Trećina osoba koje su prebolele KORONU doživeće i ovu ozbiljnu dijagnozu!

Jedna od možda najtežih stvari koje se vežu uz ovu bolest jeste činjenica da problemi ne prestaju nakon 14 dana karantina.

Dugotrajan kovid-19 donosi simptome poput umora, gubitka ukusa i mirisa, otežano disanje i bol u mišićima, govore starija istraživanja. No, danas je studija dala nove rezultate, te tvrdi kako jedna trećina onih koji su imali bolest i dalje pate od posebno zabrinjavajućeg simptoma i to mesecima.

TREĆINA PACIJENATA JE DOBILA DIJAGNOZU NEUROLOŠKOG ILI PSIHIČKOG POREMEĆAJA

Rezultati studije objavljene pre nekoliko dana ukazuju na činjenicu da 34 posto osoba koje su imale kovid-19 na kraju završe s dijagnozom ili neurološkog ili psihičkog poremećaja. Studija je proveravala šta se događa šest meseci nakon dijagnoze, pa će ispitivanje morati da se nastavi kako bi se otkrilo šta stoji iza ovog stanja.

Ovo je vrlo važna tema jer su postojale sumnje da je kovid-19 i bolest mozga, ne samo disajnih organa, izjavio je Musa Sami, profesor psihijatrije na Univerzitetu Notingem, i nije učestvovao u studiji.

Navodi da postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti činjenici da toliki broj pacijenata doživljava dugotrajne simptome, a u pitanju bi mogao da bude stres, boravak u bolnici i karakteristike bolesti.

RASPON SIMPTOMA OD ANKSIOZNOSTI DO MOŽDANOG UDARA

Najčešće neurološke i psihološke dijagnoze su bile anksioznost kod 17 posto ljudi te promene raspoloženja kod 14 posto. Oko 50 posto pacijenta je doživelo ishemijski udar, a radi se o krvnom ugrušku koji deluje na mozak. Česte su dijagnoze demencije, dolazi do korišćenja supstanci i nesanice.

„Ovo su podaci prema proveri velikog broja pacijenata, a potvrđuju da se radi o ozbiljnim poremećajima koji deluju na nervni sistem“, pojasnio je vođa studije Pol Harison.

POSLEDICE SU ČEŠĆE KOD OSOBA KOJE SU BILE HOSPITALIZOVANE

Naučnici su primetili da se neurološki poremećaji češće beleže kod pacijenata koji su bili u bolnici, ali postoje i kod onih koji su imali manje jake simptome. Smatraju da treba da se smanji broj zaraženih kako se ova brojka ne bi povećala. Iako su neurološke promene češće kod pacijenta koji su bili u bolnici, mentalno zdravlje pati bez obzira koliko jak oblik bolesti doživeli.

OVE PROMENE SU ČEŠĆE KOD KOVIDA-19 NEGO KOD DRUGIH SLIČNIH BOLESTI

U studiji su upoređeni podaci više od 236.000 kovid-19 pacijenta s onima koji su imali druge bolesti u istom vremenskom okviru, a zaključeno je da 44 posto veći rizik od mentalnih i neuroloških dijagnoza imaju pacijenti s kovidom, neko oni koji su na primer imali infekcije disajnih puteva.

„Naši rezultati dokazuju da su bolesti mozga i psihički poremećaji mnogo veći nakon bolesti kovid-19, nego drugih respiratornih infekcija“, dodaju autori studije,

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.