šta treba izbjegavati nakon vakcinacije

MOSKVA – Direktor Nacionalnog istraživačkog centra za mikrobiologiju i epidemiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg objasnio je kako treba postupati kako bi primljena vakcina protiv korona virusa djelovala što efikasnije.

Naučnik je posavjetovao da vakcinisane osobe izbjegavaju intenzivne fizičke aktivnosti dva dana nakon vakcinacije, kako bi se formirao najbolji imunološki odgovor na vakcinu.

„Čovjek jednostavno nema dovoljno glukoze, šećera da bi obezbijedio ravnomjerno funkcionisanje dva procesa“, rekao je Gincburg u intervjuu za list „Rosijska gazeta“.

Drugi važan uslov za efikasno stvaranje imunog odgovora je raznovrsna ishrana nakon vakcinacije.

Stručnjak je objasnio da je stvaranje antitijela proces koji troši energiju i zahtijeva sintezu proteina, a dugotrajno vježbanje otežava sintezu.

Pored toga, Gincburg je posavjetova vakcinisanim osobama da se uzdrže od štetnih navika, kao što je alkohol, jer one djelimično smanjuju efekat vakcinacije.

Rusija je registrovala prvu vakcinu na svetu protiv kovida Sputnjik V 11. avgusta 2020. godine.

Nakon višemjesečnih istraživanja ruskih imunologa u kojima je učestvovalo 19.866 dobrovoljaca završena je treća faza kliničkih ispitivanja koja je potvrdila efikasnost vakcine od 91,6 odsto.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.