Sjemenke koje štite od dijabetesa i srčanog udara

Sjemenke chia postale su novi hit među supernamirnicama. Zbog izuzetnog nutritivnog profila preporučuju se kao pomoć i prevencija kod vodećih bolesti današnjice – dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije.

Noviprehrambeni trend stiže iz Meksika – radi se o sjemenkama biljke Salvia hispanica, poznatije kao chia, koja potiče iz centralnog i južnog Meksika i Gvatemale. Kultivisali su je još drevni Asteci, a riječ chia potiče iz starog indijanskog jezika i u izravnom prevodu znači ‘uljnat’. Još se uvijek koristi u Meksiku i Gvatemali, a sjemenke se melju ili koriste cijele za pripremu hranjivih napitaka i služe kao zanimljiva namirnica. Moderni američki prehrambeni i zdravstveni gurui predviđaju sjemenkama chia svijetlu budućnost i široku primjenu u raznim zdravim napicima i jelima te primjenu kao dodatak prehrani.

Riznica nutrijenata: Pod ne tako tvrdom i otpornom ljušturom ovalnih sjemenki promjera 1 mm, prisutna je čitava lepeza nutrijenata i antioksidansa koji imaju povoljan uticaj na čovjeka. Ne treba je samljeti da bi se oslobodili vrijedni sastojci, kao što je slučaj sa lanenim sjemenom.

Kao što joj i samo ime nagoviješta, chia je bogat izvor masti, i to onih dobrih, nezasićenih. Sadrži omega-3 masne kiseline i osigurava 25-30% ulja koje se može ekstrahovati, uglavnom alfa-linolenske masne kiseline (ALA), koja je preteča dugolančanih višestruko nezasićenih omega-3 masnih kiselina u tijelu. Takođe, dobar je izvor antioksidansa, prehrambenih vlakana i aminokiselina. Izvanredan profil antioksidansa čine fitokemikalije poput hlorogene kiseline, kafene kiseline te flavonoida miricetina, kvercetina i kampferola. U uljnoj fazi izvanredno je visok udio omega-3 masnih kiselina – čak 64 %. Sjemenke chia se od ostalih srodnih namirnica razlikuju i po stabilnosti tih kiselina, one mogu kroz puno duže vremensko razdoblje stajati izložene svjetlosti i višim temperaturama prije nego užegnu. Ne sadrže gluten i vrlo su siromašne natrijem.

Želatin: Uz masne kiseline, obiluju i prehrambenim vlaknima (čak više od integralnih žitarica), odnosno polisaharidima. Većim dijelom to su ksiloza i arabinoza, vrlo viskozni polisaharidi koji imaju snažnu moć navlačenja vode, a to svojstvo omogućava sjemenkama snažno bubrenje u vodi. Na primjer, stavite li kašiku sjemenki u čašu vode, nakon pola sata dočekaće vas sasvim drugačija konzistencija tekućine – smjesa se pretvara u gotovo čvrst želatin. Svojstvo formiranja gela pogodno je i za zdravlje jer se u probavnom sistemu tako usporava razgradnja ugljikohidrata i nagle oscilacije šećera u krvi, što čini ove sjemenke posebno korisne za dijabetičare.

Vitaminska lepeza pokriva B-grupu vitamina (niacin, riboflavin i tiamin), a minerali koji su najzastupljeniji u toj jedinstvenoj sjemenci su kalcij, fosfor, magnezij, natrij, kalij, cink, mangan, bakar i željezo. S obzirom na količinu i bioiskoristivost, antioksidativni vitaminsko-mineralni sadržaj nadmašuje čak i onaj od borovnica i ostalog bobičastog ‘supervoća’, poznatog po snažnom antioksidativnom djelovanju!

Dvije kašike: Konzumacija svega dvije kašike sjemenki osigurava otprilike 7 grama vlakana (što je četvrtina dnevno preporučenog unosa), 4 grama proteina, 205 miligrama kalcija te čak 5 grama omega-3 masnih kiselina, a pritom sadrži tek 140 kcal.

Zbog izuzetnog nutritivnog profila chia se preporučuje kao pomoć i prevencija kod vodećih bolesti današnjice – dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije, a može biti od koristi i sportistima jer osigurava sporiju razgradnju ugljikohidrata što može doprinijeti izdržljivosti i sportskim izvedbama. Takođe, korisna je pomoć osobama na redukcionim dijetama kao i svima koji žele na prirodan način obogatiti prehranu vrijednim materijama iz hrane.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Bežite od njih glavom bez obzira! NAJGORI LJUBAVNICI uvek se rađaju u OVIM ZNACIMA ZODIJAKA

Pročitaj →

NISTE SIGURNE U NJEGOVA OSEĆANJA? Proverite po HOROSKOPSKOM ZNAKU kako On iskazuje LJUBAV!

Pročitaj →

ASTRO BARMEN: Zvezde otkrivaju koji je vaš OMILJENI KOKTEL (RECEPTI)

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 28. NOVEMBAR 2020

Pročitaj →

Trumpova kćerka mašta o nečemu drugom

Pročitaj →

Emina Gegić na najpoznatijem sajmu knjige u Milanu

Pročitaj →

Četiri razloga zašto vam je uvijek hladno

Pročitaj →

5 tipova rukavica koje su u trendu ove zime

Pročitaj →

Znaci da vaše dete provodi previše vremena na društvenim mrežama

Pročitaj →

Make up transformacije

Pročitaj →

krznene jakne za stilsku pojavu ove zime

Pročitaj →

SENA – TREBA ZNATI KAKO

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.