Suručica- biljni aspirin

Suručica je veoma korisna i lekovita biljka koja se nedovoljno upotrebljava. Tek od pre dva ili tri veka ona se značajnije pominje u knjigama o lečenju biljem. Ovu stanovnicu vlažnih livada svakako treba uvrstiti u svoju kućnu biljnu apoteku.

Suručica, medunika ili konačara (Filipendula ulmaria) obično raste pored reka i potoka na zemljištu koje zadržava vodu. Njeni listovi podsećaju donekle na paprat, a cvetovi su sitni, beli i skupljeni u cvast na vrhu stabljike. Suručica sadrži salicilna jedinjenja koja se u organima za varenje pretvaraju u salicilnu kiselinu, jedinjenje zahvaljujući kome suručica smiruje upale i ublažava bol. Kompanija Bajer je salicilna jedinjenja zaštitila pod komercijalnim imenom aspirin. Suručica se baš kao i ovaj čuveni lek upotrebljava kod povišene telesne temperature, reumatizma, artritisa, upale mišića. Takođe, suručica je pokazale dobre rezultate u lečenju glavobolje, zubobolje i bola u zglobovima. Pored salicilata, suručica sadrži i tanine i flavonoide koji umiruju mišićne grčeve i rešavaju probleme sa digestivnim traktom. Ukrajinski naučnici potvrdili su blagotvorno delovanje suručice na čir na želucu.

Ova biljka deluje i antiseptično posebno kod infekcija urinarnog trakta. Preporučuje se i u kurama mršavljenja, posebno za one osobe koje su sklone nagomilavanju tečnosti. Suručica podstiče znojenje pa se preporučuje kod povišene temperature, gripa i prehlada. Dok lipa i zova izazivaju znojenje samo kod bolesnih osoba (koje pate od neke vrste virusne ili bakterijske infekcije) suručica pomaže svima da se preznoje i osećaju bolje.

U etarskom ulju ove biljke ima i vanilina koji čaju daje prijatan miris. U srednjem veku suručica se dodavala u pivo i vino radi ukusa. Suručicu ne treba da uzimaju osobe koje su alergične na aspirin ili oni koji pate od astme.

Čajna mešavina protiv reumatizma:

Suručica (Filipendula ulmaria) 100g

Divlja dan i noć (Viola tricolor) 100g

Rastavić (Equisetum arvense) 100g

Sve biljke pomešati pa 3 supene kašike smeše preliti sa 750ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i piti u toku dana u manjim gutljaima.

Čajna mešavina protiv glavobolje

Suručica (Filipendula ulmaria) 100g

Matičnjak (Melissa officinalis) 100g

Valerijana (Valeriana officinalis) 50g

Sve biljke pomešati pa 3 supene kašike smeše preliti sa 750ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i piti u toku dana u manjim gutljajima. Ova mešavina posebno pomaže kod glavobolja izazvanih nervnom napetošću.

Čajna mešavina za mršavljenje

Suručica (Filipendula ulmaria) 100g

Anis (Pimpinela anisum) 100g

Laneno seme (Linni semen) 100g

Krušina (Rhamnus frangula) 100g

Sve biljke pomešati. 4 supene kašike smeše preliti litrom ključale vode, promešati poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Procediti i piti nezaslađeno u toku dana u manjim gutljaima. Čaj se pije mesec dana, pa se pravi pauza 10 dana. Nakon toga ceo proces se još jednom ponovi.

Čajna mešavina protiv gripa i povišene temperature

Suručica (Filipendula ulamria) 50g

Zova (Sambucus nigra ) 50g

Kleka (Juniperus communis) 50g

Matičnjak (Melissa officinalis) 50g

Sve biljke pomešati. Dve supene kašike smeše preliti sa 300ml ključale vode, promešati poklopiti i ostaviti da stoji 1o minuta. Procediti popiti što toplije, po želji zaslađeno medom. Piti tri šolje na dan.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Sa novim otkrićem NASA sve bliže kvantnom internetu

Pročitaj →

Pileći bataci sa Coca-colom

Pročitaj →

Zoom razmatra objavu sopstvenog email servisa

Pročitaj →

Facebook ukida „lajkovanje“ stranica

Pročitaj →

WhatsApp uveo nova pravila, ko ne pristane ostaje bez naloga

Pročitaj →

Korisnici masovno brišu aplikaciju, WhatsApp odlaže promjene

Pročitaj →

Instagram testira novi dizajn za stories na desktop-u

Pročitaj →

Parler tužio Amazon

Pročitaj →

Neviđen skok broja korisnika aplikacije Signal

Pročitaj →

Apple obrisao Parler sa App Storea

Pročitaj →

Wikipedia obilježava 20 godina postojanja

Pročitaj →

Kako sakriti ili otkriti razgovor na Viberu?

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.