Vaš Dekorativni stil?

Određivanje vlastitog dekorativnog stila je slično biranju odjeće.

Isto kao što u prodavnici gledate odjeću koja vam se dopada, analizirate ‘styling’ osoba sa kojima ste u kontaktu i tražite inspiraciju u magazinima. Slično je i sa dekoracijom.

Prvi korak
Ako je to uopće moguće, pokušajte izbjeći pritisak koji vam mogu kreirati drugi, ali i vi sami. Odvojite vrijeme za traženje ideja i inspiracije u magazinima, katalozima i na internetu.

Živite u prostoru neko vrijeme bez poduzimanja ikakavih intervencija. Posmatrajte svjetlost u različitim dijelovima dana, otkrijte kako i u kojoj mjeri koristite prostor. Ukratko, otkrijte šta je prostoru zapravo potrebno.

Razvijte osjećaj za dizajn
Ne oklijevajte koristiti ideje primjenjene u kućama ili stanovima prijatelja, ugostiteljskim objektima, izložbenim salonima, … Sve će se one na kraju objediniti u sasvim novi dekorativni stil, koji ćete ponosno zvati – svojim.

Vaš osjećaj za dizajn ćete dodatno unaprijediti gledajući filmove, serije i ostale TV sadržaje, koji su obično plod rada dizajnera enterijera sve do najsitnijih detalja.

Ne oklijevajte da prijatelje i poznanike, čijim stanovima i kućama se divite, upitate za savjet. Većina ljudi na ovakva pitanja rado i iscrpno odgovara, jer u njima vidi priznanje za svoje ideje i rad. No, ne dopustite sebi da se povedete samo idejama drugih; budite iskreni prema sebi i potražite elemente koji se prvenstveno vama dopadaju.

Šta vam je privlačno?
Kako bismo vam dodatno olakšali da usmjerite svoje napore, skicirali smo nekoliko osnovnih stilova, svaki sa svojim različitostima i specifičnostima:Tradicionalni stil
On je generalno vrlo formalan, sofisticiran i neprolazan. Karakterišu ga antikviteti ili visokokvalitetna drvenarija od punog drveta, presvučeni namještaj i blage, nenaglašene boje. Naglasak je na udobnosti, stilu i klasičnoj, profinjenoj eleganciji.

Tkanine su skupocjene i bogate, drvenarija je visokokvalitetna, a od dekorativnih elemenata prisutne su umjetničke slike, motivi pejzaža, skulpture i uokvirene porodične fotografije. Tradicionalne prostorije su pažljivo ukomponovane i, uopšteno gledajući, izgledaju prilično formalno.

Moderni stil
Sa korijenima u Bauhaus umjetničkom pokretu u 1920-im, klasična moderna (također poznata i kao primjenjena) umjetnost tretira enterijere skoro kao djeliće trodimenzionalne umjetnosti, kombinujući materijale, oblike, boje i šare.

Površine su ravne, boje su obično jake i upečatljive, oblici su geometrijski sa geometrijski pravilnim detaljima i rubovima. Odlike ovoga modela uređenja su minimalizam i uglačane površine. Materijali variraju od visokokvalitetnih prirodnih (svila, pamuk, kamen, mermer, …) sve do kvalitetnih sintetičkih materijala.

Seoski stil
Seoski stil danas predstavlja spoj sličnih podstilova poput rustikalnog, seljačkog, pastoralnog, prirodnog, cvijetnog, romantičnog, nautičkog, te ambijenata plaže, kolibe, planinske brvnare itd. Svi značajniji elementi i materijali su prirodnog porijekla, uz rijetke izuzetke sintetičkih detalja.

Bojama i dizajnom se simuliraju elementi u prirodi (npr. cvijetni motivi). Namještaj je jednostavan, obično ručno rađen. Također karakterističan je izostanak svih modernih uređaja (oni su u većini slučajeva samo dobro vizuelno prikriveni)

Neformalni stil
Neformalni stil često nazivamo i miješanim. Odlikuje ga kvalitetno odabrana i harmonična mješavina namještaja, boja, šara i dekorativnih detalja koji su različit odabir od osobe do osobe.

Neformalni stil iziskuje stručnost i odlučnost kako bi se na pravi način sjedinila antika sa modernom, odnosno kombinovali geometrijski pravilni oblici moderne sa toplinom sela, i sve se to ‘umotalo’ bojama i šarama.

Najuspješnije realizirane prostorije u ovom stilu često nose elemente dva ili čak tri različita stila, koji su najčešće vizuelno povezani zajedničkim bojama ili oblicima.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 24. JANUAR 2021

Pročitaj →

Jednog će dana vojska bijesnih starijih žena zauzeti svijet

Pročitaj →

Žena ženi grize rep

Pročitaj →

Usamljenost je opasna

Pročitaj →

ZBOG ČEGA JE PLETENA HALJINA MUST HAVE OVE SEZONE?

Pročitaj →

9 REČENICA KOJE DECI RUŠE SAMOPOUZDANJE

Pročitaj →

Kako osušiti kovrdžavu kosu i dobiti prelepe uvojke?

Pročitaj →

Šik i veoma udoban široki džins u obliku bačve

Pročitaj →

UHAPŠENA MARIJA BULAT

Pročitaj →

MIRA FURLAN PREMINULA

Pročitaj →

Glumica zbog nepravde pobjegla u Ameriku!

Pročitaj →

Ginko poboljsava pamcenje

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.