Skriveni simptomi raka pluća

Kada je u pitanju zdravlje, najbolji način da se zaštitimo jeste da osluškujemo sopstveno telo. Naravno, samo doktor može da uspostavi dijagnozu, ali niko ne poznaje vaše telo bolje od vas samih. Vi ćete prvi znati da nešto nije u redu – čak i pre pojavljivanja vidljivih simptoma.

Ne radi se o tome da doktori ne znaju o čemu pričaju, već niko ne zna šta je normalno za vaše telo kao što znate vi sami. Zato je važno da prepoznate i suptilne znake koje vam organizam šalje, a koji mogu da predvide ozbiljan zdravstveni problem. Žene bi morale da budu svesne da kod njih ista bolest može davati različite simptome u odnosu na simptome kod muškaraca. Na primer, rak pluća godišnje ubije više žena u odnosu na ostale oblike raka, a simptomi ove bolesti su specifični za ženski pol.

1. Gubitak daha
Svi znamo kako izgleda gubitak daha, ali većina ga je iskusila nakon nekog naprezanja. Ako i samo ustajanje iz kreveta ujutru dovodi do toga da izgubite dah, to može biti znak ozbiljnog respiratornog oboljenja. Gubitak daha je jedan od najranijih simptoma svih oblika raka pluća

2. Osećaj umora

Hroničan umor je simptom mnogih bolesti, od gripa do lupusa. Ako osećate iscrpljenost koja je više od razdražljivosti zbog neprospavane noći, posetite odmah lekara. Umor može biti način na koji vam organizam poručuje da štedi energiju da bi pokušao da vas izleči.

3. Konstantno kašljanje
Ako imate kašalj koji nikako da prođe i samo se pogoršava, vreme je da posetite lekara. Kašalj je prirodna reakcija tela na iritaciju u respiratornom sistemu, ali ako ne prolazi, to znači da ni iritacija nije prošla. Konstantno kašljanje je poznat rani simptom svakog oblika raka pluća i može vam pomoći da na vreme otkrijete problem i započnete lečenje.

4. Bol u leđima i ramenima
Sigurno ne biste povezali bol u leđima sa plućima, ali kod žena oštar bol i bol oko lopatica ukazuju da nešto nije kako treba. Razlog tome je to što su žene sklonije obliku raka pluća koji se zove adenokarcinom. Ovaj tumor raste iz spoljašnjih slojeva pluća, pa može da pritiska rebra i kičmu.

5. Promukao glas
Promukao glas obično povezujemo sa pušenjem, ali u nekim slučajevima iznenadni promukao glas može biti simptom raka koji se širi. Kancer u respiratornom sistemu može da dovede do upale i iritacije glasnih žica, što uzrokuje hrapav ili promukao glas. Ako promuklost traje tri ili više nedelja, vreme je da iskontrolišete grlo i pluća.

6. Gubitak težine
Većina nas se muči da izgubi tih 5-10 tvrdoglavih kilograma viška. Ako iznenada počnete da mršavite bez ikakvog truda i da brzo gubite kilograme, to može biti razlog za brigu. Kada postoji bolest, organizam troši masne rezerve, a vi nemate apetit da biste stvorili nove.

7. Otežano gutanje
Ako postoji otok i upala respiratornih puteva, javlja se i otežano gutanje. Osetljivost grla kao posledica prehlade nije razlog za brigu, ali ako konstantno imate problem sa gutanjem vode ili hrane, možda bi bilo dobro da utvrdite uzrok tome. Doktor će eliminisati faktore kao što su alergije i infekcije, pre istraživanja drugih mogućnosti.

8. Bol u grudima
Kao što smo napomenuli ranije, adenokarcinom daje malo drugačije simptome od ostalih oblika raka. On može da izazove bolove u grudima na isti način kao što izaziva bolove u leđima, što može da dovede do pleuralnog izliva, bolnog stanja izazvanog nakupljanjem tečnosti između dva lista plućne maramice. Ako osećate uporni bol u jednoj tački u rebrima, što pre potražite stručnu pomoć.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.