Zašto moja beba povraća?

Iako su nedavno britanski znastvenici stavili povraćanje, proljev i grčeve u trbuhu na popis novih simptoma koronavirusa kod djece, činjenica je da male bebe često povraćaju i da u puno slučajeva doista nije potrebno stvarati paniku

Prvi razlog uvijek je, naravno, sumnja na virozu. Iako su crijevne viroze sastavni dio odrastanja – nema, naime, djeteta koje ih nije imalo – u vrijeme pandemije koronavirusa svaki, i najmanji, znak bolesti, izaziva paniku. Jer. što ako imam koronu? No, ne paničarite, postojale su bolesti i prije korone. Doduše, nedavno su britanski znastvenici stavili povraćanje, proljev i grčeve u trbuhu na popis novih simptoma koronavirusa kod djece. Kako prenosi BBC, upravo su se ovi simptomi pokazali kao najčešći kod djece kojima je dijagnosticirana bolest Covid-19. Ipak, činjenica je da bebe vrlo često povraćaju: nekada je, doista, riječ o virozi, no većinom se rdai o tome da se se bebe prejele, a izbacuju višak. Evo 5 najčešćih razloga zašto bebe povraćaju?

LOŠA TEHNIKA DOJENJA
Postoji mogućost da se zbog loše tehnike dojenja (ako dijete na pravilan način ustima ne obuhvati bradavicu dojke) dijete naguta zraka. Tada ima rastegnut želudac koji se može rasteretiti povraćanjem. Pri tome pomaže da se djetetu napravi povišeno uzglavlje. Dojenče koje se hrani na bočicu može progutati previše zraka ako je otvor na dudici prevelik.

POVRAĆANJE U MLAZU

to se tiče bolesti, povraćanje se u prvome redu javlja kod pilorospazma ili pilorostenoze. To je povraćanje tipično jer dijete povraća u mlazu, u obliku luka: dakle, povraćeni je sadržaj daleko od djeteta. To je razlika od bljuckanja kod kojeg je povraćeni sadržaj uvijek u blizini djetetova lica.

Pilorus je mišićni prsten koji je smješten između želuca i ulaza u dvanaestopalačno crijevo. On ima svrhu pravilno usmjeravati hranu koja ulazi u želudac i koja dalje mora prolaziti kroz crijeva. Kod takvog se djeteta može u mirovanju vidjeti naznačena vijuga crijeva ili se može napipati mala kuglasta tvorba.

Tu pomaže povišeno uzglavlje i zgušnjavanje mliječne formule ako dijete ima takvu prehranu. Terapija se sastoji u davanju lijeka koji će razlabaviti mišićni prsten. U teškim slučajevima potrebno je obaviti operativni zahvat. Kod te bolesti dijete nema povišenu temperaturu, ali ne dobiva na težiti, nego je čak može i gubiti.

NAGLO POVRAĆANJE I LOŠE STANJE DJETETA

Naglo nastalo uporno povraćanje uz naglo opće loše stanje djeteta, nagli porast temperature, uz napetu ili izbočenu veliku fontanelu znak su upale moždanih ovojnica. Takvo stanje iziskuje hitnu hospitalizaciju i punkciju kanala u leđnoj moždini kako bi se mogla analizirati moždana  tekućina.

ELEKTROLITSKI DISBALANS

Ako dijete doživi elektrolitski disbalans zbog febriliteta, dehidracije ili infekcije, može se povisiti razina acetona u krvi. To je također jedan od razloga što dijete povraća.

INFEKCIJE

Među manje važnim razlozima jesu otitis, dispepsija, infekcija rotavirusom ili adenovirusom koji kod male djece često uzrokuju povraćanje. Tada je potreban otološki pregled bubnjića ili analiza stolice. Ako je infekcija zahvatila gornje dišne putove, dijete također povraća i tada se radi i bakteriološka analiza brisa ždrijela ili aspirata iz dišnih putova.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Za zdravu jetru – čičak

Pročitaj →

Skrivena vrata u enterijeru

Pročitaj →

Potpuno Iskreno sa Goranom karamelom

Pročitaj →

ZAMJENA ZA UGLJIKOHIDRATE

Pročitaj →

Piletina u paradajz sosu

Pročitaj →

KUPANJE MALE BEBE

Pročitaj →

Koliko samopouzdanja se krije u svakom od znakova Zodijaka?

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 20. JANUAR 2021

Pročitaj →

Žena u zagrljaju voljenog muškarca

Pročitaj →

U ovim godinama žene su najsrećnije

Pročitaj →

Ne ignorišite simptome povišenog holesterola

Pročitaj →

Ovaj Zarin kaput je neodoljiv, evo kako ga nositi s tenisicama

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.