Umjesto slike na zid uokvirite vrt

Vertikalni vrtovi su postali novi vladari svih enterijera. Jednostavni su za održavanje i jako zanimljivi. Sve veći rast svjetske populacije, urbana betonska džungla i stalno takmičenje u graditeljskim dostignućima, stavili su zelene površine u drugi plan te vrtove postavili kao luksuz namijenjen samo pojedincima. Upravo u ovom nedostatku horizontalnih površina, francuski botaničar Patrik Blank pronašao je inspiraciju za stvaranje vertikalnih vrtova, poznatih još i kao zeleni zidovi ili živi zidovi.

Pažljivo osmišljeni i kvalitetno izvedeni zeleni zidovi mogu drastično poboljšati izgled enterijera, dajući mu boje i teksture koje nikada ne izlaze iz mode. S obzirom na to da se svaki zid dizajnira posebno te da su jedini uslovi za rast biljaka čvrsta podloga, svjetlost i stalan izvor vode, primjena zelenih zidova je danas toliko široka da ih možemo naći u komercijalnim zgradama, poslovnim i stambenim jedinicama, ali i na fasadama zgrada.

Zeleni zidovi su paneli s biljkama uzgajanim uz pomoć hidroponije, dakle bez zemljišta, gdje je korijen u čistoj vodi ili u neutralnoj podlozi. Ovi paneli su izrađeni od anorganskih, antibakterijskih materijala te se na njima ne stvara plijesan. Vertikalni vrtovi vizuelno će obogatiti svaki enterijer, ali pored estetskog značaja imaju i druge funkcije. Zeleni zidovi proizvode kisenik, filtriraju vazduh eleminišući prašinu te apsorbuju zvuk. Postavljanje zelenog zida u radnom okruženju dokazano povećava zadovoljstvo poslom, a sam boravak u blizini biljaka smanjuje depresiju, ima snažan uticaj na socijalno raspoloženje, smiruje, podiže energiju i uopšteno oslobađa od stresa.

Kako je sve počelo
Početkom osamdesetih na studentskom putovanju Tajlandom francuski botaničar Patrik Blank se uvjerio kako biljke mogu rasti na svim zamislivim površinama (padinama, stijenama) ako imaju dovoljno vode i svjetlosti. Vrativši se u Pariz, razvio je prvi vertikalni vrt, koji je ubrzo i patentirao. Strpljivim istraživanjem došao je do ideje kako složiti strukturu koja se može postaviti na zid i na taj način održavati vertikalni uzgoj biljaka. Proučavajući različite vrste biljaka u prirodnom okruženju, Blank je zaključio da se mnoge od njih razvijaju i rastu bez zemlje i to na potpuno vertikalnim površinama, stijenama i drveću. Zaključio je da su jedini uslovi za njihov rast čvrsta podloga, svjetlost i stalan izvor vode.

Zahvaljujući profesoru Blanku, danas su razvijeni mnogobrojni sistemi vertikalnih vrtova koji se uspješno postavljaju u zatvorene i otvorene prostore. U cijeloj priči najvažnije je izabrati biljke koje uspješno rastu u takvom okruženju i osigurati im dovoljno svjetlosti i vode.

Kako napraviti svoj vrt
Ništa nije lakše od projekta vertikalnih vrtova ako imate volje i motiva.

Prvo morate odabrati zid za koji je važno na koju je stranu okrenut i koliko Sunčeve energije prima tokom dana. Preporuka ja odabrati onaj zid koji će pružiti najbolje uslove za određene biljke koje ste odlučili uzgajati.

Kada ste odabrali zid, napravite okvir. Napravite cijelu postavu prije nego što je pričvrstite na zid, biće vam lakše. Okvir možete izraditi od metala, drveta (paleta) ili PVC cijevi. Zatim uzmite plastičnu foliju i pričvrstite je na okvir, ponaša se kao sloj tkanine i drži vodu sa zida. U okvir stavite zemlju i prekrijte tkaninom kako bi ona zadržavala zemlju i biljke unutra.

Kako se vertikalni vrtovi brzo suše, morate biljkama osigurati dovoljno vlažnosti. Možete napraviti sami svoj sistem za navodnjavanje ili ga kupite.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Neobičan nakit inspirisan prirodom

Pročitaj →

Pelen, biljka za vecno zdravlje

Pročitaj →

Ugodan i topao crno-bijeli dom

Pročitaj →

SMOOTHIE OD MANDARINA

Pročitaj →

Piletina sa povrćem i kus kusom u umaku

Pročitaj →

O Njezi bebe Deset pitanja

Pročitaj →

Ubedljivo NAJSEBIČNIJI ljubavnik u horoskopu

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 24. JANUAR 2021

Pročitaj →

Jednog će dana vojska bijesnih starijih žena zauzeti svijet

Pročitaj →

Žena ženi grize rep

Pročitaj →

Usamljenost je opasna

Pročitaj →

ZBOG ČEGA JE PLETENA HALJINA MUST HAVE OVE SEZONE?

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.