Šta su to karma i darma?

Šta je to karma?
Da bismo u samom početku eliminisali sve nesporazume i neopravdana očekivanja u vezi sa pojmom karme, objasnićemo o čemu je reč i na koji način se ovaj pojam upotrebljava u kontekstu astrološke analize karmičke transformacije horoskopa, i to onako kako je ja primenjujem.

Reč karma je sanskritskog1 porekla i ima trovrsno značenje. Pod karmom se podrazumevaju svaka akcija, utisak koji ova ostavlja na izvršioca i posledice te akcije. Pod svakom akcijom podrazumeva se svaka akcija izvršena bilo kojim organom akcije. Pod organima akcije podrazumevaju se um, osećanja, čula, telo, sve što „radi“ nešto i čime možemo proizvesti neki rad. Utisak je takođe karmički „produkt“, ali i njen sastavni deo, i bitno utiče na dalji tok karmičkih zbivanja jer određuje da li ćemo nastojati da izvršenu akciju ponovimo ili ne, da je modifikujemo ili ne i ako da, kako. Ako smo pomazili macu i ona nas je ujela, ovo je ostavilo utisak u nama i ovu svoju akciju pamtimo kao neugodno iskustvo, a ovo dalje uslovljava naše buduće ponašanje u sličnom tipu situacija. Mada se ova uslovljavanja mogu veoma razrgranjavati, navešću samo dve mogućnosti: sledećeg puta kada se budemo sreli sa macom neće više biti kao prvi put: ili ćemo je izbegavati, neće nam ni pasti na pamet da je pomazimo, ili ćemo biti spremni da modifikujemo svoju akciju na mačju reakciju i da je, na primer, plasiramo nekoliko metara dalje, „daleko u polje“… Neko bi mogao početi da razmišlja o psihološkim konsultacijama sa macom, da uđe u dublje motive njene reakcije, da joj ponudi pomoć i tako dalje, a neko bi, opet, mogao početi da proverava da li su mu ruke neugodno mirisale u momentu prvog, presudnog, susreta sa uvaženom macom. Sve su to razne varijante. I sve one su uzrokovane utiskom. Posledice naše akcije dolaze i usled direktne akcije, maženja (a to je lep otisak mačjeg zubala, po kome bi se mogla identifikovati hipotetički plasirana maca) i usled utiska (na primer, razvijanje strategije šta-i-kako tipa prilikom sledećeg susreta sa macom).

Bitno je shvatiti da sva tri aspekta (akcija-utisak-reakcija) ovog događanja sačinjavaju neodvojivu i interaktivnu celinu koja se naziva karma. Isto tako je bitno bar naslutiti složenost međudejstava i simultanosti ovih aspekata. Od događanja ovakvog tipa sačinjena je naša prošlost, sadašnjost i budućnost. To je naš karmički identitet, stalno u ovakvom tipu previranja, transformacija, nagomilavanja i modifikovanja utisaka i tako dalje, za razliku od onog nepromenljivog, po kome osećamo sebe kao jedno nepromenljivo, uvek istovetno biće2.

Ove karmičke naslage, nastale tokom bezbrojnih trovrsnih delovanja, čiji je mehanizam uprošćeno opisan, ne iščezavaju, „dosije“ se ne briše, ne-verno tumačenje ne može izmeniti njihovu operativnost niti delovanje – i predstavljaju izvore informacija o izvršiocu. Natalna karta predstavlja stanje ove karmičke građe u momentu rođenja, a astrologija, svojim pravilima i postulatima, omogućuje da ovo stanje bude adekvatno protumačeno i ovo znanje primenjeno. (Kako će biti primenjeno, opet zavisi od stanja karme tumača, odnosno astrologa, a preporučuje se da uvek bude u skladu sa životno podržavajućim ciljevima.)

Ako se „dosije“ ne briše, kako je onda moguće karmu menjati, odnosno kako je moguće da postoji „karmička transformacija“ i da ona bude predmet astrološkog proučavanja? Ako se nešto već dogodilo, nije ga moguće izmeniti, pa time nije moguće ni „izbrisati“ sećanje na događaj. (Može se pokušati, ali je to najbrži put do čika doktora.) Ali je moguće ublažiti neželjene posledice događaja i svakako sprečiti slična dešavanja u budućnosti. Upravo stoga što nam je postao jasan uzročno-posledični mehanizam karmičkog delovanja u posedu smo mogućnosti da upravljamo njime, tako što ćemo se truditi da vodimo računa o uzrocima koje postavljamo svojim akcijama.

Kaže se da loša karma ne može biti izbrisana već je treba, i jedino se može, nadvladati stvaranjem dobre. Pod dobrom karmom se podrazumeva ona koja je u skladu sa (vlastitom) darmom.3

U odnosu na darmu,2 karmu možemo podeliti na onu koja je u skladu sa (datom, na primer našom) darmom i na onu koja to nije. Karma koja je u skladu sa darmom je (životno) podržavajuća i izvršavajući ovakav tip karme maksimalno smo zaštićeni i imamo punu podršku univerzuma. Karma koja odstupa od darme udaljava nas od pomenutih beneficija.

Tako na primer, kada tumačimo takozvani karmički horoskop, zapravo ukazujemo na to koji tip karme je za klijenta životno podržavajući, odnosno šta bi trebalo da radi da bi bio na putu vlastite evolucije. Ili da bi se vratio na njega, ako je zalutao…

Šta je to darma?
Darma je sanskritska (jezik na kome su pisani spiritualni spisi stare Indije) reč i ima mnogo relativnih značenja. Nas ovde interesuje njeno „apsolutno“ značenje, a to je „zakon“. No, ne bilo kakav zakon. Ne spada u zakone koje je neko ustanovio sa nekom namerom.

Ovde reč zakon ukazuje na nešto što je stalno i nikad se ne menja. Može se uporediti sa nekim od fizičkih zakona, na primer gravitacionom silom. Ali kako gravitacija postaje slabija sa većom udaljanošću od nebeskog tela (na primer Zemlje), tako i ovaj zakon slabije dejstvuje. To, međutim, nije slučaj sa darmom. To je vrsta zakona koji deluje svuda. Dakle ne samo uvek, već i svuda. Ustanovljeni zakoni, koje je neko nekad radi nečeg uspostavio, mogu se jasno definisati. To je slučaj i sa do sada znanim fizičkim (fizikalnim) zakonima. Međutim, darma je takva vrsta zakona koju nije moguće definisati na taj način, ali je moguće sasvim efikasno ukazati na nju kako bi se stekla predstava o njenim svojstvima.

Darma je suština svega što postoji (svih pojava, fenomena), prožima sve pomenute stvari i nikada se ne menja i ako se sve što postoji (sve pojave, fenomeni) menja. Može se reći da je, za razliku od promenljivog, nepromenljivi (komplementarni) aspekt svega postojećeg. S obzirom da je tako, ovo je veoma teško shvatiti. S obzirom da je ovo teško shvatiti, naziva se tajanstvenim. Stoga se često prevodi kao tajni ili tajanstveni zakon. Na primer, ova reč je u „kraljici svih sutri“1, Lotos Sutri2, prevedena na japanski kao Myo Ho, što znači Mistični3 Zakon. Ove dve reči najbolje opisuju suštinu pojma darma. Ukazuju na svojstvo principa nepromenljivosti i na svojstvo dubokog i teško shvatljivog sadržaja.

Ipak, darma nije nedostupna i može se percipirati, osetiti, naslutiti, što omogućava da se usklađujemo s njom. Što je veća naša lična usklađenost s njom, to je veće i naše samoispunjenje, odnosno lična sreća. Kada ljudi tragaju za svojom suštinom oni zapravo tragaju za svojom darmom. Žele da se usklade sa sobom. I ne samo ljudi. Kaže se da sve što postoji ima svoju darmu, odnosno ono po čemu je to što jeste. Posebno bića koja su u stanju da osećaju, mogu patiti usled odstupanja od svoje suštine (darme).

Takozvani Karmički horoskop, kao i delovi Natalnog horoskopa koji se odnose na evolutivni smer razvoja ukazuju na načine koji mogu uputiti nekog prema vlastitoj darmi. Položaj Severnog Mesečevog Čvora u znaku zodijaka, na primer, upućuje globalno na program evolutivnog razvoja osobe, odnosno šta bi trebalo da radi da bi ostala na putu vlastite darme, ili mu se vratila.

Tako, mada ga je izuzetno teško razumeti i opisati, ovom mističnom, tajnovitom zakonu, darmi, sva bića (i „stvari“) instiktivno teže i to je ono što ovaj zakon čini dostupnim, bez obzira na stepen razvoja, obrazovanje, količnik inteligencije i tako dalje. To je slična vrsta instinkta kojim prepoznajemo pokvarenu i dobru hranu: za to nije potrebno da iko bude nutricionista, smrdljiva riba je smrdljiva riba, daje doduše nešto neophodnog života u datom momentu, ali nam je savršeno jasno da postoji bolje i da nismo na idealnom putu. Lepa stvar je u astrologiji to što se ovoj težnji može izaći u susret, jer natalna karta sadrži informacije koje trasiraju ovu darmičku stazu.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.