Vrlo Neobična biljka I Rjetka

Evo jedne retke biljke neobičnog imena. U pitanju je – cipomandra.
Cipomandra, ili na latinskom – Ciphomandra betacea, jeste drvenasta višegodišnja biljka čija je domovina Srednja Amerika. Plod je sličan paradajzu ili krupnijoj šljivi. Seje se kao paradajz, u saksiju, po mogućstvu, u zemlju bogatu hranljivim materijama.
Pre setve stabljiku bi trebalo dezinfikovati stavljanjem na temperaturu od 80 do 100 stepeni, ali samo nakratko, da se ne osuši. Kada se zemlja ohladi, u svaku saksiju zaseje se jedna semenka. Saksije se drže na temperaturi od 20 do 30 stepeni dok seme ne proklija. Na suncem obasjanom mestu daje veliko i sjajno lišće. Brzo raste, a kada dostigne visinu od 60 do 80 cm, treba je prebaciti u drugi sud. Vrh izdanka bi trebalo pincirati da bi se cipomandra razbokorila. Na mestu zaštićenom od mraza cipomandra može da doživi čak 15 godina.
Ova biljka zahteva svakodnevno zalivanje i trebalo bi je zaštititi od slane i vetra. Počinje da plodonosi u trećoj godini. Na pojedinim granama daje puno belih cvetova, ali ne biva svaki oplođen. Iz jedne gronje dobijaju se dva-tri lepa ljubičastocrvena ploda. Plodovi cipomandre slični su krupnijoj šljivi i gorko-kiselkastog su ukusa. Od prosečnog prinosa može da se dobije 180 do 200 semenki.
Zimi se cipomandra ne sme držati u jako zagrejanoj prostoriji, već na temperaturi od 10 do 15 stepeni. Na većoj temperaturi raste veoma brzo, mladari postaju izduženi i tanki i na njima sledeće godine neće biti lepih plodova.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.