Trebaju li bebe spavati cijelu noć?

Trebaju li bebe spavati cijelu noć? Da li moje dijete previše plače prije spavanja? Ne brinite, izazovi spavanja bebe su normalni! Otkrijte istinu koja se nalazi iza ova četiri uobičajena mita o spavanju.

Mit o spavanju 1: Kasnije u krevet = Beba spava duže ujutro

Duže spavanje ujutro – tome se nadaju mnogi roditelji. Zapravo, misao da će bebe spavati duže ako idu kasnije spavati običan je mit. Bebe spavaju bolje, duže i manje plaču ako ih se stavi u krevet rano navečer. Bebe koje idu spavati kasno uvečer često su „preumorne“, iako se čini da imaju energije.

Potražite bebine „signale spavanja“ koji se prikazuju kada je umorna. Iskoristite trenutak prije nego što je prođe „uspavani trenutak“. Prvi znakovi umora – trljanje očiju, zijevanje, usporavanje – trebali bi signalizirati prijelaz na rutinu spavanja. To se može dogoditi već u 18:00 ili 19:00 za bebe.

Mit o spavanju 2: Bebe bi trebale spavati cijelu noć

Mnogi roditelji ne sanjaju ništa više od toga da im bebe spavaju cijelu noć. Većina beba ima sposobnost da to učini 8 sati ili više bez hranjenja kada imaju oko 4 mjeseca i manje od 7 kilograma. Ako se bebe u ovoj dobi i fazi još uvijek probude usred noći, problem obično nije buđenje … to je povratak u san.

Većina beba (i odraslih) budi se jedan ili više puta tijekom noći. Kao odrasli, obično se samo prevrnemo i vratimo na spavanje. Bebe se obično bude 2 do 4 puta noću. No, dok neke bebe kratko plaču, a zatim se umiruju u snu, druge ne. Još nisu naučili kako se vratiti u san, pa viču u pomoć.

Ključ je pomaganje bebi da nauči kako zaspati. Stvaranje umirujuće rutine uspavanki, knjiga i ljuljanja prije spavanja vrlo je važno. Zatim staviti dijete u krevetić, dok je još budna. To joj daje šansu da nauči kakav osjećaj je sama zaspati.

Ako je vaše dijete starije od jedne godine, razmislite o tome da mu ponudite „tješilicu“ (plišane životinje ili posebnu dekicu). Bebe će se često tješiti tim predmetima, što im pomaže da zaspe. Također možete čuti vaše dijete kako pjeva ili razgovara sa sobom prije nego što zaspi. To su sve načini na koje bebe mogu zaspati.

Mit o spavanju 3: „Plakanje“ je loše za bebe

Plakanje je čest i (razumljiv!) odgovor na razdvajanje od voljenog roditelja prije spavanja. Međutim, učenje vlastitog uspavljivanja važna je vještina koja može pomoći bebi da nauči ići spavati, no tek kada bude dovoljno stara – sa oko 4 mjeseca.

Većina stručnjaka i istraživanja složila se je da puštanje bebe ili djeteta da spavaju dok spavaju neće imati dugoročne štetne posljedice. Dijete koje je dobro voljeno, njegovano i na koje se reagira tijekom dana neće biti povrijeđeno borbom malo prije spavanja navečer. A dobra vijest je da će plakanje prije spavanja vjerojatno potrajati samo nekoliko dana prije nego što se vaše dijete prilagodi i počne učiti kako se uspavati.

Ali, to ne znači da je roditelji imaju jednostavan izbor. Mnoge roditeljske odluke, a posebno ova, uključuju razumijevanje temperamenta – ne samo djetetovog, već i svog. Ako prepuštanje bebi da sama plače dok ne zaspi je previše emocionalno bolno za vas, postoje i druge mogućnosti. Na primjer, možete se vratiti provjeriti je svakih 10 minuta (ali bez ljuljanja ili njege), ili se možete odlučiti za određenu duljinu plakanja koju ste voljni podnijeti (recimo 15 minuta) i ako plakanje nadiđe to, uđite i utješite dijete. Druga opcija, ako je vaš partner u stanju izdržati više plača, jest da on / ona preuzme rutinu spavanja. U svakom slučaju, važno je da se vas dvoje složite oko plana za spavanje. Važno je pronaći pristup koji djeluje i za vaše dijete i za obitelj.

Mit o spavanju 4: Bebe na krutoj hrani duže spavaju

Mnogi roditelji čuli su da će uvođenje krute hrane rano (prije 4-6 mjeseci) ili dodavanje žitarica u bočicu djeteta pomoći djetetu da bolje spava preko noći. Ovo je mit. Nema istraživanja koja bi ga potkrijepila, a u stvari ,svjetski stručnjaci obeshrabruje hranjenje beba čvrstom hranom prije dobi od četiri mjeseca. To je zbog nezrelog probavnog sustava i nedostatka oralno-motoričkih sposobnosti. Neke studije čak pokazuju da rano unošenje krutina može potaknuti alergiju na hranu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 8. MART 2021

Pročitaj →

Šta da obučete ovog proleća kada vas ON pozove na kafu?

Pročitaj →

METODA KOJOM JEVREJI VASPITAVAJU DECU SMATRA SE NAJBOLJOM NA SVETU

Pročitaj →

Trikovi uz koje će lak za nokte duže trajati

Pročitaj →

Dizajnerka iz BiH jednostavnim kreacijama stala na crtu trendovima

Pročitaj →

Bijeli sljez za suvu kožu

Pročitaj →

Uređenje domova na pragu 2021. godine

Pročitaj →

Koliko je ZAISTA zdravo izbaciti meso iz ishrane?

Pročitaj →

Tjestenina sa šunkom i pavlakom

Pročitaj →

Koji je najsigurniji položaj za spavanje bebe?

Pročitaj →

3 NAJEMOTIVNIJA horoskopska znaka

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 7. MART 2021

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.