Un dijeta skrobni dan jelovnik i recepti

Prema pravilima čuvene UN dijete koja, ukratko rečeno podrazumeva unos namirnica iz iste grupe u toku jednog dana, odnosno nemešanje namirnica koje pripadaju različitim grupama tokom dana, kao na primer proteinske i skrobne namirnice ili skrobne namirnice i one bogate ugljenim hidratima, drugi dan je takozvani skrobni dan.

UN dijeta skrobni dan

Kada je u pitanju UN dijeta, skrobni dan je onaj koji dolazi odmah nakon takozvanog proteinskog dana, a najjednostavnije rečeno to je onaj dan kada se isključivo unose namirnice bogate skrobom.

Jednostavnije rečeno, UN dijeta skrobni dan smatra nekom vrstom prirodnog prelaza između proteinskog, odnosno prethodnog dana i dana kada se unose namirnice bogate ugljenim hidratima, koji dolazi nakon njega.

UN dijeta skrobni dan šta jesti
Vrlo često mnogi koje zanima UN dijeta, zanima i šta jesti kada je skrobni dan, jer tu se javlja određena vrsta neslaganja. Reč je o tome da pored unosa uobičajenih namirnica koje su poznate kao potpuno skrobne, tokom ovog dana se dozvoljavaju i one namirnice koje sadrže i proteine i ugljene hidrate, kao što su integralne žitarice recimo.

Svakako je najbolje držati se opšte preporuke, pa ovog dana jesti čak i one namirnice, koje pored skroba sadrže i ugljene hidrate, ali i proteine kao što su recimo: krompir, pirinač grašak, boranija, pasulj, sočivo, ali i kukuruz, heljda, ječam i druge.

Jelovnik za skrobni dan
Najbolje je da se ne opterećujete dodatno i time kako treba da izgleda vaš jelovnik za skrobni dan, već da jednostavno pripremite jelo na osnovu sopstvenog osećaja, odnosno na osnovu toga šta vam se tog dana jede.
U principu je uvek preporuka da to bude nešto kuvano na pari, jer je dobro poznato da u tom slučaju namirnice zadržavaju mnogo veću količinu hranljivih sastojaka.

Naravno, salata je obavezna, a ne zaboravite i na to da bez obzira koji je dan u pitanju, UN dijeta uvek ima isti jelovnik za doručak, koji podraumeva dve iste voćke ili šoljicu sitnog voća, poput malina, ribizli, trešanja, višanja i drugog.

UN dijeta skrobni dan recepti
Uzevši u obzir da UN dijeta i za skrobni dan propisuje isti princip kao i za sve druge – ručak i večera su isti, recepti bi trebalo da budu takvi da pripremate jelo jednom, odnosno pred ručak kako se ne biste mučili dva puta. A ovo se posebno odnosi na skrobni dan, jer je poznato da pasulju, sočivu ili određenim žitaricama ipak treba malo više vremena za pripremu.

Zato je najbolje da recepti koje odaberete za ovaj dan budu jednostavniji za pripremu.

Dozvoljene i zabranjene namirnice
Ako vas zanima koje su dozvoljene i zabranjene namirnice kada je u pitanju skrobni dan ove dijete, lako vam je da shvatite da su u potpunosti zabranjene sve one vrste namirnica koje se preporučuju za konzumiranje tokom proteinskog dana. To zapravo znači da je ovog dana zabranjeno unositi bilo koju vrstu mesa, ribe, ali i jaja i mleka, odnosno mlečnih proizvoda.

Ali zato u dozvoljene namirnice pored klasičnih skrobnih namirnica spadaju i one koje sadrže ugljene hidrate kao što su recimo integralne žitarice, uzevši u obzir da je čak preporuka uz recimo dinstano sočivo ili pasulj pojesti i jednu krišku hleba od integralnih žitarica.

Vrlo često se mnogi korisnici pitaju da li su dozvoljene kokice ili bareni kukuruz šećerac. Bez obzira što mu je naziv šećerac, činjenica je da je reč o kukuruzu koji je dozvoljeno unositi tokom skrobnog dana UN dijete, ako imate baš naročitu želju da ga tog dana jedete. A što se kokica tiče, trebalo bi da se prisetite jednog od osnovnih pravila UN dijete koje navodi da je poželjno unositi kuvana jela, odnosno namirnice koje su pripremljene na zdrav način. A uzevši u obzir da se kokice pripremaju na dobro poznat način, možda bi ipak bilo bolje izbegavati ih, makar dok se pridržavate pravila UN dijete.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.