TALISMAN

Talisman je obredni predmet koji prema pučkom vjerovanju privlači željene sile i situacije, te štiti od uroka, bolesti i drugih nedaća. To je ujedno svaki predmet koji ima neku tajnu namjenu, a izrađen je od metala, kože, pergamenta i papira na kojem su urezani ili ispisani sveti znakovi.

Ljudi su prve talismane počeli izrađivati još tijekom kamenog doba. Arheološki nalazi potvrđuju njihovu primjenu u Babilonu i Asiriji, gdje su talismani izrađivani u obliku glinenih figurica, a koristili su se u svrhu zaštite od demona i zlih utjecaja. Najčešći motivi na talismanima bili su bikovi, lavovi, psi, ribe, ptice, ovnovi, konji i prikazi božanstava. U faraonskom Egiptu, talismani su korišteni kako bi dušama pokojnika omogućili lakše snalaženje u svijetu mrtvih, ali i za zaštitu domova od zlih duhova. Egipatski talismani bili su, također, izrađivani u obličju životinja poput krave, skarabeja, lava, konja, zmije, mačke, majmuna, guske ili zeca.

Talismane su izrađivali i sljedbenici gnostičkih vjerovanja koji su živjeli u zapadnoj Aziji i u Egiptu u vremenu između 3. st. pr. Kr. i 3. stoljeća nove ere. Koristili su uobičajene talismane koji donose sreću, ali i one koji su nositeljima trebali omogućiti ostvarivanje viših stanja svijesti i transcendentalnu spoznaju.

Židovi i Arapi upotrebljavali su u srednjem vijeku talismane na kojima su prikazivani magijski kvadrati popunjeni slovima ili brojevima. Kasnija srednjovjekovna praksa u Europi nalazila se pod utjecajem navedenih starijih tradicija, pa je kombinirala egipatske i židovske simbole.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.