Ženske priče sa autorkom izložbe Mišelom Blanuša

Šta je za vas feministička kustoska praksa? Zašto se ova izložba u svom tekstu distancira od feminizma?Umetnice su dugi niz godina bile na različite načine zapostavljene u istoriji umetnosti, muzejskim postavkama ali i na tržištu umetnosti. Međutim, početkom šezdesetih godina 20. veka, stečena društvena prava i feministički pokreti u punom zamahu, počeli su da menjaju njihovu poziciju u obrazovnom, naučnom i izlagačkom sistemu. Ipak, uprkos sve većim pomacima na polju ženske emancipacije i rodne ravnopravnosti, koji su posebno vidljivi kroz razvoj feminističkih i rodnih naučnih studija, i aktivizam drugog, trećeg i četvrtog talasa feminizma, još uvek postoje ograničenja vezana za status i položaj žena u dominantnom patrijahalnom društveno-političkom državnom uređenju. Međutim, položaj žena danas, bez obzira na njihovu emancipaciju i dalje je nejednak na različitim poljima, od ekonomskog do obrazovnog i kulturnog. U skladu sa tim, feministička kustoska praksa ima za cilj da reafirmiše poziciju žena i umetnica unutar dosadašnje istorije umetnosti ali i izlagačke delatnosti, kao i da novim pristupima, aktivističkim ili kroz različite izložbene koncepcije koje se bave ovom temom, učine žensku umetničku praksu što vidljivijom jer još uvek postoje ograničenja vezana za status i položaj žena i umetnica bez obzira na njihovu emancipaciju.

Ova izložba nema nameru da se distancira od feminizma već da kroz radove sedam odabranih umetnica najmlađe generacije, prezentuje publici različite umetničke izraze i lične stavove, odgovarajući na pitanje kako današnje umetnice razmišljaju o problemima žena, o poziciji žene iz perspektive žene-umetnice u odnosu na začetnice feminističke umetnosti. Izložba je koncipirana bez pretenzija da bude čvrsto uokvirena pojmom feminizma, već da prikaže jednu od mogućih verzija „specifično“ ženske umetnosti, koja se oslanja na iskustva feminističke umetnosti ali manje radikalno, te se može tumačiti kao “umerena” društveno angažovana linija unutar korpusa feminističkih praksi.Kakvi su izazovi kustosiranja ženskih/feminističkih izložbi (esencijalizacija ženske umetnosti, getoizacija i potvrđivanje stereotipa) i kako odgovoriti na njih?Izazovi su veliki jer još uvek živimo u patrijahalnom društveno-političkom uređenju ali to ne treba da dezavuiše potrebu da se što više radi na polju naučnih istraživanja i revalorizacije postojećih “čitanja” pozicije i značaja žena umetnica bez obzira da li su one feministički orijentisane ili okrenute samo intimnim i ličnim promišljanjima unutar svojih umetničkih opusa. Svaki pokušaj novih teorijskih, kritičkih i kustoskih pristupa afirmaciji ženske umetničke prakse jeste u funkciji razbijanja ranijih a i sadašnjih stereotipa ili getoizacije, bilo kroz aktivistički pristup, koji je kod nas sve prisutniji, ili kroz različite teorijske i kustoske koncepte, koji su manje radikalni ali ipak sagledavaju i afirmišu ovu vrstu umetničkih praksi unutar postojećeg kulturnog, političkog i društvenog konteksta, samim tim dajući ženskoj umetničkoj produkciji značajnu vidljivost.

Da li mislite se položaj kustoskinja i umetnica u umetničkim krugovima u Srbiji menja na bolje (ka većoj vidljivosti, češćoj zastupljenosti tema vezanih za problem žena u društvu, većem broju žena na čelu umetničkih institucija) i gde još primećujete neravnopravnost?Situacija se polako menja na bolje. Sve više je izložbi, naučnih studija i stručnih publikacija koje se na različite načine bave problemima vezanim za položaj žena i umetnica. Takođe, sve prisutnije su i organizacije, časopisi i internet portali koji promovišu borbu za veća socijalna, politička, rodna i seksulana prava i slobode žena i njihovu bolju poziciju u društvu. Međutim, ulaskom u 21. vek žene su se našle pred brojnim izazovima jer su im na razne načine nametnuti ideali od strane patrijarhalnog društvenog uređenja, kako moraju biti lepe, negovane, seksi, samostalne, imati karijeru, ostvariti se kao majke, supruge i domaćice, što je rezultiralo da određen broj žena sadašnjice krivi emancipaciju za visoko postavljene standarde koje nekad dovode i do narušavanja njihovog zdravlja i samopouzdanja, ne uviđajući da su oni zapravo posledica inercije patrijarhalnih obrazaca. Zbog svega toga mislim da je neophodno nastaviti još intenzivnije motivisati, informisati i afimisati žene, kroz sve nivoe društveno-kulturološkog delovanja, kako bi njihova pozicija bila još bolja kroz sve aspekte života.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.