Za zdravu jetru – čičak

Čičak (latinski naziv: Arctium lappa) je biljka u Evropi poznata kao lapa, a u Japanu kao gobo. Kod nas je između ostalih dobio ime i gorki lepuh.

Hiljadama godina su se koren i listovi čička upotrebljavali za lečenje reumatizma, gihta i koznih poremećaja kao što je, na primer, psorijaza. Mnogi travari su čičak takođe koristili za lečenje kancera (u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama). Pored toga, smatra se da je čičak odlično prirodno sredstvo za poboljšanje varenja i održavanje jetre u zdravom stanju.

Poznati travar Kristofer Hobs uvrstio je čičak u svoju listu adaptogena, koje je definisao kao važne lekovite biljke koje mogu da se uzimaju svakodnevno, bez opasnosti od bilo kakvih propratnih efekata, i koje pomažu da se „svi telesni sistemi dovedu u ravnotežu“.

Travarka Rozmeri Gledstar, autorka knjige „Lekovito bilje za žene“, preporučuje čičak ženama svih životnih doba.

Zna se da Japanci, koji od svih nacija na svetu imaju najduži životni vek, često jedu čičkov koren. Zato ako negde u prirodi naiđete na čičak, nemojte bežati od njega, nego ga slobodno uberite i jedite.

Moguće koristi od čička
Čičak je borac protiv kancera:
Testovi na životinjama su pokazali da ekstrakt čičkovog korena inhibira (sprečava, zaustavlja ili usporava) razvoj i rast tumora.

Povoljno utiče na rad jetre:
Listovi i koren čička stimulišu proizvodnju žuči u jetri, a žuč je od suštinske važnosti za razgradnju masti.

Bori se protiv infekcija:
Kroz veliki broj naučnih ispitivanja potvrđeno je da jedinjenja koja se nalaze u čičku imaju antibakterijska i antigljivična svojstva.

Deluje protiv reume:
Za lečenje reumatizma upotrebljava se čaj od čičkovih semenki.

Sprečava opadanje kose:
Prema tradicionalnoj medicini, losion pripremljen od listova čička treba utrljavati u kožu glave da bi se predupredilo opadanje kose.

Čičkovo ulje za kosu i kožu:
Čičkovo ulje (pravi se od semena i/ili korena čička) je odlično prirodno sredsvo za lečenje gljivičnih infekcija kože glave, kao i protiv seboreje i peruti. Mozda je manje poznato, ali svakako istinito da je ulje od čička veoma korisno i za negu kože. U njemu se nalazi supstanca arktin koja podstiče proizvodnju kolagena, zaslužnog za elastičnu mladoliku kožu bez bora. U te svrhe ulje se pravi ne samo od korena i semena biljke, vec i od cvetova čička. Izvor: priroda-leci-sve.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.