Žene i diskriminacija na poslu

Mlade i obrazovane žene često veruju da ih diskriminacija ne pogađa ni na jedan način. Zapošljavaju se i primećuju da ima podjednako žena šefova koliko i muškaraca. Međutim, ako pogledamo dalje, što se više krećemo ka vrhu, sve je manje žena na vodećim položajima. Ovogodišnja analiza koju je obavio Catalyst govori da je među ljudima koji ostvaruju najveća svetska primanja svega 3.3% žena i 96.7% muškaraca. I ne samo to, muškarac i žena na početku karijere sa istim uslovima dobijaju istu početnu platu, ali 10 godina kasnije žena će zarađivati manje u odnosu na muškarca za potpuno isti posao.

Šta se dešava? Žene koje su intervjuisane u ovoj studiji kažu da su glavne i najvažnije barijere stereotipi, izuzetost žena iz nekih „poslovnih tradicija“ (kakav je golf na primer) i poteškoća da žena dopre do tzv. „linijskog posla“. Linijski poslovi su oni koji radom vode direktno ka vrhu – ni žene ni šefovi ne mogu da objasne zašto žene ne dobijaju ove poslove, ali sigurno je da podizanje dece ima veliku ulogu. Obojene žene navode nepostojanje mentora kao još jednu bitnu barijeru ka uspehu.

Suočimo se sa činjenicama: žene češće uzimaju slobodne dane ili smanjuju radne sate. Prema istraživanju, 36% žena menadžera radi part-time tokom svoje karijere, a istu stvari radi 11% muškaraca. Verovatno većina žena to čini da bi odgajala decu i, sve češće, da bi se brinula o starijim članovima porodice. Zato bi poslovi trebalo da budu fleksibilniji. Barem ako se nastoji da i žene budu u njima.

Da bi uspele u muški orijentisanoj poslovnoj kulturi, mnoge žene osećaju potrebu da nađu svoj put, svoj stil rada u kome će se osećati dobro i gde će moći da se dokažu. Ovo je verovatno razlog što mnoge žene napuštaju posao da bi otpočele svoj sopstveni. Žene započinju sopstvene poslove dva puta više nego muškarci. Mlade žene posle odgovarajućeg obrazovanja često i ne prihvataju poslove u korporacijama koje prema ženama nisu „prijateljski nastrojene“ i kod kojih ne postoje olakšanja kao što je fleksibilno radno vreme. Na kraju krajeva, to je gubitak takvih kompanija, a ne njihov!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Instagram testira novi dizajn za stories na desktop-u

Pročitaj →

Parler tužio Amazon

Pročitaj →

Neviđen skok broja korisnika aplikacije Signal

Pročitaj →

Apple obrisao Parler sa App Storea

Pročitaj →

Wikipedia obilježava 20 godina postojanja

Pročitaj →

Kako sakriti ili otkriti razgovor na Viberu?

Pročitaj →

Apple uklonio hiljade igara iz kineskog App Storea

Pročitaj →

Najmanje 100 miliona računara i dalje koristi Windows 7

Pročitaj →

Microsoft uvodi promjene u Windows

Pročitaj →

Mozilla uklanja navigaciju Backspaceom u Firefoxu

Pročitaj →

Microsoft se u 2021. fokusira na glasovno kucanje uz Voice Launcher

Pročitaj →

Pet društvenih igara za parove

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.