Zašto se deca loše ponašaju?

Deca, baš poput odraslih imaju urođenu potrebu da negde pripadaju i osećaju se važnima.

Ako osete da su im ove dve stvari uskraćene na neki način, ona reaguju na različite načine koje tumačimo kao – oblik lošeg ponašanja. Da li se često pitate zašto se vaše dete loše ponaša i nakon toliko podučavanja i kraj vašeg truda da ga disciplinujete? Zapravo, kada konstantno detetu jedno isto ponavljate, vaše reči lagano počinju da gube na važnosti. Potrebno je da dođete do korena njihovog lošeg ponašanja kako biste razumeli zašto se loše ponaša.

ZAŠTO SE DECA LOŠE PONAŠAJU?

ONA ŽELE DA NEGDE PRIPADAJU

Najčešći uzrok dečijeg lošeg ponašanja je odsustvo osećaja pripadnosti. Deca moraju da osete da im je mesto u vašoj porodici, da su voljena, željena i da ste srećni što ih imate. Možda ne znaju da se izraze na vama smislen način, ali osećaj pripadnosti im je izuzetno bitan. On igra presudnu ulogu u razvoju detetove ličnosti. Kada su sigurna u vašu ljubav ona dobijaju krila, mogu da izraze svoje mišljenje pa i frustracije. Deca koja se osećaju odbačeno, potražiće pre ili kasnije na drugim mestima sigurnu luku, a to je najkraći put do različitih vrsta zavisnosti.

OSEĆAJU SE NEMOĆNO

Ako imaju osećaj kao da ne vladaju situacijom u kojoj su, deca teže ka tome da se loše ponašaju. Ako ih savlada osećaj nemoći ona ne znaju za kojim drugim alatom da posegnu osim za lošim ponašanjem. Baš poput nas samih i deci je potrebno da veruju u sebe, da osete da su snažna, nezavisna i da mogu da budu ono što jesu. Ako dete stalno kritikujete, vi na taj način rušite sliku koju ono ima o sebi samom.

NJIHOVO LOŠE PONAŠANJE JE PRODUKT FIZIČKIH POTREBA

Fizičke potrebe deteta poput hrane i spavanja moraju biti ispunjene kako bi deca bila zdrava i srećna. Većini dece je potrebno znatno više sna od količine koju obično dobijaju. Nedostatak sna može kako fizički tako i psihički da iscrpi dete i da ga navede na loše ponašanje. Isto važi i za glad. Ako dete odbija da jede određenu hranu, i često je gladno, ono može da izražava bes, hiperaktivnost pa čak i agresiju.

KORISTE LOŠE PONAŠANJE DA DOBIJU ŠTA ŽELE

Ako je dete jednom uspelo da dobije dodatno vreme za igranje, još jedan slatkiš ili crtać nakon što se bacalo po podu, plakalo i nagovaralo vas da mu to omogućite, vrlo je lako da će ovakav oblik ponašanja ponoviti. Pre nego što to postane norma, važno je da stanete na put takvom ponašanju. NE treba da znači ne, a ne “još samo ovaj put”.

POSTAVILI STE PRED NJIH VISOKA OČEKIVANJA

Ako vaše dete oseća da nije doraslo zadacima koje ste pred njega postavili ili da na bilo koji način ne ispunjava vaša očekivanja, ono će otići u drugu krajnost i ponašati se loše. Ako od svog deteta očekujete da se nikad ne naljuti, da sa svima deli svoje igračke i da baš nikad ne poželi novu igračku ili sladoled kada ste u radnji sa njim – to su ta visoka očekivanja.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.