Šta je noćna anksioznost i kako je kontrolisati?

Za one koji rade, vrijeme za odmor je noć. Noć obično znači bijeg od rutine i obaveza i za mnoge je omiljeno doba dana. Međutim ponekad imamo problema i oni nam ne dozvoljavaju da zaspimo. Tada noć postaje neugodna i nesigurna. Ova pojava zove se noćna anksioznost.

Svi smo prošli situaciju kada odemo na spavanje, a problemi nam ne daju zaspati. Onda počinje okretanje po krevetu i bezuspješni pokušaji spavanja. Noćna anksioznost je poput noćne more.

Naime, kako sunce zalazi, naše brige ostaju. Ponekad društvo može odagnati naše brige, ali kada ostanemo sami i legnemo spavati, sve naše brige i problemi mogu se vratiti.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da izbjegnete noćnu anksioznost i koji će vam omogućiti da se bolje nosite s tim.

Pokušajte otkriti šta uzrokuje noćnu anksioznost. Nemojte se uplesti u vrtlog briga. Jedan problem obično vuče drugi, zbog toga trebamo razmisliti koje probleme trebamo riješiti.

Ako ste u toku dana previše fizički i psihički aktivni, lakše ćete naveče zaspati. Stoga je odličan način da izbjegnete noćnu anksioznost da se u toku dana dobro umorite. Ležanje u krevetu nakon niza aktivnosti dovešće do mirnog sna.

Ljudska bića su bića od navika. Naviknite se na određenu noćnu rutinu. Jedite, operite suđe, istuširajte se, popijte čaj i idite u krevet.

Osim toga, veoma je važno da se hranite zdravo. Jesti hranu s visokim udjelom masti prije odlaska na spavanje nije dobar izbor. Vaša večera treba biti bogata povrćem i drugim zdravim, lako probavljivim namirnicama.

Izbjegavajte energetska pića. Sve gore navedeno beskorisno je ako prije spavanja pijete alkohol ili druga pića koja sadrže stimulanse, poput kofeina. Umjesto toga večerajte uz mineralnu vodu ili čašu toplog mlijeka.

Pobrinite se da imate ugodno okruženje za spavanje. Soba u kojoj spavate trebala bi doprinijeti dobrom odmoru. Osim toga, trebali biste spavati samo u svojoj sobi.

Plitko ili nekontsolirano disanje nesumnjivo je neprijatelj mirnog sna. Dobro je uključiti vježbe disanja u svoju noćnu rutinu. Ono će učiniti da vaše tijelo i vaš um postignu potrebnu harmoniju. U početku će vam biti malo izazovno naviknuti se, ali uskoro ćete osjetiti blagodati i ove će se vježbe pretvoriti u dio vaše zdrave noćne rutine.

Ako primijetite da često osjećate noćnu anksioznost, za pomoć trebate potražiti psihologa.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Pravila ponašanja koja čine pravu damu!

Pročitaj →

koristi od krize srednjih godina kod žena

Pročitaj →

Zdravlje Emocionalno važno je kao i fizičko

Pročitaj →

Ove pantalone su apsolutni hit

Pročitaj →

Roditelji postoji zlatno vreme za seks ono je idealno u ovo doba

Pročitaj →

Ovo je Pravilan način za uklanjanje maskare

Pročitaj →

MORATE IH IMATI Udobni jesenji komadi koji su uvek u trendu!

Pročitaj →

Biljkama protiv gripa i virusnih prehlada

Pročitaj →

Ovo su stvari koje sigurno ne želite u svom domu

Pročitaj →

Ovo su Grickalice koje snižavaju holesterol i šećer u krvi

Pročitaj →

Musaka Sočna s mljevenim mesom

Pročitaj →

Sultan je pao! NA KORAK DO POLJUPCA

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.