Stručnjaci tvrde da je ovo idealan razmak između dece

Ako ste upravo rodile svoju prvu bebu, pripremite se… I ne samo za neprospavane noći i iscrpljenost, nego i ‘bombardovanje’ pitanjima svih oko tebe – od vaše mame, prijatelja i poznanika – kada nameravate da imate drugo dete.

Ali, bez straha, ako se ne možete setiti ničeg goreg od ponovne trudnoće odmah nakon što ste tek rodili prvo dete, stručnjaci se slažu s vama i savetuju malo veću pauzu pre nego što se ponovo upustite u drugo ‘drugo stanje’.

Prema novom istraživanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, skoro trećina žena ima decu između koje je premala razlika u godinama. Medicinski stručnjaci preporučuju majkama da sačekaju najmanje 18 meseci pre nego što ponovo zatrudne, što znači da je idealni razmak između braće i sestara oko 2 i po godine.

Manji razmak: Dve godine i manje
Imati vrlo mali razmak između vaše dece znači da prolazite kroz trudnoću u isto vreme dok imate maleno dete, što, prema istraživanju, povećava rizik od komplikacija pri porođaju, ali i rizik od prevremenog porođaja.

Takođe može biti zamorno paziti i brinuti se o malom detetu dok ste trudni, a vaš nivo kalcijuma i gvoža zbog toga može biti puno niži nego u prvoj trudnoći.

Jedna od prednosti je da vaša deca imaju veću verovatnoću da će se igrati zajedno dok su još uvek mala, premda mališani mogu pokazati ljubomoru i ljutnju zbog novog deteta.

Ako radite, imaćete razdoblje porodiljskog odsustva dok je vaše prvo dete još uvek malo pa možete uživati u više vremena s decom.

Možda će vam biti potrebna dodatna oprema za bebe, i nećete biti u mogućnosti da upotrebite neke od stvari prvog deteta, s obzirom da je i prvo dete još uvek malo da mu je većina opreme poput dečjeg kreveca ili auto sedišta i dalje potrebna.

Srednji razmak: Dve do četiri godine
Vaše telo će imati vremena da se vrati u normalu nakon trudnoće, porođaja i rođenja deteta, a vi ćete i dalje biti u toku s informacijama koje se tiču beba.

Moći ćete da ponovo iskoristiti opremu za bebu koju vašem prvom detetu više nije potrebna

Ovo je takođe najčešći vremenski razmak između dece, tako da u vašoj okolini oboje vaše dece može imati prijatelja svojih godina. Vaša deca, međutim, mogu već biti školarci pre nego što počnu da se zajedno igraju i provode vreme.

Veći razmak: Više od četiri godine
Možda ćete morati da osvežite svoje znanje o bebama, ali možete da se posvetite novorođenčetu dok će vaše stare dete biti u vrtiću ili školi. To takođe znači da proširujete vreme kada ćete biti zauzeti i umorni s malom decom.

Jako veliki razmaci – veći od pet godina – povezani su s komplikacijama u trudnoći i porođajnim problemima. Isto tako, različiti interesi i razvoj mogu značiti da će vaša deca biti bliska tek kad malo više odrastu. Vaše mlađe dete može se diviti svojoj starijoj sestri ili starijem bratu, a vaše starije dijete može uživati u svojoj ulozi ‘zaštitnika’. Starija deca takođe mogu imati više strpljenja i razumevanja, a ljubomora će verovatno manje biti problem.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

PROVOKACIJE I NISKI UDARCI: Ako ikad uvredite ove horoskopske znake, očekujte SVE NAJGORE

Pročitaj →

HOROSKOP OTKRIVA: Šta je Bog rekao svakom znaku kad ga je stvorio

Pročitaj →

BEZ UVIJANJA: Ovo su najperverznije želje horoskopskih znakova

Pročitaj →

LJUBAVNI HOROSKOP od 27.9 do 4.10.2020

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 27. SEPTEMBAR 2020

Pročitaj →

Nisam tu da žalim za nečim ili nekim

Pročitaj →

Razlike između mudrih i razumnih žena: Kad muž napravi grešku

Pročitaj →

Depresija ili stres: Kako ih razlikovati?

Pročitaj →

Mlada modna kreatorka fascinirala svet svojim haljinama

Pročitaj →

Kako stvorti prostor po meri dece u dvorištu?

Pročitaj →

Kako pronaći odgovarajući puder za svetao ten?

Pročitaj →

Kaputi i mantili u pastelnim bojama apsolutni hit ove jeseni

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.