Trava iva za jači imunitet

Ova biljka ublažava tegobe izazvane bolestima jetre, smanjuje nadutost stomaka, a veoma je efikasna i u lečenju disajnih organa, gušterače, kao i dijabetesa
Trava iva se koristi kao sredstvo za jačanje organizma, lečenje želudačnih bolesti i oboljenja žučne kese (podstiče stvaranje i protok žuči). Blagotvorno je sredstvo za jačanje organizma posle preležanih dugotrajnih bolesti i teških fizičkih aktivnosti.Trava iva (Teucrium montanum), u narodu poznata još i kao dupčac i gorsko smilje, višegodišnja je polurazgranata biljka visine od 10 do 30 centimetara koja raste u okruglastim, obično poleglim busenovima. Listovi su joj bez peteljke, s donje strane bele boje i dlakavi, a s gornje tamnozeleni, dok su cvetovi koji se formiraju na vrhovima grančica svetložuti, ponekad beli.Raste po suvim, toplim i krševitim mestima, uglavnom na visinama iznad 800 metara, najčešće na južnoj strani.

Kad i kako se bereBere se od juna do avgusta, za vrijeme cvetanja tako što se nožem ili makazama režu lisnati cvetni vrhovi grančica. Suši se vezana u snopiće i okačena o kanap na promajnom mestu, u hladu.NAPOMENA: Pri branju treba ostaviti netaknutu bar trećinu vidljivih cvetova. Ova trava zaštićena je Uredbom o stavljanju pod kontrolu sakupljanja, korišćenja i prometa lekovitog bilja,Šta lečiTrava iva koristi se kao sredstvo za jačanje organizma, lečenje želudačnih bolesti, oboljenja žučne kese (podstiče stvaranje i protok žuči), ublažava tegobe izazvane bolestima jetre, smanjuje nadutost stomaka, a veoma je efikasna i u lečenju bolesti disajnih organa, šećerne bolesti i gušterače. Blagotvorno je sredstvo za jačanje organizma posle preležanih dugotrajnih bolesti i teških fizičkih aktivnosti. Povoljno deluje i na kožu ukoliko se koristi kao kupka, naročito kad je reč o ranama i promenama na koži.

ČAJ

Kafenu kašičicu ive preliti sa dva decilitra ključale vode i odmah poklopiti. Ostaviti da odstoji 15 minuta, pa procediti. Pije se jednom do dva puta pre jela.TINKTURAUsitnjene listove i cvetove trave ive (200 g) preliti litrom 60-postotnog alkohola i dobro zatvoriti bocu. Držati na toplom mestu mesec dana, a onda procediti. Protiv bolesti žuči ili hemoroida pije se tri puta dnevno po 20 kapi ove tinkture.VINOUsitnjena trava iva (200 g) prelije se litrom crnog vina i ostavi da stoji osam dana uz povremeno mućkanje. Nakon toga se procedi i pije po jedna mala čašica (0,5 dl) tri puta dnevno. Vino se koristi za ublažavanje želudačnih tegoba i protiv malaksalosti i malokrvnosti.MEŠAVINA ZA JAČANJE IMUNITETAPomešati po 20 grama trave ive, matičnjaka, hajdučke trave i majčine dušice. Supena kašika ove mešavine prelije se sa dva decilitra ključale vode, poklopi i ostavi da odstoji 20 minuta, pa se procedi. Pije se tri puta dnevno pola sata pre jela.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 22. APRIL 2021

Pročitaj →

Kajem se jer nisam srećna“

Pročitaj →

Nisam srećna, nisam srećna, ja sam žena sa rakom.

Pročitaj →

Hipoglikemija, realan strah svakog dijabetičara

Pročitaj →

Obojite ovo proleće plavetnilom safira

Pročitaj →

5 RAZLOGA ZAŠTO DANAŠNJA DECA NE POŠTUJU RODITELJE

Pročitaj →

Savršena maskara ne tera suze na oči

Pročitaj →

ZARA ima savršenu suknju za proljeće, sviđa li se i vama?

Pročitaj →

Majka dečaka dijabetičara o događaju koji je potresao Srbiju: Da li je moguće da život deteta košta 17 dinara?

Pročitaj →

Biljke koje čuvaju zdravlje žena

Pročitaj →

MODERNA ARDMORE KUĆA U ČIKAGU SA VRLO NEOBIČNIM TLOCRTOM

Pročitaj →

KALORIČNI DORUČAK S KOJIM SE MRŠAVI

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.