Tropski i sideralni horoskop

Da li vam je poznato koji ste „znak u horoskopu“?

Vjerojatno je to vaše prvo znanje s područja astrologije. Astrologija na koju ste navikli, koja vas obasipa tjednim horoskopima u popularnim časopisima, dnevnom tisku i elektronskim medijima, naziva se tropska astrologija i ona je astronomski neutemeljena.

Vjerojatno ste saznali da znak u horoskopu označava položaj Sunca na datum vašeg rođenja i uz dobru zabavu pamtili koje fizičke i psihičke značajke ima „vaš znak u horoskopu“. Nažalost, to većinom nije istina.

Tjedne prognoze koju ste pročitali i čuli nisu istinite. Položaji planeta u tropskoj astrologiji su u naše vrijeme pogrešni za gotovo 24°, što znači da je samo kod onih koji su rođeni posljednjih dana vladavine određenog znaka tropske astrologije Sunce zaista u tom znaku zodijaka. Svima ostalima Sunce je u prethodnom znaku.

Sideralna astrologija za razliku od tropske astrologije izračunava položaj planeta i ostalih elemenata u horoskopu astronomski točno i, naravno, daje bolje rezultate. Na Zapadu se tropska astrologija gotovo potpuno udomaćila, većina europskih i američkih astrologa koristi tropske položaje, a sideralne položaje koriste indijska astrologija (Jotish) i lunarna kineska astrologija. Nema sumnje da pogrešne ideje ne mogu dugo opstati te uprkos sustavnom nametanju sve veći broj astrologa na Zapadu napušta tropsku astrologiju.

Kako se je uopće moglo desiti takvo zastranjenje? Odgovor je precesija ekvinocija.

Precesija ekvinocija

Zemlja obiđe Sunce za 365 dana, 5 sati i 48 minuta te 46 sekundi. Sa Zemlje se doima da je Sunce u istom razdoblju jednom obišlo ekliptiku. To je tropska godina. No ako na kraju tropske godine pogledamo položaj Zemlje spram zvijezda nekretnica (promatra se zvijezda nekretnica Spica) doima se da se Zemlja nalazi 50,26 sekundi nebeske longitude zapadno od prvobitnog položaja. Da bi se Zemlja vratila na isti položaj prema zvijezdama nekretnicama potrebno je 365 dana, 6 sati, 9 minuta te 9,5 sekundi. To je sideralna godina. Ona je 20 minuta duža od tropske godine; vremenska razlika odgovara 50,26 sekundi nebeske longitude.

Stoga će se proljetni ekvinocij (mjesto gdje ekliptika presijeca nebeski ekvator) svake godine kretati prema zodijaku 50,26 sekundi unatrag. To stalno zaostajanje proljetnog ekvinocija naziva se precesijom ekvinocija.

Da bi precesija napravila jedan krug treba joj otprilike 26 000 godina. Tropski i sideralni položaji planeta podudarali su se 285. god. n.e. Za razliku od sideralne astrologije, zapadna se tropska astrologija ne prilagođava promjeni položaja sazviježđa. Godine 300. pr.n.e. Grci su odredili proljetni i jesenski ekvinocij na putanji Sunca oko Zemlje te uspostavili solarni kalendar. Tropska je astrologija utemeljena na prividnoj putanji Sunca oko Zemlje, to jest za nju je nulti stupanj Ovna položaj u kojemu se Sunce nađe tijekom proljetne ravnodnevice. Za sideralnu je astrologiju nulti stupanj Ovna nulti stupanj sazviježđa Ovna.

Astronom dr. Percy Seymour smatra da su Egipćani već 4 000 pr.n.e. znali za precesiju i ukopili je u svoju religiju, a potpuno je sigurno da su prvi babilonski horoskopi izrađeni u sideralnom Zodijaku.

Današnji zapadni astrolozi većinom i dalje ne uzimaju u obzir precesiju ekvinocija.
Drugim riječima, tropska astrologija nije utemeljena na stvarnom položaju zvijezda nekretnica i konstelacija na nebu.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.