Zbog ovoga bebe plaču u avionu

Bilo da ste roditelj uplakane bebe ili putnik na istom letu, morate priznati da putovanje avionom u kom beba plače nije nimalo zabavno iskustvo.

Kako avion započne uzletanje ili sletanje, beba oseti strašnu senzaciju, uši joj se začepe i najčešće odmah počinje da plače.

Naravno, postoji mnogo razloga zbog kojih beba možda plače u avionu. Osećaji nelagode, umor, glad, usamljenost, dosada, bes i bol mogu dovesti do toga da beba zaplače. Međutim, postoji jednostavno usvojeno mišljenje da bebe i mala deca posebno teško podnose pritisak koji se stvara zbog visokog letenja.

Otorinolaringolog Sajmon Bejer istakao je da postoji fundamentalna razlika između bebinih ušiju i ušiju odraslih.

„Jedan od glavnih razloga zbog kojih bebe plaču u avionu je to što im nije dobro razvijeno izjednačavanje pritiska u srednjem uvu. Eustahijeva tuba kod novorođenčadi nije razvijena kao kod odraslih osoba“, kaže doktor Bejer.

Zašto je Eustahijeva tuba važna?

Eustahijeva tuba je kanal koji spaja srednje uvo s nazofarinksom – ždrelom i nosom. Ova cev kontroliše pritisak u srednjem uvu i utiče na to da on postane jednak pritisku izvan tela. Eustahijeva tuba je većinom vremena zatvorena, otvara se jedino za aktivnosti poput zevanja, gutanja i žvakanja, što dopušta pritisku da prođe između srednjeg uva i nazofarinksa. Kada se atmosferski pritisak brzo promeni, dolazi do iznenadnog osećaja blokade u uvu, većina odraslih zeva ili guta kako bi otvorili cev i izjednačili pritisak u srednjem uvu, prenosi Live Science.

Bejer je dodao da je taj pritisak posebno problematičan kada avion sleće jer je izjednačavanje pritiska mnogo teže kada iz niskog atmosferskog ulazite u relativno viši pritisak, što se događa kada se avion spušta i sleće.Iako se problem događa i pri uzletanju aviona, tuba funkcioniše tako da se lakše izjednači iz visokog pritisak u niži, što se događa kada avion uzleće. Pritisak je u modernim avionima do neke granice izjednačen, ali i dalje dolazi do značajnih promena u pritiscima u avionu, od pritiska na zemlji do pritiska pri letenju na 9100 metara.

Postoje načini da umirite bebu

Postoje načini da pomognete bebama da prebrode ovaj osećaj nelagode bez plača. Dobar način da uravnotežite pritisak u srednjem uvu je takozvanim Valsalvinim manevrom. Ovaj manevar predstavlja isforsirani izdisaj sa zatvorenim ustima i nosom. Takođe, trebalo bi što više zevati ili gutati. Svi ovi postupci jednostavni su za odrasle, ali kako bebi objasniti šta treba da radi?

Tri načina koja vam mogu pomoći da sprečite bebu da plače pri uzletanju i sletanju jesu – da se uverite da je beba budna, da joj date flašu, cuclu ili da je dojite u tim trenucima. Ako vaša beba ima infekciju gornjeg respiratornog dela, treba da izbegavate letenje dok ono ne prođe, piše hrvatski Indeks.

Kako bi smirili roditelje, doktori ističu da je kod beba ovaj bol privremen, da ne izaziva trajne probleme i da će se najverovatnije smanjiti nakon nekoliko minuta kada se Eustahijeva tuba otvori i izjednači pritisak na obe strane bubne opne.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DODAJTE BOJE OVOM SUMORNOM DANU: Zvezde otkrivaju koji je vaš OMILJENI KOKTEL, a mi smo vam spremili i RECEPTE za njih

Pročitaj →

OBRATITE PAŽNJU! Ovaj znak će vam uništiti život, a ovaj će biti vaš vitez

Pročitaj →

ZAŠTO STE SAMI? Jarac izgleda ZASTRAŠUJUĆE, Blizance NIKO NE SHVATA OZBILJNO

Pročitaj →

LJUBAVNI HOROSKOP od 25.10 do 1.11.2020

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 25. OKTOBAR 2020

Pročitaj →

Pametne, lijepe i – same! Zašto je to tako?

Pročitaj →

Ti si jača od svega i zato kreni – živi život od kojeg ćeš zasjati

Pročitaj →

Ovo nas najviše oslobađa od stresa

Pročitaj →

Stilski način nošenja mini suknje ove jeseni i zime

Pročitaj →

Kako učvrstiti porodične odnose u izolaciji?

Pročitaj →

Njegujte vase lice na prirodan način a pritom vas neće koštati ni marke

Pročitaj →

BOSS predstavio proleće/leto 2021 kolekciju

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.