VOODOO-VUDU MAGIJA

Voodoo je tradicionalna religija priobalskog zapadnoafričkog stanovništva. Gde god se ovaj narod naseljavao poneo je sa sobom i voodoo kako bi tradicija i vera bile očuvane, a u nadi da će im duhovi pomagati i zaštititi ih. Šireći se na nova područja, pod uticajem drugih religija i tradicije drugih naroda, vudu sada ima nekoliko ogranaka, odnosno nekoliko različitih varijanti. Najpoznatiji oblici voodoo religije su Haitian Vodou i Louisiana Voodoo.

Haitian Vodou je monoteistička vera, sada već zvanična religija na ovom prostoru pored katolicizma. Veruje se u postojanje jednog svemogućeg boga nazvanog Bondye. Bondye je nedosežan i sa njim je nemoguće komunicirati, pa se narod obraća duhovima za savete, pomoć i zaštitu. Postoji nekoliko vrsta duhova: duhovi koji predstavljaju sile univerzuma, duše umrlih i blizanci koji u sebi nose kontradiktornost (dobro i zlo, sreću i nesreću). Vudu duhovi mogu biti od velike pomoći ako su poštovani, ali mogu naneti zlo. Haitian vodou prvenstveno se koristi za izlečenje i boljitak. Duhovi se prizivaju na voodoo obredima koji su propraćeni muzikom (uglavnom bubnjevima). Hougan i Mambo su predsedavajući prilikom izvršenja voodoo obreda. Pored toga što upravljaju obredima Hougan i Mambo imaju ulogu da leče, bacaju čini, zaštite nekoga od uroka, da gledaju budućnost, da prizivaju ili umiruju duhove, da spravljaju napitke (bilo da se radi o napicima za ljubav ili za smrt) i da održe izbor za novog predsedavajućeg. Bez obzira na to što veliki broj stanovnika na Haitiju praktikuje vudu, mnogi od njih se izjašnjavaju kao katolici.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.