Simbolika planeta u astrologiji

Sunce: Sunce se smatra sastavnim delom astrologije, predstavljajući naš um i svest, volju za životom i kreativnost. Za Sunce se veruje da se odražava na ličnu snagu, ponos, autoritet, liderske sposobnosti, ego, naše zdravlje, kreativnost i spontanost. Ono ima moć da utiče na zabavnu stranu života, dozvoljavajući nam da „zablistamo“ kroz rekreativne aktivnosti, odmore, društvene događaje i sport. Ono utiče da se kreativnost rodi u osobi. Sunce iskazuje način na koji ljudi razmišljaju o umetnosti, poslovanju, deci i roditeljstvu – naročito očinstvu. Sunce putuje kroz svaki znak Zodijaka tokom godine, provodeći otprilike mesec u svakom znaku. Sunce je vladajuća planeta Lava, a egzaltaciju ima u Ovnu. Ono je najveća zvezda sistema. Sunce je muška vatrena planeta, koja simbolizuje volju, zdravlje, vitalnu energiju, snagu ličnosti, plemenitost, optimizam, velikodušnost, superiornost, samopouzdanje, dostojanstvo. Predstavlja najjaču unutrašnju pokretačku silu koja podstiče čoveka da živi, kreira, organizuje, stvara, vlada, postoji i bude priznat. Kada je Sunce u lošem položaju, ono daje sujetu, oholost, egoizam, aroganciju, nesigurnost, prezir, bolesne ambicije i prekomernost svake vrste. Kuća u kojoj se nalazi Sunce je sfera života u kojoj treba da se posebno dokažemo, pošto nas tu čeka najveće iskušenje i ispunjenje. Sunce se povezuje sa zdravstvenim problemima koji se tiču srca, cirkulacije i grudne žlezde.

Merkur: U drevnoj mitologiji, Merkur je bog govora i putovanja, glasnik bogova i zaštitnik trgovaca i lopova. U grčkoj mitologiji njegov ekvivalent je Hermes. Merkur je planeta najbliža Suncu. Smatra se „portparolom“ Sunca, jer hrani Sunce porukama onako kako ih on oseća i shvata. Spokojno Sunce će verovatno biti uznemireno ako dobije negativne poruke od nesigurnog Merkura. On je najmanja planeta u solarnom sistemu. Merkur predstavlja komunikaciju, racionalnost, analizu, prilagodljivost i promenljivost. Upravo kroz Merkur smo u mogućnosti da bolje razumemo svet oko nas, jer on funkcioniše kao most između osobe kao jedinke i celog sveta. Merkur vlada našim obrazovanjem, okruženjem, porodicom, prevozom, stilom komunikacije i fizičkom spretnošću. Merkur vlada Blizancima, Devicom, a egzaltaciju ima u Devici i Vodoliji. Dan u nedelji kojim on vlada je sreda. Položaj Merkura u natalnoj karti određuje stil komunikacije i ophođenja, kao i način na koji osoba razmišlja. Ukazuje na oblasti života koje najviše preokupiraju vaš um i podstiču razmišljanje. Domen Merkura je razum, analitičko razmišljanje, verbalno izražavanje i trgovina. Međutim, Merkur može dati i negativne osobine kao što su lukavost, lažljivost, nepouzdanost, prevejanost, površnost. Merkur se povezuje sa zdravstvenim problemima koji se tiču nervnog sistema, mozga, respiratornog sistema, tiroidne žlezde i čulom sluha.

Venera: Venera je u antičkoj mitologiji boginja ljubavi, lepote, plodnosti, plemenitosti, harmonije, radosti i uživanja u životu. Venera je druga planeta najbliža Suncu, i najsvetliji prirodni objekat na noćnom nebu (posle Meseca). Venera ima dvojnu vladavinu nad znakovima Vage i Bika, predstavljajući dve važne oblasti u našem životu – novac i ljubav. Kroz horoskopski znak Vage, Venera ima moć da utiče na harmoniju i veze, a kroz znak Bika utiče na sigurnost i materijalna zadovoljstva. Venera ima egzaltaciju u Ribama, gde predstavlja osećajnost i sposobnost za žrtvovanje. Ona uglavnom utiče na naše društvene stavove, ponašanje, osećaj za estetiju i sklonosti – dominirajući u odnosima na svakom nivou. Venera strogo izražava naše osnovne moralne vrednosti i vrline, skromnost, iskrenost, lepotu i sreću. Ona ohrabruje ljude da se druže, sarađuju i rade zajedno. Usko je povezana sa romansom zbog svoje vladavine nad estrogenom. Venera ima jaku vladavinu nad žudnjama, gde se reč „veneričan“ odnosi na bolesti kojim vlada Venera. Povezuje se sa zdravstvenim tegobama koje se javljaju kod: grla, obraza, brade, bubrega, jajnika, unutrašnjih reproduktivnih organa, čula ukusa i venske cirkulacije. Ona je jako fokusirana na seksualnu interakciju, ali takođe i na tok novca i finansijsku situaciju u našim životima. Njene pozitivne osobine su: ljubav, darežljivost, pristojnost, dobro raspoloženje, osećaj za sklad i ravnotežu, saosećajnost, dobrodušnost, blagost, nežnost, osećaj za lepo i osećaj za takt. Sa druge strane, njene negativne osobine su: sirove strasti, razuzdanost, neumerenost, pohlepa, nepristojno i bludno ponašanje, nedostatak takta, prosto i primitivno uživanje.

Mesec: Smatra se da je Mesec jednako važan kao i Sunce kroz svoje različite faze. Za Mesec se veruje da predstavlja osećajnu prirodu osoba, povezanu sa njihovim uspomenama, raspoloženjima, podsvesnim navikama i emocijama. Mesec predstavlja prijemčivost i ranjivost, i ima misterioznu i uticajnu moć nad nama. On gospodari našim noćnim aktivnostima, snovima, intuicijom i tajanstvenošću. Na ljude rođene u vodenim znakovima (Rak, Škorpija i Ribe) Mesec ima mnogo jači uticaj nego Sunce. On predstavlja naše najdublje lične potrebe i za pravu sreću u životu potrebno je da nađemo ravnotežu sa našim Mesecom. Naš Mesec je u stanju da utiče na našu imaginaciju, intuiciju i dozvoljava nam da budemo sentimentalni, prilagodljivi i zaštitnički nastrojeni. Ali on može izazvati i nemir , iracionalnost i ćudljivost. Mesec je vladajuća planeta Raka, a egzaltaciju ima u Biku. Tamo gde vam je Mesec u natalnom horoskopu podložni ste emocionalnim usponima i padovima. Mesec simbolizuje večitu nestalnost, on je planeta sanjarenja i putnik bez konaka. Njegove negativne karakteristike deluju tako da osoba postaje: razdražljiva, pesimista, neshvaćena, nesrećna, nezgodna, bez čvrste volje, kapriciozna i razdražljiva. Mesec utiče na zdravstvene tegobe koje se tiču sistema za varenje, jajnika, dojki, želudca, menstrualnog ciklusa, pankreasa i genitalija.

Mars: Mars je u antičkoj mitologiji bog rata, besa, nasilja, uzavrelih strasti i razvrata. Mars utiče na osnovne psihološke funkcije u ličnosti. Boja Marsa je crvena – simbol krvi, vatre, akcije i strasti. Mars je vladajuća planeta Ovna gde utiče na liderstvo i vožnju, vladajuća je planeta i Škorpije gde utiče na intenzitet, a egzaltaciju ima u Jarcu gde utiče na ambiciju i lojalnost. Aspekti Marsa u vašoj natalnoj karti pokazuju na koji način vladate frustracijama i konfliktima. Mars ima dubok uticaj na vaš seksualni identitet, određujući način na koji inicirate situaciju i zavodite potencijalnog partnera. Marsova energija može postati negativna sila kada služi samo egu, a ne nekom višem cilju. U stanju je da izazove razaranje kada se njegove moći koriste za sumnjive svrhe, ili postane iskonska sila u našim društvenim životima. Mars može da pokrene ozbiljne probleme kada je potisnut, a ako je u sukobu sa drugim planetama, može vam stvoriti probleme sa kontrolom besa. U zavisnosti od njegovog položaja u vašoj natalnoj karti, na neke stvari ste osetljiviji nego neke druge osobe i spremni ste da ih vatreno branite. Mars vlada polnim organima, bešikom, mišićnim sistemom, licem, levim uhom, čulom ukusa, bubrezima, zapaljenskim procesima, opekotinama, nesrećama i seksualno prenosivim bolestima.

Jupiter: U rimskoj mitologiji Jupiter je kralj bogova, bog neba, munje, oluje i grmljavine. On je čuvar zaštitnik i uglavnom se povezuje sa četvrtkom. Smatra se planetom sreće, kulture i filozofije. Jupiter je tolerantna i ekspanzivna planeta. On traži uvid kroz znanje i mudrost. Ključne reči koje se vezuju za Jupitera su: moralnost, nada, zahvalnost, čast i zakon. On utiče na dobru sreću, napredak, blagostanje, rast i ekspanziju. Jupiter vlada unutrašnjim osećajem za pravdu i moralnost, vlada idealima, višim ciljevima, obrazovanjem i željom za putovanjima. Sloboda, istraživanje i srdačnost se obično povezuju sa Jupiterom, označavajući zbog čega je on vladajuća planeta Strelca i Riba, sa egzaltacijom u Raku. Jupiter ima veliki uticaj na potencijale za rast u više različitih aspekata života kao što su: fizički, intelektualni, duhovni, kulturni i materijalni. Jupiter odražava optimizam, snove, aspiracije, i signifikator je za decu, slavu, prosperitet, obrazovanje, političku moć, sreću, finansije i duga putovanja. Jupiter se u astrologiji zove i „velika sreća“, jer je to izrazito dobra planeta. On pruža dostojanstvo, pravdu, visok položaj, društvenost, iskrenost, uticajne prijatelje. Jupiter utiče na zdravstvene probleme kao što su: holesterol, problemi sa težinom, intoksikacija, dijabetes, katarakta, jetra, arterije, bedra i vrat.

Saturn: U mitologiji je Saturn jedan od glavnih rimskih bogova, bog poljoprivrede i žetve. Saturn u horoskopu predstavlja našu sudbinu i karmu, tj. sve ono što teško možemo da promenimo. On je planeta koji nas uči granicama, strpljivosti, fizičkom i psihičkom bolu. Saturn se smatra „draguljem solarnog sistema“, pošto je najudaljenija planeta koja se može videti golim okom. Saturn je vladajuća planeta Jarca i Vodolije, sa egzaltacijom u Vagi. Zagonetni Saturnov prsten predstavlja čovekova ograničenja. Saturn se povezuje sa ograničenjima, limitacijama i odlaganjima. Saturn ne osporava i ne ograničava imaginaciju, duhovnost i dobru sreću, već zahteva da se tim stvarima da snažna struktura i značenje. Kroz ovo je Saturn u stanju da nam omogući edukativna iskustva, u stanju je da nas vodi tamo gde pripadamo, i da nam da ono što zaslužujemo u skladu sa našim sudbinskim akcijama. Prepreke, neuspesi, frustracije i odlaganja treba da nas nauče da gledamo dalje od materijalnih oblasti života kao što su: glamur, reputacija i društvene veze. Saturn vlada našom ambicijom, motivacijom, karijerom, autoritetom i utiče na naš osećaj dužnosti, odgovornosti i discipline. Saturnova kretanja se posmatraju sa strahom, jer on označava lošu sreću, veliki gubitak ili teške okolnosti. On takođe predstavlja težak rad, profesionalizam, uspeh kroz iskustvo. Saturn utiče na zdravstvene tegobe kao što su: cirkulacija, konstipacija, manjak vitamina, čulo sluha i zubi.

Uran: Uran je bio primordijalni bog neba i otac Titana u grčkoj mitologiji. On je bio sin Geje i njen muž. Uran je bio bog svemira, ali su se Titani pobunili te ga svrgnuli. Njegov najmlađi sin, Hron, preuzeo je vlast tako što je kastrirao oca i postao gospodar sveta. Zbog toga je Uran bespolan i otelotvorenje principa univerzalnosti. Uran je prva trenscendentalna planeta otkrivena 1781. godine. Njegovo delovanje se manifestuje kao naglo, neočekivano i originalno. On uvek izaziva neočekivan potres i ruši ustaljeni poredak stvari. Vlada znakom Vodolije, a egzaltaciju ima u Škorpiji. Uran upravlja naukom, otkrićima, originalnošću, okultnim, magijom, astrologijom, elektricitetom, svetlošću, psihologijom. On je futuristička, boemska, ekscentrična, utopijska, intelektualna, humanitarna i egoistička planeta. Njemu je svojstveno da ruši tradicije. On upravlja i stvaralačkom voljom, iznenadnim promenama, revolucijom i diktatorima, pobunama i individualizmom. Uran predstavlja slobodu. Sprečava nas da se zaglavimo u rutini i stimuliše nas da tražimo nova iskustva. Uran je izvan svih formi i pravila. Psihološki ga otkrivamo kroz intuiciju. On čini život zanimljivim i punim iznenađenja. Uran utiče na zdravstvene tegobe kao što su: psihički problemi, moždane funkcije, telesni elektricitet, zglobovi.

Neptun: Neptun je bog vode i mora u rimskoj mitologiji. On je uzročnik razornih zemljotresa koje izaziva udaranjem svojim trozupcem. On je identičan Posejdonu, grčkom bogu. Neptun je rođeni brat Jupitera i Plutona, i sa njima je podelio vladavinu Svemirom. Neptun u horoskopu predstavlja misticizam, duhovnost, magiju, spiritualnost, pa i veru. Delovanje Neptuna je u potpunosti karakteristično, ono je veoma tajanstveno, suptilno i postepeno. Neptun je planeta suptilnosti, romantike, umetnosti i simbolike. On podstiče maštu i intuitivno sagledavanje sebe, sveta i stvarnosti. On deluje na sposobnosti za bavljenje slikarstvom, muzikom, plesom, modom, filmom, poezijom, fotografijom, mistikom, medicinom, farmacijom, idealima, bojama. Neptun je vladalac ljudske intuicije, imaginacije, uobrazilje, psihičkih sposobnosti i mašte. On je konfuzan i mističan, zbunjuje i obmanjuje. Neptun donosi snažne mentalne i psihičke sposobnosti, umetnički talenat i dobro razvijenu intuiciju i duhovne sklnosti. Ali može podsticati i neodlučnost, neodređenost, utiče na volju, može da razvije poroke i pojača sklonost ka bežanju od realnosti. Neptun je vladajuća planeta Riba, a egzaltacija mu je u Vodoliji. Neptun važi za misterioznu planetu koja osobama koje su rođene pod njegovom vladavinom daje velike mogućnosti za telepatiju, želju za putovanjima, ali i sklonosti ka lutanju, prevari i vodi. U negativnim aspektima, Neptun rađa bolesne osobe, uglavnom sa duševnim poremećajima. On je gospodar vazduha, droga, anestetika i hemijskih jedinjenja. Neptun utiče na zdravstvene tegobe kod kičme, nerava, stopala, hipofize, bela krvna zrnca i telepatske funkcije.

Pluton: Pluton u rimskoj ili Had u grčkoj mitologiji. U obe mitologije je smatran za gospodara podzemnog sveta. On je vladajuća planeta Škorpije. Vlada podzemnim svetom i nastajanjem materije. On je muška planeta, ne sama po sebi zloćudna. To je planeta koja predstavlja razaranje i uništenje, ali i obnovu, transformaciju i regeneraciju. Pluton predstavlja višu oktavu Marsa. Pluton upravlja masama, atomskom silom, začećem i umnožavanjem, štampanjem, kloniranjem, rađanjem i umiranjem, početkom i krajem, diverzijom, fobijama, zločinima, opsesijama, strahovima, izolacijom, virusima, bakterijama, otmicama. On deluje sporo, neminovno i oprezno. Pluton je i planeta masovnih stradanja. Predstavlja smrt, regeneraciju i ponovno rađanje. Može da izazove intenzivne opsesije, frustracije i strahove. Pluton može ukazivati na bogatstvo. Psihološki, Pluton govori o moći, harizmi, jakoj privlačnosti, seksualnosti, magnetizmu, zračenju. Vlada ljudima koji imaju potrebu za velikom moći i kontrolom nad svim stvarima. Pluton je najsporija planeta solarnog sistema, u jednom znaku boravi oko 20 godina. On predstavlja duboko poznavanje svoje psihe i sposobnost da se promeni tuđa psiha. Mogućnost da se enormna energija volje usmeri u određenom pravcu. On pokazuje okultnu snagu. On utiče na sledeće zdravstvene tegobe: bradavice, hipofiza, tumori, reproduktivni sistem, mladeži.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.