TAJNE SNIMANJA BOLJEG ŽIVOTA: Reditelj umeo da POBESNI, a evo ko je najviše ZASMEJAVAO ekipu!

Serija koja je zabavljala generacije gledalaca.

Serija „Bolji život“ snimana je krajem osamdesetih, a nakon prvog emitovanja doživela je ogroman broj repriza, stekla kultni status, a rado je gledana i dan danas.

Jedna novinarska ekipa prisustvovala je u maju 1987. snimanju 22. epizode serije „Bolji život“, a tekst koji je tom prilikom nastao prenosimo u celosti:

Prisustvovali smo snimanju jedne epizode, 22. po redu, serije „Bolji život“ i uverili se da je to mukotrpan posao. Gledaoci ne moguni da zamisle da se, na primer, ono što gledamo 34 minuta, snima puna dva dana. Ali uvek se nađe neko ko će da nasmeje i razgali ekipu, tako da snimanje „brzo“ prođe. Ovoga puta ekipu su zasmejavali Čkalja i Marko Nikolić.

Zidovi sivi, mestimično potamneli od vlage. Nameštaj sirotinjski, otrcano kanabe, rasklimatani sto, stari šporet na drva, pocepana ponjava na podu. Kroz razbijena okna malog prozora sigurno ni sunčani zraci nemaju volje da uđu. Sredovečni muškarac, okrenut leđima, posluje oko šporeta (štednjak je suviše lepa reč za tu šklopociju) i meša u loncu nešto što se puši.

Usput, iako se sve oko njega raspada, pevuši:

„A ja sam crno vino pio, sa drugom srećan bio, a ti, a ti, a ti (i to „a ti“ ponavlja jedno deset puta), ti si me čekala.“

A to nije niko drugi nego drug Branković, onaj nesrećnik i beskućnik iz serije „Bolji život“, koga je tako lepo (i smešno) oživeo Miodrag Petrović Čkalja.

U 22. epizodi ove serije čijem smo snimanju prisustvovali, Branković je sa svojom dečicom, Milicom i Bojanom, pošto ga je gazdarica izbacila iz stana, upao u neku sobicu „divlje“ podignutu pored deponije ili bolje rečeno, đubrišta. Ta sobica, koju mi na malim ekranima vidimo i zamišljamo da se zaista nalazi negde na smetlištu, „sklepana“ je u studiju 9, u zgradi Televizije Beograd, u Košutnjaku.

Velika hala je pregrađena šper pločama na sobice ­na stan Popadića, Jatagančevu kancelariju, Kokin stan… Na žalost, nismo videli nameštene prostorije u kojima poznati junaci žive i rade, jer se dekor pravi svaki put iznova. Televizijski poslenici kažu, nema para da dekor stalno stoji. Jer, Jatagančev pisaći sto nije samo njegov, iako je on veliki direktor. Koriste ga i njegova sekretarica, i Koka, i Dragiša Popadić, i ko zna ko još.

Našlo se tu, dakle, i Brankovićevo ubogo utočište.

Na desetine reflektora vise sa tavanice.Toga dana snimala se scena u kojoj Dara (Gorica Popović) dolazi iznenada kod Brankovića i donosi deci kolače, banane, igračke. Reditelj Aca Đordević naređuje:­

„Bilo bi dobro da skinemo vrata, da bi kamera mogla da uhvati šporet i Čkalju kako meša poparu…­“

„Ne!“ cikne Gorica.­ „Dara treba da uđe kod Brankovića kroz vrata.“­

„Dobro“, ­pristaje reditelj, za koga kažu da je toga dana bio veoma dobre volje, ali da ponekad ume da „pobesni“ i onda teško svim saradnicima.

Još se ne snima, jer kad dođe do snimanja, onda je posao takoreći gotov. Satima pre toga nameštaju se kamere, a tekst se proba sa glumcima deset, dvadeset, pa i trideset puta. Svaki pokret je proračunat, zna se uz koju se reč sedi, uz koju stoji…

A da se sve to usaglasi, potrebno je puno vremena i strpljenja, ne samo glumaca, već i čitave ekipe. A strpljenje izgleda da svi imaju na pretek, jer bez pogovora ponavljaju do besvesti, sve dok „gazda“ Aca Đorđević ne kaže:

„Čisto je, idemo!“­

„Ajde, sada ja ulazim“,­ kaže Gorica.

Čkalja pevuši, ali stigne i da vikne „kuc, kuc“.

Gorica ili Dara ulazi, Branković je iznenađen, samo što ne ispusti šerpu sa poparom.­

„Jao, drugarice Daro, otkud vi?­“

„Došla sam da vidim dečicu,­ odgovara Dara i vadi poklone. Donela sam im po jednu bananu, keks…­“

„Samo po jednu, a za tatu ništa?“, ubacuje Čkalja svoj tekst.­

„Pa… „,­ ostaje bez reči Dara.­

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.