Učinkovite tehnike ženske samoobrane

Kad vam je ugrožena sigurnost, čak i minimalno znanje o elementima samoobrane može biti od životne važnosti. Ovo ne zahtijeva godine treniranja i veliku fizičku snagu.
Pokazat ćemo vam najučinkovitije tehnike obrane za žene, koje možete iskoristiti u kritičnoj situaciji. Svaka žena može ih primijeniti, bez obzira na visinu i težinu protivnika.

1. Za početak, upamtite ranjiva mjesta

Nije važno koliko je vaš protivnik velik i jak – moći ćete onemogućiti svakog, ukoliko zapamtite osjetljiva mjesta. Glavna su: oči, nos, grlo, grudi, koljena i prepone, prenosi uspesnazena.com.

Možete ga napasti kako hoćete, ali da biste bili sasvim sigurni da ćete pobijediti, trebate upamtiti najučinkovitije načine djelovanja na te zone.

2. Najučinkovitije i najjednostavnije tehnike

Jedna od najboljih metoda, koja će natjerati svakog nasilnika da žalosno zacvili i padne na koljena, jest da ga uhvatite za šaku, tako što ćete ga jednom rukom uhvatiti za mali i domali prst, a drugom za kažiprst i srednji prst. Razdvojite ih u stranu, istovremeno mu savijajući ručni zglob nagore.

Ukoliko ne uspijete napadača uhvatiti za šaku, udarite ga prstima ili šakom među ključne kosti ili u Adamovu jabučicu. Tako ćete dezorijentirati protivnika, natjerati ga da se uhvati za grlo i dugo ne dođe sebi.

Područje prepona je najbolje mjesto za napad, hvatanje ili udarac rukom. Na svakom tečaju samoobrane savjetovat će vam da prvo tu udarite.

Udarac u to područje bukvalno paralizira protivnika i dok on bude stajao kao ukopan, vi ćete uspjeti pobjeći.

3. Ako vas uhvati sprijeda

Kad vas uhvati sprijeda tako da ne možete podići ruke, napravite sljedeće: sastavite ruke u visini karlice, što će stvoriti dovoljan prostor između vas i napadača.

Zatim ga iz sve snage udarite čelom u nos. Od vašeg udarca, protivnik će se odmaći. Onda ga udarite koljenom u prepone.

Ukoliko vam se napadač previše približio, možete se zaštititi koristeći korijen dlana. Ispružite lijevu ruku, a korijenom desne šake oštrim pokretom udarite protivnika u podbradak ili nos. Zatim primijenite poznati udarac koljenom među noge.

Tako će protivnik ostati dezorijentiran i dugo se neće moći normalno kretati.

4. Kako osloboditi ruke

Ukoliko vam se napadač previše približio, možete se zaštititi koristeći korijen dlana. Ispružite lijevu ruku, a korijenom desne šake oštrim pokretom udarite protivnika u podbradak ili nos. Zatim primijenite poznati udarac koljenom među noge.

Tako će protivnik ostati dezorijentiran i dugo se neće moći normalno kretati.

4. Kako osloboditi ruke

Da biste se izbavili iz ove situacije, naglo se savijte unazad i pokušajte udariti napadača potiljkom. Ništa strašno ako ne uspijete – cilj je navesti protivnika da iskorači jednom nogom.

Onda se iznenada sagnite, uhvatite nogu kojom je iskoračio i uspravite se, povlačeći njegovu nogu naprijed. Protivnik će izgubiti ravnotežu i tako da vam neće biti teško oboriti na zemlju čak i najkrupnijeg napadača.

6. Ako vam priđe i uhvati vas sa strane

Udarac laktom je jedan od najopasnijih udaraca u svim borilačkim vještinama. Upravo je to udarac kojim se trebate poslužiti, ako vam napadač priđe sa strane.

Iz okreta udarite protivnika u sljepoočnicu, bradu ili nos. Napadač će zbog tog udarca zakoračiti unazad, a tada ga udarite laktom u grudi ili stomak.

Udarci laktom su toliko jaki, da će izazvati šok kod svakog protivnika.

7. Ako vas pritisne uz zid

Napadači često pokušavaju svoju žrtvu satjerati u kut ili je pritisnu uz zid. Takva situacija je pravo vrijeme da se prisjetite ranjivih mjesta i ovisno o situaciji da napadnete jedno od njih.

Ako je napadač podigao ruke, ispravite šake i oštrim udarcem mu ih zabijte ispod pazuha.

Ako mu je jedna ruka spuštena, imate šanse šakom ga udariti u grudi, vilicu ili vrat.

Jedan od najučinkovitijih i najjačih metoda je udarac glavom. Malo čučnite, kako biste bili niži od protivnika, a onda naglo skočite i udarite ga čelom u vilicu. Na taj način ćete odmah dezorijentirati protivnika i dobiti priliku da se sakrijete.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.