Umorite“ bebu tokom dana da noću bolje spava

Beba je rođena. Noći bez sna normalna su stvar za novopečene mame i tate. Ali pomoći ima. Novorođenčad spavaju dnevno 16 ili više sati. San je isprekidan na periode od po jedan ili dva sata. Periodi sna postaće redovni kad nervni sistem bebe sazri i kad periodi između dojenja postanu duži.Svjetlo za brži razvoj mozgaKad napune tri mjeseca, bebe noću spavaju i po četiri sata u kontinuitetu. A od šest mjeseci mogu spavati i po dvanaest sati. U prvih nekoliko mjeseci normalno je da se beba budi, jer mora jesti. Ali, svakako ne mora biti budna cijelu noć i poslije dojenja.Da bi beba noću bolje spavala, tokom dana je treba “umoriti”. Zato bebe i mala djeca moraju tokom dana boraviti na svjetlu. Dječija soba i dnevna soba u kojoj djeca borave moraju od rođenja biti okupane u svjetlu.

Neka vam je stalno na umu naučno dokazana istina da dnevna svjetlost utiče na brži razvoj mozga.Kad je riječ o maloj bebi, zabavite je zvucima s televizije i muzikom. Obratite pažnju koliki su periodi bebinog spavanja. Ukoliko danju dugo spava, možete očekivati burnu noć.Kupanje, maženje i pjevušenje takođe opuštaju. To je treba asocirati na nešto što prethodi spavanju. Zato joj pustite laganu muziku i to svake večeri istu. Bebi treba vremena da se smiri prije spavanja.Možda plače jer ne može naći odgovarajući položaj. Ako i dalje plače, lupkajte je po leđima i pričajte joj. Možda joj je potrebno samo vaše prisustvo.

Prigušeno svjetlo za noćNeke bebe ne mogu spavati bez cucle. Može se desiti da vas bebin vrisak probudi usred noći jer je cucla ispala iz usta.Čim malo ojača beba se počne meškoljiti, vrtiti i trzati u snu. Sačekajte malo. To ne mora biti znak da je treba odmah uzeti i probuditi. Možda se samo okrene na drugu stranu i nastavi spavati.Ako je morate presvući ili nahraniti, koristite prigušeno svjetlo, pravite lagane pokrete i tiho joj pričajte. To će bit znak da treba opet spavati, a ne igrati se. Bebe mogu iznenaditi, pa od najranijih dana spavati kao odrasli. U svakom slučaju, i one imaju navike i treba ih razumjeti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Žena od sultana 2. dio

Pročitaj →

Koje je pravo ime Kristijana Golubovića?

Pročitaj →

Načini na koje roditelji pogoršavaju stanje sa strahovima kod svoje dece

Pročitaj →

DIY piling za usne od bundeve

Pročitaj →

Pantalone od tvida visokog struka

Pročitaj →

Ovo su Čudotvorne moći biljke trave ive

Pročitaj →

Donosimo vam par jeftinih trikova za preuređenje vaseg doma

Pročitaj →

Pripremite spanać i sačuvajte zdravlje

Pročitaj →

Paradajz Zapečen s pirinčem

Pročitaj →

Grčevi kod dojene djece

Pročitaj →

BRATUNAC NAREDBA O OBAVEZNOM SPROVOĐENJU MJERA ZA REAGOVANJE NA POJAVU BOLESTI IZAZVANE NOVIM VIRUSOM KORONA

Pročitaj →

ZA DAN 54 NOVA PACIJENTA Zbog korone na bolničkom liječenju 414 ljudi u Srpskoj

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.