Suvo cvijeće dašak ljepote u vašem domu

Suvo cvijeće u posljednje vrijeme doživljava renesansu, a kada vidimo koliko divno izgleda u prostoru, nije teško razumjeti zašto je to tako. Budući da svijet i dalje funkcioniše na način da mnogi i dalje više nego inače vrijeme provode u svojim domovima, vaze s cvijećem postaju još bitniji dio doma koji u naš novi svijet unosi dašak ljepote.

Osušeno cvijeće u elegantnim vazama cijelu priču podiže na viši, elegantniji nivo. Ovakvi romantični prizori s razlogom su preplavili i društvene mreže, a za suvo cvijeće može se reći da je veliki trend u uređenju enterijera u 2020. godini.

Osušeni eukaliptus, pampas, lavanda, ruže, čičak… Izbor je širok i uvijek izgleda jednako dobro. Suvo cvijeće je i praktično. Dok, na primjer, umjetno cvijeće može izgledati jeftino, sa suvim to nije problem. S druge strane, jeftinije ga je imati u domu nego, na primjer, buket svježih božura svake sedmice.

Dodatni plus – suvo cvijeće ne treba ni svjetlost ni vodu, može trajati čak i godinama ako dobro postupate s njim, sto odsto je prirodno i biorazgradivo.

Kako se brinuti za suvo cvijeće?

Kada je u pitanju briga za suvo cvijeće, dva su glavna pravila. Pazite da se ne smoči i čuvajte ga od direktne sunčeve svjetlosti.

Kako sami možete osušiti cvijeće?

Cvijeće možete osušiti i sami. Kupite cvijeće koje želite ili ga uberite u bašti, te ga čuvajte na suvom mjestu bez sunca.

Dobro bi bilo i da pomoću vrpci cvijeće objesite naglavačke dok se suši, jer mu to omogućava ravnanje, samo pripazite da ostane na hrpi. Ako imate puno cvijeća, podijelite ga na manje bukete jer će mu inače trebati puno duže vremena da se osuši.

Važno je napomenuti da se većina cvijeća osuši nakon dvije sedmice sušenja na vazduhu i biće vrlo suvo na dodir. U osušenom stanju i bez direktnog izlaganja sunčevoj svjetlosti zadržaće boju i s vremenom se neće puno promijeniti.

Savjeti za sušenje cvijeća
* Prikupite cvijeće ujutro, nakon što s njega spadne rosa, tako ćete spriječiti stvaranje plijesni

* Cvijeće koje planirate sušiti treba da bude procvjetalo, jer u periodu kada se suši, ako nije do kraja razvilo svoje latice, cvijeće će se nastaviti otvarati

* Uklonite lišće sa stabljika dok ste još u bašti

* Prikupite više cvijeća nego što mislite da će vam trebati, jer je osušeno cvijeće vrlo lomljivo, te ćete neko morati zamijeniti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.