VEOMA MOĆNA BILJKA KAMILICA

Kamilica u narodu još poznata i kao ramenak, titrica, prstenak, popadija, bolivač, milica-trava, milanka, gamilica, kamil-tej, kokošnjak, carev cvijet, gorčak, sitna bijela rada, biljka je iz porodice glavočika i jedna od najpoznatijih ljekovitih biljaka prisutna u skoro svakom domaćinstvu.

Najljekovitiji su cvjetovi sakupljeni u glavičaste cvasti. Sadrže eterično ulje koje im daje prijatan miris, pa upotreba čaja od ove biljke, osim ljekovitosti, predstavlja i pravo zadovoljstvo i osvježenje.

Kamilica je jedan od najstarijih lijekova narodne medicine. Još davne 1570. godine o njenom ljekovitom dejstvu njemački botaničar Hieronimus Bok je zapisao: “Bez tog cvijeta, te sasvim obične kamilice, ne može se ništa postići jer nema korisnije ljekovite biljke od cvijeta kamilice, koju upotrebljavamo za sve bolesti.”

Veoma je prijatnog mirisa i to zahvaljujući eteričnim uljima (azulen), koja u stvari sadrže korisne materije. Osim esencijalnog ulja, kamilica sadrži i tanine, glikozide, gorke materije, umbeliferon, smole, vitamine B1, B2 i B3, kalcijum, gvožđe, magnezijum, selen i cink.

Kamilica posjeduje dobra antibakterijska, antivirusna i fungicidna dejstva. Spolja umiruje uplane procese na koži, kao što su opekotine, rane, ujedi, rješava probleme s polnim organima, služi za njegu kose…

Kod stomačnih problema kamilica se može kombinovati s nanom i matičnjakom. Inhalacije čajem od kamilice se primjenjuju kod kijavica, infektivnih i alergijskih oboljenja disajnih puteva, upala sinusa. Može se davati i bebama, jer ima izuzetno blago dejstvo na organizam.

Kamilica cvjeta od juna pa i do kraja augusta, a pronaći ćete je samoniklu u prirodi, ali se može i zasaditi već u rano proljeće. Karakteristični cvjetovi sastoje se od reda bijelih latica i žutog središnjeg dijela tzv. lažnog tučka.

Otvorene cvjetne glavice beru se samo po lijepom, sunčanom vremenu i jedan po jedan cvijet se otkida rukom. Kada se obere grm, može se pokositi da bi se podstakao rast i dobila još jedna berbu krajem avgusta ili čak u septembru.

Obrane cvjetove rasporiste u tankom sloju po površini za sušenje, ako je moguće što raširanije, odmaknute cvijet jedan od drugog. Sušite na suhom, sjenovitom i prozračnom mjestu.

Najbolje je brati kamilicu na samom početku cvatnje, kada sadrži najviše ljekovitih tvari. Čuva se u dobro zatvorenim posudama, na hladnom i tamnom mjestu, do godinu dana.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.