te je naziv promenjen u „Život u trendu“. Emisija je prikazivana u periodu od 2007. do 2015. godine na programu televizije „Pink“. Za to vreme bila je i stalna članica modnog žirija u emisiji „Šopingholičarke“ tokom sezone 2011/2012 i 2012/2013, koja je emitovana na televiziji „Pink“.

Posle odlaska sa „ružičaste televizije“, Dakićeva je sa još nekoliko saradnika osmislila koncept „Ženske TV“, specijalizovanog kablovskog kanala koji svojim emisijama pokriva širok spektar aktuelnih tema. Televizija je okupila poznata voditeljska lica poput Jelene Tinske, Boška Jakovljevića, Nine Radulović i drugih, a jedno od zaštitnih lica je upravo Snežana Dakić. Dakićeva je bila autor, urednik i voditelj tok šoa „Ko o čemu“, emisije u kojoj se na duhovit način razgovara o raznim temama. U njenoj emisiji su kompetentni gosti pričali o različitim temama, poput partnerskih ili porodičnih odnosa, životnih situacija i problema, analizirali ponašanja ljudi iz javnog života i slično. Na „Ženskoj TV“ je uređivala i vodila tok šou „Modna komisija“ u kojoj stručnjaci analiziraju i komentarišu modni stil poznatih ličnosti. Pri tome, gledaocima daju savete kako se obući u kojoj prilici, te kako pravilno ispratiti aktuelne trendove.

Posle skoro godinu dana pregovora, krajem 2017. godine odlučila je da prihvati poziv Milomira Marića i da postane voditeljka jutarnjeg programa na televiziji „Hepi“. Dakićeva vodi jutarnji program vikendom, a tokom četiri sata koliko emisija traje, teme variraju od aktuelnih društvenih, političkih i kulturnih dešavanja, do mode, zdravlja, hobija, ljudskih odnosa i slično.

Na pitanje novinara kako je odlučila da promeni sferu interesovanja, te da se nakon tema po kojima je postala prepoznatljiva okuša u, za nju novom televizijskom formatu, Dakićeva odgovara da joj je to bio izazov, te da se umorila od osmišljavanja novih emisija koje će biti prihvatljive za širu publiku.

Pre nekoliko meseci je napustila televizijski posao i pronašla novo zanimanje.

Snežana Dakić se u septembru 2020. godine na svom Instagram nalogu pohvalila da je pronašla posao. Naime, bivša voditeljka se povukla iz sveta estrade, te je odlučila da zakorača u svet nekretnina, gde će ona biti zadužena za korporativne kimunikacije i odnose sa VIP klijentima i luksuznim nekretninama. Kako kaže razlog tome je što su televizijske stanice odlučile da daju prostor mlađim ljudima.

– Da li su ti mlađi ujedno i bolji, treba da procene gledaoci. Prirodno je što su ambiciozniji i nametljiviji jer se tek probijaju. Jača im je i motivacija, pa su spremni na lošije uslove i male honorare. Svuda u svetu ima mladih i lepih lica, ali u medijima dominiraju sredovečni voditelji, koji su ličnosti i autoriteti. Ovde, uz nekoliko kanala i kolega koji su izuzeci, rade samo „ribe“, čak i kada nemaju pojma o čemu pričaju. Da li je izgled dovoljan – neka sudi publika, ali u ovom poslu ne morate da se dopadnete samo njoj. Morate da budete po ukusu vlasnika televizije, urednika, urednikove najbolje drugarice, menadžerove supruge, nečije švalerke, da niste bolja riba od direktorke programa, da vas niko ne vidi kao konkurenciju, čak je potrebno da iza vas stane i neki centar moći – izjavila je ona za „Helou“.

– Želela sam nezavisnost od svega – od opšteg ukusa, poslodavaca, muškaraca, establišmenta.

Privatni život

O njenom privatnom životu vrlo malo se zna. Voditeljka izbegava da o tim temama govori za srpske medije. Nakon deset godina veze, udala se za biznismena Vladimira Mikića. Venčali su se u oktobru 2005. godine, a kumovi su im bili legendarni fudbaler Dragan Stojković Piksi i njegova supruga Snežana. Sledeće godine su dobili ćerku Lauru. U junu 2014. godine srpski mediji su objavili informaciju da se par razvodi, a kao razlog naveli su brojne nesuglasice i navodno Vladimirovo neverstvo.Naime, paparaci su ga nekoliko puta uslikali u noćnom provodu sa dvadesetak godina mlađom sekretaricom Jovanom Miljković. Kako bi izbegla medijsku pažnju Snežana je sa ćerkom otišla u Crnu Goru, te nije davala izjave na tu temu. Nakon nekog vremena je potvrđeno da se par razvodi, te da će Vladimir Snežani i Lauri da ostavi stan na Novom Beogradu gde su zajedno živeli, te da će plaćati mesečnu alimentaciju u iznosu od 350 000 dinara.

Par je zbog ćerke ostao u dobrim odnosima, pa je 2017. godine kada je Vladimir oženio Jovanu, Snežana dala izjavu u kojoj mu je poželela sreću u životu.

Krajem 2015. i početkom 2016. godine srpski mediji su objavili da je Dakićeva u vezi s 20 godina mlađim studentom glume Dušanom Mojsilovićem. Ipak, ni jedno od njih dvoje nije želelo da komentariše novinske napise u kojima se naširoko polemisalo o njihovom odnosu. Vezu su navodno okončali u aprilu 2016. godine.

Snežana Dakić više od 20 godina važi za jednu od najbolje obučenih žena na srpskoj javnoj sceni, a s obzirom da o modi izveštava dugi niz godina ne čudi činjenica da je smatraju začetnikom ovog novinarskog žanra u Srbiji. Redovan je gost svih modnih dešavanja u prestonici i regionu.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.