Valerijana kapi, čaj za opuštanje i smirenje

Mada je biljka valerijana (latinski Valeriana officinalis) najpoznatija kao sredstvo za tretman anksioznosti, nervoze i nesanice, ona ima i druge terapijske prednosti.

Šta je valerijana i za šta je sve ona korisna u narodnoj medicini

Biljka koja je poznata kao valerijana ili odoljen, jeste višegodišnja zeljasta biljka čije ime vodi poreklo od latinske reči valere.

Kako sama reč valere ima značenje „biti dobro“, tako i pomenuta biljka jeste najpoznatija kao sredstvo za umirenje, i priznata je u rešavanju nervnih tegoba.(Strani izvor)

Međutim, biljka valerijana je takođe značajna i za neke druge poremećaje i stanja, pa je poznato da služi i za odvikavanje od pušenja.

Takođe se u nekim studijama pominje i činjenica da je ova biljka odlično sredstvo u tretmanu bolesti zavisnosti, ali samo onih lakših formi.

Nekada je zbunjujuća i činjenica da se u narodu valerijana ili odoljen, spominje i pod imenima macina trava i makebohija, posebno kod iskusnih travara.

Kako se ova biljka naširoko upotrebljava, iako je samonikla, danas se uzgaja u plantažama za industrijsku proizvodnju i koristi u farmaceutske svrhe.

Biljka je po svom izgledu razgranatih stabljika, sa cvetovima koji su bele ili rozikaste boje, a i korenski sistem joj je veoma razgranat.

Lekoviti deo biljke je upravo koren koji se vadi u proleće odnosno u jesen, i on ima veoma karakterističan miris i ukus.

Zanimljiva je činjenica da je miris korena ove biljke posebno „privlačan“ mačkama i zato se smatra da biljka i ima drugi naziv „macina trava“.

U kojim se sve oblicima koristi valerijana i koje su njene lekovite vrednosti
Najpoznatiji oblici upotrebe pomenute biljke za zdravlje jesu kapi, čaj i tinktura od valerijane, a oni se koriste i doziraju različito, zbog mogućih nuspojava.

Takođe su u poslednje vreme popularne i tablete valerijane, koje se lakše konzumiraju kod onih osoba kojima je ukus i miris biljke suviše jak.

Kapi valerijane su odličan preparat za tretman nesanice, nervoze i protiv anksioznosti, pa se u te svrhe i najviše upotrebljavaju jer sadrže visok procenat lekovitih tvari za naše zdravlje.

Mnogo je odgovora zašto su dobre valerijana kapi u narodnoj medicini, a samo neka stanja koja one „rešavaju“ su:

epilepsija – kapi imaju efekat da prorede i ublaže epileptičke napade;
napadi panike, depresija, histerična stanja, protiv uznemirenosti;
bolovi u grudima – kapi efikasno deluju na osećaj teskobe i nedostatak daha koji su obično izazvani stresom;
povišen arterijski krvni pritisak – kao posledica stresa i nervoze;
srčane aritmije i palpitacije – kapi normalizuju rad srca i smanjuju osećaj teskobe;
problemi sa nesanicom – kapi deluju opuštajuće na nervni sistem i poboljšavaju kvalitet sna.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.