Toše Proeski

Todor „Toše“ Proeski (Prilep, 25. januar 1981 — Nova Gradiška, 16. oktobar 2007) bio je velika muzička zvezda Republike Makedonije i jedan od najpopularnijih pevača na prostoru bivše Jugoslavije.

Počeci

Prve korake u svojoj muzičkoj karijeri Toše Proeski načinio je još u ranom detinjstvu kada je 1992. godine nastupio na dečjem festivalu Zlatno Slavejče sa pesmom „Jas i mojot dedo“ ispevanom na cincarskom jeziku. Svoju profesionalnu muzičku karijeru započeo je na festivalu “Melfest” 1997. godine na kom je pobediom izvodeći pesmu Yesterday od Bitlsa. Iste godine učestvovao je na “Makfestu” sa pesmom “Pušti me”. Proeski je sarađivao sa jednim od najpoznatijih makedonskih kompozitora i tekstopisaca Grigorom Koprovim, koja će mu doneti dva od njegovih najvećih hitova Usni na usni i Sonce vo tvoite rusi kosi. Već 1999. godine je objavio svoj prvi album “Nekade vo noќta” koji sadrži jedanaest pesama. U leto iste godine održao je svoj prvi koncert.

2000. godine Toše je učestvovao na “Skopje Festu” (od kada se bira makedonski predstavnik na Pesmi Evrovizije) sa pesmom “Solzi pravat zlaten prsten” koja je, i pored toga što je imala najviše glasova gledalaca, na kraju osvojila treće mesto, iza Karoline Gočeve i pobednika XXL. U ovom periodu je počeo da snima pesme za svoj drugi album “Sinot Božji” koji je predstavljen u junu 2000. godine. Album je doneo veliki broj hitova, među kojima su “Nemir” (duet sa Karolinom Gočevom), “Vo kosi da ti spijam”, “Izlaži me ušte ednaš”, kao i “Iluzija” i “Tajno moja”, dve pesme koje je komponovao Kire Kostov, (sa potonjom je osvojio drugo mesto na festivalu “Sunčane skale” u Herceg Novom).

Srpska produkcijska kuća “BK Sound” je otkupila prava za izdavanje sledećeg Tošetovog albuma na prostoru bivše Jugoslavije, što mu je donelo Oskar popularnosti na prostoru bivših jugoslovenskih republika za 2000. godinu, kao i rasprodate karte za koncerte u Skoplju i Beogradu. 2001. godine Toše je sa nekoliko drugih makedonskih pevača, otpočeo turneju po Australiji.

Uspeh

Nakon što je uspostavio saradnju sa svojom novom menadžerkom Ljiljanom Petrović, Toše je snimio nov album u Atini. Treći album pod imenom “Ako me pogledneš vo oči” je objavljen na makedonskom i srpskom jeziku. Usledio je period intenzivne promocija u Makedoniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Bugarskoj. U aprilu 2003. godine, Toše je pobedio na festivalu “Beovizija” sa pesmom “Ledena” (obradom pesme Despine Vandi Χριστούγεννα) koja je postala veliki hit u balkanskim državama.

Lista saradnika sadrži mnoga poznata imena kao što su Grigor Koprov, Phoebus, Željko Joksimović, Leontina Vukomanović, Marina Tucaković, Bora Đorđević, Miro Buljan, Antonija Šola i dr. Pobedio je na Beoviziji 2003. sa pesmom Čija si Leontine Vukomanović, sa kojom je postigao i znatan komercijalni uspeh.

Bio je predstavnik Makedonije na Pesmi Evrovizije 2004. u Istanbulu, Turska i osvojio je 14. mesto sa pesmom Life (Angel si ti u izvornoj makedonskoj verziji).

Godine 2004. imenovan je za regionalnog Ambasadora dobre volje UNICEF-a. Tim povodom izdao je pesmu Za ovoj svet (makedonski) i This World (engleski).

Album Po tebe, mnogi smatraju jednim od najuspešnijih albuma balkanske muzičke scene. Singlovi sa ovog albuma su se mesecima plasirali na najvišim mestima na muzičkim vrh listama u Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Njegovo izdanje Božilak je kompilacija od 14 izabranih tradicionalnih makedonskih pesama, a na albumu Tošeta prati i simfonijski orkestar.

Njegov poslednji album zove se „Igre bez granica“ i pesme su ozbiljnije nego na prethodnim albumima. Od prepeva na ovom kompakt-disku nalaze se pesme „Feeling good“, „Nesanica“ i „Ostala si uvijek ista“. Većinu novih pesama napisala je glumica i pevačica iz Hrvatske Antonija Šola. Album je u prodaji od 1. avgusta 2007. godine.

Iste godine pripremao je svoj nastup na svetskom tržištu i vraćanje svog izvornog prezimena Proja, i izvornog imena Todor.

Saobraćajna nesreća i pogibija

Toše Proeski je poginuo u saobraćajnoj nesreći u ranim jutarnjim časovima 16. oktobra 2007. godine na auto-putu E70 Zagreb—Lipovac, blizu mesta Nova Gradiška, koja se nalazi na oko 150. kilometara jugoistočno od Zagreba Prema informacijama koje su stizale putem novinskih agencija, sumnja se da je uzrok nesreće bila neprilagođena brzina vozila. U vozilu su se nalazili Georgij Georgijevski, Toše Proeski i njegova menadžerka Ljiljana Petrović. Veruje se da je Toše Proeski od siline udarca u kamion preminuo na licu mesta. Vozač Georgijevski je prošao sa težim telesnim povredama, dok je Ljiljana Petrović imala lakše telesne povrede.

Vlada Republike Makedonije poslala je specijalan helikopter koji je preneo posmrtne ostatke Tošeta Proeskog, a sreda, 17. oktobar, proglašen je Danom žalosti. Toše Proeski je sahranjen u Kruševu uz najveće državne počasti. Ova nacionalna žalost može da se uporedi sa onom koja je vladala nakon pogibije predsednika Borisa Trajkovskog.

Trag

Tošetu Proeskom je posthumno dodeljena titula počasnog građanina Republike Makedonije. Makedonska pošta je u Kruševu 15. decembra 2007. predstavila poštanske markice sa likom Tošeta Proeskog.

Na Beoviziji 2008. dodeljena mu je posthumno nagrada za životno delo, a zatim je u emotivnom omažu publika u centru Sava uz instrumentalnu pratnju Tošetovog sastava otpevala pesmu „Čija si“, prvog pobednika ovog festivala i jedan od najvećih hitova Proeskog.

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.