Tri faktora koja utiču na obolijevanje od koronavirusa

Vjerovatnoća obolijevanja od kovida 19 zavisi od tri faktora – naše genetske predispozicije, okolnosti pod kojima živimo i načina na koji živimo.

Ovo tvrdi direktorka Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ Snežana Pajović.

„Genetski profil svakog od nas nosi određene zapise u genima, koji određuju da li postoji veća ili manja predispozicija za oboljevanje od kovida 19. Genetski markeri jasno ukazuju na mogući tok razvoja i toka oboljenja, što omogućava da se deluje preventivno, kako bi klinička slika bila blaža“, rekla je Snežana Pajović gostujući u Beogradskoj hronici RTS.

Prema njenim riječima: „Genetska predispozicija, odnosno prisustvo gena koji kodiraju celokupni naš imuni odgovor i antioksidativnu odbranu su osnovni parametri, koji ukazuju zašto neko ima slabiju, a neko drastičnu sliku kovid oboljenja“.

Kako kaže, okolnosti podrazumijevaju faktore sredine, koja i te kako utiče na to da li će se ispoljiti takozvani loši geni koje svako od nas ima u okviru genoma.

„Spoljašnji faktori sredine, takođe, mogu da utiču na ispoljavanje loših gena ili na njihovo suprimiranje. Konačno, treći faktor je način života, a to znači kako se hranimo, koje bioaktivne komponente ta hrana sadrži, pre svega antioksidanse, koliko dugo spavamo, kakva je naša fizička aktivnost“, ističe doktorka Pajović.

Ovo je samo dio istraživanja na kome rade stručnjaci iz Laboratorije za radiobiologiju i molekularnu genetiku Instituta „Vinča“, a aktivni su i na testiranju lekova protiv kovida 19, koji su već u upotrebi i to u saradnji sa kolegama iz Teksasa.

Naučno-istraživački rad na ovom projektu trajaće oko 18 mjeseci, a kako kaže, rezultati ovakvih istraživanja mogu znatno da pomognu i u procjeni primjene postojećih lijekova u borbi protiv kovida 19.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.