Zašto bi trebalo da prestanete sa držanjem lekcija deci i šta da uradite umesto toga?

Zlatno pravilo „manje je više“ može da se primeni u raznim oblastima života.

Ovo se posebno odnosi na komunikaciju koju vodite sa svojom decom. To naravno ne znači da treba manje da pričate sa decom, već da birate reči koje im upućujete i u kolikom obimu. Ako ste primetili da često imate običaj da držite lekcije svojoj deci i da pri tom nema ograničenja u broju izgovorenih reči sa vaše strane, bilo bi poželjno da zastanete i razmislite. Da li su vaše lekcije zaista delotvorne? Kako vaša deca reaguju kada im držite lekcije? Velike su šanse da je sve što pred sobom imate dete koje koluta očima, ne sluša šta mu govorite i spremno je da ponovi svoje postupke zbog kojih ste i započeli držanje lekcije već sutradan.

ZAŠTO RODITELJI UOPŠTE DRŽE DECI LEKCIJE?

Većinu vremena roditelji započinju sa držanjem lekcija deci jer ona konstantno prave iste greške. Deca s druge strane kao da ne shvataju – zašto se njihovo ponašanje smatra pogrešnim. Isfrustrirani roditelji veruju da će im razgovor bez prestanka pomoći da – shvate svoju grešku i nauče lekciju. Pribegavanje držanju lekcija u nadi da se ista greška više neće ponoviti je zapravo način da roditelji odlobode svoje emocije.

ZAŠTO DRŽANJE LEKCIJA DECI NE FUNKCIONIŠE?

Studije pokazuju da su lekcije koje roditelji drže deci ne samo dosadne već i vrlo neefikasne. Deca ne mogu naučiti da budu odgovorna sve dok im uvek držite lekcije i ukazujete na njihove greške. Ako često držite deci lekcije ona razviju veštinu „stišavanja roditeljskog glasa“ što bi značilo da vas uopšte i ne čuju dok pričate. Ukoliko pri tom ponavljate jednu isti priču iznova i iznova, počećete da zvučite kao pokvarena ploča. Takođe držanje lekcija povlači sa sobom etiketiranje i deca stiču lošu sliku o sebi kada slušaju reči poput „uvek to radiš“, „tako si neuredan“.

KAKO PRESTATI SA DRŽANJEM LEKCIJA DECI?

STEKNITE KONTROLU NAD SVOJIM EMOCIJAMA

Roditelji imaju običaj da započnu sa držanjem lekcija deci kada su ljuti zbog neke situacije. U trenutku kada osetite da vas bes navodi da započnete sa držanjem lekcije, setite se da time ništa dobro nećete postići. Odvojite trenutak da steknete kontrolu nad svojim emocijama.

POMOZITE DETETU DA STVORI RUTINU

Umesto konstantnog držanja lekcija detetu, pomozite mu da razmišlja svojom glavom. Kada je reč o poslovima koje dete treba svakodnevno da obavlja, pomozite mu da napravi dobar dnevni plan. Napišite zajedno na listu papira sve što dete treba da uradi u toku dana kako ga ne biste konstantno morali podsećati i grditi ako nešto zaboravi.

KORISTITE KADA – ONDA METOD

Alatka koju možete upotrebiti kako bi manje držali lekcije svom detetu i efikasnije dopirali do njega je svakako „kada – onda“ metoda. Vrlo je jednostavna, a zahteva od vas izgovaranje ovakvih rečenica: „Kada završiš domaći zadatak, onda možeš doći da večeraš“, ili „kada namestiš svoj krevet onda možeš dobiti palačinke za doručak“.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.