Vlaknasta hrana: Osim što je zdrava, najbolji je saveznik vitke linije

Među zdravim namirnicama su vlaknaste hrane poput krušaka, jagoda, avokada i jabuka. Nema nikakve sumnje da prehrana, koja uključuje takve namirnice, nosi niz zdravstvenih koristi kao što su manje šanse za srčane bolesti i dijabetes te bolje opće zdravlje probavnog trakta.

Jedna od prednosti vlaknaste hrane koja je prilično dobro poznata i omiljena je to što olakšava mršavljenje. Samo uvrštavanje ili malo povećanje vlaknastih hrana u jelovnik odmah će imati pozitivne posljedice. Osjećaj sitosti trajat će duže, a tijelo će lakše koristiti kalorije umjesto da ih sprema u šećer i masnoće.

Uz povećanje vlaknastih namirnica u prehrani moguće je smršavjeti oko pet kilograma u godinu dana. No, vlaknasta hrana će vam pomoći i da održite novu težinu, piše tportal.

Velika analiza 19 već napravljenih istraživanja ukazuje da osobe koje jedu više od 26 grama vlaknaste hrane dnevno imaju 18 posto manju šansu bolovati od dijabetesa tipa 2. Također, za svakih sedam grama vlaknaste hrane koju dnevno pojedete smanjujete rizik od srčanih bolesti za oko devet posto.

Ljudi u probavnom traktu imaju oko 100 bilijuna bakterija. Neke od njih su loše, a neke dobre za naše zdravlje. Vlaknasta hrana povećava broj dobrih bakterija.

Dobre želučane bakterije zaslužne su za lakše održavanje zdrave težine i smanjivanje upalnih problema.

Neka istraživanja ukazuju da za svakih deset grama pojedene vlaknaste hrane smanjujemo rizik kolorektalnog raka za deset posto i raka dojke za pet posto.

Vlaknasta hrana ima i pozitivni utjecaj na redovite odlaske na toalet. Zatvor je jedan od problema koji muči mnoge osobe, a vlaknasta hrana omekšava stolicu. Vlaknasta hrana također djeluje i kao čistač crijeva od raznih štetnih tvari koja se u njima nakupljaju.

Šparoge, poriluk, soja, pšenica i zob povećavaju kalcij u kostima. Zahvaljujući tim namirnicama, imat ćete čvršće kosti.

Sve te koristi zajedno garantiraju duži život. Osobe koje jedu preporučenu količinu vlaknaste hrane imaju oko 18 posto manju šansu smrti od bilo kakvih zdravstvenih problema.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.